Svinjetina sa krompirom


Klasičan ručak, nema tu šta posebno... osim što sam meso prvo kuvala u ekspres loncu (i dobila divnu koncentrovanu supicu za sos) a onda kratko zapekla sa povrćem... Vredelo je možda mrve više vremena i truda jer je ovaj sosić zaista bio fantastičan i super se uklopio uz meso.





Potrebno je:
(za 4 osobe)

4 svinjske šnicle (kare ili svinjski vrat)
4 mlade šargarepe
1 kg mladih krompira
1 crveni luk
morska so



za marinadu mesa:
1 kašičica koncentrovanog paradajza
1 rendan čen belog luka
1 kašičica senfa
1 kašičica meda
malo mlevenog bibera
40 ml maslinovog ulja

za sos za prelivanje mesa:
50 g putera
2 kašičice brašna
tečnost koja se stvorila prilikom kuvanja mesa



Način pripreme:
Meso sam isekla na deblje šnicle, premazala ga marinadom (promešala sve sastojke za marinadu) i ostavila preko noći u frižideru.
U tepsiju (gde ću peći meso) stavila sam malo maslinovog ulja i meso naglo ispekla sa obe strane a onda ga prebacila u mrežicu od ekspres lonca (pa stavila u lonac), sipala 300 ml vode, posolila i zatvorila lonac te kuvala 20 minuta od kako je propištao a onda isključila ringlu i ostavila meso još 10-ak minuta u loncu.



U međuvremenu sam očistila krompir i šargarepu, krompir obarila u dosta slane vode a onda stavila u tepsiju zajedno sa šargarepom i crvenim lukom (gde sam zapecala meso) pa u rernu da se peče na 220 stepeni nekih 30 minuta (stavila sam i po koji listić putera preko).



15-ak minuta pred kraj pečenja krompira u tepsiju sam dodala i meso i još sve zajedno znači pekla nekih 15-ak minuta (dok krompir nije porumeneo).
Za tih 15 minuta sam napravila preliv za meso tako što sam u maloj šerpici na malo putera propržila brašno pa malo po malo dodavala proceđenu tečnost u kojoj se kuvalo meso. Stalno mešajući sos sam kuvala dok nije postao dovoljno gust. Nisam ga dodatno solila jer je bio slan od koncentrovane supice od mesa.
Kada je sve bilo gotovo servirala sam meso sa prelivom, a pored sam stavila po koju šargarepicu i krompir (preliven masnoćom iz tepsije). Služila sam uz paradajz salatu i svežu rukolu.


Napomena: Šerpice sa fotografija su Metalac posuđe i možete ih potražiti u njihovoj on-line prodavnici ili nekom od mnogobrojnih prodajnih objekata...

9 comments:

Laka kuharica said...

Najbolji su oni "ništa posebno" recepti jer su uvijek više nego odlični. Nema tu izmotavanja i kerefeka, sve obično, jednostavno i prste za polizati. Ideja za obradu u ekspres loncu ti je super i kopiram je prvom prilikom. Divna prezentacija (već sam i sama sebi dosadna, ali ne mogu odoljeti, kad' jest'!).

Anonymous said...

Moj expres lonac nema mrežicu :-(
Može li i bez nje?

JA U KUHINJI... said...

Anonymous: Može ali vidi koja je minimalna količina vode koju možeš sipati u njega... Mrežica ovde služi a se meso ne zalepi za dno šerpe jer ima poprilično malo vode s obzirom da je ekspres lonac.

Anonymous said...

Sočan komad nema šta!

Branka - byB said...

Jako fini ručak, jednostavno a fino i ukusno !

Anonymous said...

znači, ako nemam mrežicu vode stavim do oznake minimum u loncu?

JA U KUHINJI... said...

Anonymous: Da, ako nemaš mrežicu onda sipaj tečnosti do crte za minimum.

Anonymous said...

Isprobano juce i mogu samo da kazem da nikada nisam jela meksu i ukusniju svinjetinu! Nisam je kuvala, jer nemam ekspres lonac, ali sam je pekla pod folijom i posle prebacila u tepsiju sa krompirom, sargarepom i lukom. Polizali smo prste. Marinada za preporuku!

JA U KUHINJI... said...

Sladoled: Super, baš mi je drago :) <3

Post a Comment