Karamel sladoled


"Pokoravajte se svom srcu; ono jedino će vam kazati istinu. 
Iskustvo, razum - sve su to prašina i taština" 
TurgenjevPotrebno je:
(za 4 osobe)

6 kašika šećera
400 ml NEZASLAĐENOG kondenzovanog mleka (1 konzerva)
4 žumanca
250 ml slatke pavlake
ekstrakt vanile


Način pripreme:
U šerpicu sam stavila šećer i kada se karamelizovao dodala kondenzovano mleko. Na laganoj vatri kuvala sam dok se sav šećer nije istopio.
U drugoj činiji umutila sam žumanca pa u laganom mlazu, stalno mešajući, dodala karamelizovano mleko a onda sve vratila u šerpicu i stalno mešajući, na laganoj vatri, kuvala dok blago nije krenulo da se zgušnjava.


Smesu sam preručila u drugu činiju i prvo hladila na sobnoj temperaturi a onda preko noći u frižideru.
Ulupala sam slatku pavlaku i dodala preko noći ohlađenu smesu i malo vanilin eksratkta a onda sve preručila u aparat za sladoled i hladila nekih 40 minuta tj. dok se sve vidno nije grusnulo.


Preručila sam sladoled u posudu za friz i stavila u isti na 2-3 sata a onda servirala sa po kojom karamel dekoracijom.


Savet: karamel dekoraciju lako ćete napraviti tako što u šerpicu stavite malo šećera, sačekate da se karamelizuje i onda na papiru za pečenje napravite oblik po želji, sačekate da se ohladi, pažljivo odvojite od papira i udenete u sladoled.

4 comments:

Anonymous said...

Moj omiljen naravno zbog karamela!

Laka kuharica said...

I to je sladoled koji volim i radim. Divno izgleda! Uz to napravim i sladoled od kikirikija i onda ih jedem zajedno. San snova!

Unknown said...

Ja imam kod sebe konzervicu zasladjenog kondenzovanog mleka..jel sve pravim isto osim sto ne dodajem 6 kasika secera?

JA U KUHINJI... said...

Maja Atanasijevic: Ako izostaviš 6 kašika šećera onda nećeš imati od čega da stvoriš karamel ;) Ako ti je kondenzovano mleko dosta slatko možeš napraviti sladoled po ovom receptu: http://www.jaukuhinji.com/2014/07/sladoled-od-kondenzovanog-mleka-i.html i tu izostaviti šećer ili smanjiti količinu.

Post a Comment