Rebarca sa plavim krompirom


Ako volite da vam meso samo odpada sa rebarca potrebno vam je malo više strpljenja ali mislim da se svaki minut čekanja višestruko isplati. Naime već sam dosta puta rekla, ali ajde opet ću, ako želite sočno meso trebate ga duže peći na nižoj temperaturi. Ja sam ova rebarca prvo 3 sata "pekla" na 150 stepeni (u pekaču) a posle još po 15-ak minuta grilovala svaku stranu i zaista su sočna, lepljiva i jednostavno neodoljiva :)
Prilog mi je bio plavi krompir s kojim sad se sada prvi put susrela. Pekla sam ga tako sve u kori a kasnije prelivala močom od mesa. Ako žmurite i probate nećete ni primetiti razliku, osim da je možda malo suvlji nego običan... a kažu da je zdraviji... pa sad...


Potrebno je:
(za 4 osobe)

oko 2 kg rebarca (ja sam stavila 3 ovakva dela kao sa slike)

za marinadu:
1 kašičica običnog senfa
1 kašičica pikantnog (ljutog) senfa
2 čeba rendanog belog luka
2 kašike maslinovog ulja

2 kašike smeđeg šećera
2 kašičice krupne morske soli
2 kašike tucane, ljute, paprike

za sos:
malo maslinovog ulja
2 čena belog luka
ostatak marinade od mesa
1 kašika koncentrovanog paradajza
200 ml paradaiz pirea
2 kašike meda
2-3 kašike aceot balsamica
morska so, biber


za prilog:
1 kg plavog krompira
2 veze mladog luka
po koji mini paradajz


Način pripreme:
Meso sam dobro oprala, skinula "opnu" koja se nalazi sa zadnje strane rebara (bliže kostima) i prvo premazala mešavinom senfa, belog luka i maslinovog ulja a onda posula mešavinom šećera, soli i ljute paprike.
Meso sam stavila u pekač (ili ako nemate prekrite ga alu folijom) i u rernu na 150 stepeni na nekih 3 sata... (što duže to bolje).


Sos kojim ću kasnije mazati meso i ostatak koristiti za preliv napravila sam tako što sam u šerpicu stavila malo maslinovog ulja i rendan beli luk, kada je porumeneo dodala sam koncentrovani paradajz i ono što mi je ostalo od marinade mesa... sve sam malo propržila a onda dodala sok od paradajza, med, so, aceto balsamico i sve zajedno malo prokrčkala.


U rernu sam pola sata pred kraj "pečenja" mesa na laganoj vatri dodala i plavi krompir, onako u kori...
Pekač sam odklopila, moču sipala u činijicu (da kasnije prelivamo krompir), meso premazala s jedne strane soso, pekla ga na 220 stepeni program gril dok nije porumenelo s jedne strane (oko 15 minuta), onda ga okrenula i premazala s druge strane i isto pekla oko 15 minuta.


Kada je meso bilo gotovo prekrila sam ga alu folijom i ostavila 15-ak minuta da odmori a taman tada je i krompir bio gotov.
Na tanjire za serviranje stavila sam po neki krompir koji sam posolila i prelila močom, po par rebarca koja sam dodatno prelila sosom i "ukrasila" mladim lukom, i po koji mini paradajz je bio tu...


Još par ideja za rebarca imate ovde, ovde i ovde...

17 comments:

Vesna Nesic said...

Gde kupuješ ovako mlada rebarca?
Hoću da probam i one ranije recepte ali nikako da kupim ovakva rebarca.

Anonymous said...

Draga Olja, i ja imam isto pitanje. Poslednji put kad sam ih kupila bila su bas masna

J e l e n a said...

Olja koja je razlika između koncentrovanog paradajza i paradajz pirea. Ja koristim pire, tj. koncentrat onaj u teglicama? Verovatno misliš na koncentrovan iz tube, a njega nešto nisam viđala u poslednje vreme.

veverice said...

Odlično izgleda. Plavi krompir nikada nisam srela, jedino sam koristila ljubičastu šargarepu, ali ona je istog ukusa kao i ova naša, jedino joj je boja bila malo morbidna

JA U KUHINJI... said...

Vesna, amonymous: Rebarca ima na pijaci, kod lokalnog mesara... doduše ne uvek ali nađe se...
Jelena: Ja sam ovde koristila koncentrovani paradajz iz tube... on mi da neku dodatnu "dubinu" sosu ali nije neophodan... može i bez njega... a kad kažem paradajz pire obično mislim na onaj paradajz u tetrapaku... taj u teglici nisam koristila.
veverice: Ukusi se razlikuju i meni je boja ovog krompira (a verujem i te šargarepe) baš simpatična.

J e l e n a said...

A dobro sad mi je jasno. Taj iz tube je za nijansu koncentrovaniji od ovoga iz tegle. Nekada je i ovaj u tegli bio 4 puta koncentrovan a sada je 2 puta koncetrovan, ako se ne varam. Ja tetrapak krstim u paradajz sok.

Ana @ Prstohvat soli said...

Obozavam rebarca! A plavi krompir jos nisam probala...

Vesna Nesic said...

Koja pijaca, koja kaspnica? Važan detalj :-)

Mimi said...

Ljude zanima gde nabavljaš rebarca, a mene - gde si kupila plavi krompir? :) Moraću da nabavim koji komad pa da ga tata zasadi u bašti... :)

JA U KUHINJI... said...

Miki na krompir sam naletela slučajno u Maxiju... jednom i posle ga više nisam viđala...
Vesna U ovom slučaju bio je stari Merkator...ali nije uvek...

mignonne said...

Krompir je skroz egzotican, nisam ga nikada videla u toj boji, ali rebarca su za cistu desetku i dodje mi da promolim ruku kroz ekran i "upecam" najblizi komadic.:))

Anonymous said...

Kako misliš ako volim.Obožavam da onako slasno grickam sve do koske .Nisam ih ovako pravila ali hoću to jesigurno.Hvala za divan recept.

Nevencica said...

Da li bi ovo bilo dobro sa malo prodimljenim rebarcima? Fotografije su divne!

Bite my cake said...

jednom sam radila plavi krumpir na salatu, skroz je fora :) okus mi je isti kao svakog krumpira
a ovo jelo je fenomenalno!

prekratakdan said...

Jela sam plavi krumpir na lešo i isti mi je, ali ga nikad nisam spremala. Čak sam tu ženu tražila da mi da za posaditi, ali eto do sada ništa. Rebarca izgledaju stvarno sočno!

Petra Kranjica said...

Savršeno izgleda.

Branka - byB said...

Jednom sam našla za kupiti ovaj krompir ali sam sve nešto obilazila oko njega i na kraju otišla bez njega, a šteta jer mi je ova boja baš fora i ako je okus možda isti cijelo jelo puno zanimljivije izgleda. A rebarca su mmmm, odlična , bilježim !

Post a Comment