Hrana za najmlađe: Uvod i kašica od mladog graška


Nova sekcija na blogu HRANA ZA NAJMLAĐE... 
Čini mi se da food blogeri nemaju baš puno recepata tog tipa... Znam nisu nešto izazovni, nisu ni komplikovani, ni egzotični ali mislim da su mladim mamama potrebni, kao pomoć, kao ideja, kao vodilja šta i kako.
I ne znam da li sada mogu reći da ću pisati iz svog iskustva jer iako imam dvoje dece ne sećam se kada su i šta krenuli da jedu ali znam da bih bebu danas drugačije hranila nego što sam hranila njih pre 13-12 godina... Iz prostog razloga što sada i sebe drugačije hranim... Zato što mi je svest sada drugačija, zato što shvatam "ozbiljnost" svega onoga što stavimo u usta... I naravno da se i sama ne hranim savršeno ali trudim se barem da se držim nekih principa... Sada ću te principe pretočiti u bebeće i dati savet ne kao stručnjak za datu oblast već kao čovek zdravog razuma ;)

  • Trudite se da ne koristite već gotovu upakovanu hranu već je sami spremajte detetu... bilo da je to prva papica, kreker, keks, sladoled ili nešto peto.
  • Vodite računa o kvalitetu i poreklu namirnica, ako ste u mogućnosti kupujte organsko voće i povrće (ili ako imate svoju baštu gajite ga sami).
  • Voda bi bilo najbolje da je izvorska, ili iz kvalitetnih prečišćivača... sledeća opcija je flaširana (mada o plastici svašta kažu) i po mogućnosti bez česmovače.
  • Kada uvedete so vašem detetu (posle godinu dana ali ne žurite) predlažem da to bude  himalajsku so.
  • Kada uvedete ulja u dečiju ishranu predlažem da to bude hladno ceđeno, devičansko, maslinovo ulje i sve kuvajte na njemu... a može i puter kada kravlje mleko zameni vaše... Ako koristite i suncokretovo ulje koristite nerafinisano.
  • Što se žitarica tiče pored pirinča uvedite i proso, amarant, quinou jer su i one sve bez glutenske a nešto kasnije i heljdu.
  • Kad uvodite novu namirnicu u ishranu dobro je da prvi put "nepoznatu" namirnicu date u manjoj količini i zasebno (u smislu sa ostalim već poznatim namirnicama) da bi videli da beba eventualno nije alergična na istu...ako sve prođe o.k. sledeći put je dajte u normalnim količinama i opet sa poznatim sastojcima.
  • Ne nervirajte se ako beba danas voli jedno a sutra nešto potpuno drugo... sve je to normalno i nije kraj sveta ako svaki put sve ne pojede.
  • Ne trudite se da glumite budalu da bi dete jelo... ako je gladno ješće a ako ne onda će jesti kad bude gladno :)

I da sad ne preteram sa pričom, uz svaki receptić kazaću još šta se setim. A i sve vas bi zamolila da slobodno podele svoja iskustva dole u komentarima, šta i kako... (Možete mi i na mail slati recepte za koje mislite da bi bili dobri za ovu rubliku jer su fini, zdravi i vaše dete ih obožava pa bih ih ja eventualno napravila i objavila).

Potrebno je:
(od 6 - 9 meseci)

500 g mladog graška šećerca u ljusci
1 kašika maslinovog ulja
eventualno malo himalajske soli (ako dete ima preko godinu dana)


Način pripreme:
Grašak sam očistila od ljuste i stavila da se kuva u dosta vode (ne solite). Kada je potpuno omekšao propasirala sam ga kroz cediljku (da se oslobodim opne) i dodala malo vode u kojoj se kuvao. Gustinu prilagodite bebinom ukusu, eventualno stavite kašiku maslinovog ulja a ako ste uveli u ishranu i so i malo soli, ja preporučujem himalajske. (u tom slučaju ova kašica može biti prilog umesto pire krompira)


Napomena: Možete tokom kuvanja dodati i par listića sveže nane, pored dodatnog ukusa nana je povoljna i za lakše varenje bebe.


Napomena: Šerpice sa fotografija su Metalac posuđe i možete ih potražiti u njihovoj on-line prodavnici ili nekom od mnogobrojnih prodajnih objekata...

8 comments:

DjoletovaMama said...

Olja, hvala Vam puno na ovom i predstojecim receptima, zaista ih malo ima na food blogovima a ja se u Vas i jos nekoliko kunem :) i stvarno ce znaciti sve sto pripremite.
Mi sledece nedelje punimo godinu dana :) tako da smo puno stvari vec probali, poceli smo sa jabukom, krompirom, sargarepom, tikvicom i bas onako kako ste rekli maslinovo ulje,puter, sve od pomenutih zitarica (pre ih je dete probalo nego ja :)).

Htela bih da Vas zamolim i za neki savet sto se tice secera, jer necu da mu dajem secer (jede secer iz voca) a volela bih da mu ponudim neki domaci keks ili slatku pitu, pa mozda da se nadje neki recept i na tu temu.

Mama Šminkerica said...

Divota! Za nekoliko mjeseci me čeka pripremanje kašica, pa se baš veselim budućim receptima! :))

Gordana - KuhinjskePrice.com said...

Super ideja za ovakve recepte, a ti to jos tako sve lijepo napravis :) Sudici su preslatki :)

Branka - byB said...

Bravo za novo poglavlje na blogu i što si odlučila da to bude baš hrana za bebe, sigurna sam da će svaka mlada mama ovdje rado doći po zdrave i ukusne recepte za svoje malene !

JA U KUHINJI... said...

Hvala vam svima na podršci :)

DjoletovaMama: Srećan vam rođendan (malo unapred) nije mala stvar :) Vidiš što se šećera tiče zaboravila sam da kažem, valjda zato što sam više skoncentrisana na slana jela ;) i ja inače a i ovde... Kada kreneš da daješ šećer preporuka je nerafinisani smeđi šećer od sećerne trske...Med je dobar ali to kasnije jer može izazvati alergije...i razmisliću o receptima slatkog tipa tako za decu...:)

Anonymous said...

Svaka cast za ovu ideju. Odavno pratim vas blog, i zahvaljujci Vama sam prvi put cula za proso, quinou i amaranth, koje sem sinu ukljucivala u ishranu u skladu s njegovim utrastom. Moram priznati da je bilo lakse kada sam sve to blendala. Sada kada je malo veci (skoro 3godine) dodjem ih u rizu. Takodje su zdodne i za dodavanje u hljeb i peciva. Hvala jos jednom :)

Vesna Nesic said...

Savršena ideja i prvi post. Uvod ti je razborit, odličan, bez nametanja mišljenja. Teško da ti iko može nešto prigovoriti.

U Moni na Zlatiboru sam jela pire od graška uz dodatak karameliziranih rebarca, mislim da bi tako nešto mogli da jedu i klinci kad navrše prvu godinu :-)

Rajnohe said...

Mnogo mi se svidja ideja, a posebno uvod ovog prvog bejbi posta:). Meni je cerka kao beba bila malokrvna, i secam se da sam joj kuvala kinou sa nekoliko suvih kajsija, pa sam to miksala i davala joj jer je i kinoa i kajsija bogata gvozdjem.....veliki pozdrav!

Post a Comment