Knedle (gomboce) sa šljivama (video recept)



Još jedna klasika svih klasika - knedle sa šljivama... Jedan od onih recepata za koji mislim da ih svako zna ali stalno ima novih domaćica kojima treba recept i za klasiku...



Doduše i meni je ovo bio prvi put da sam ih pravila (!?) i deca su bila oduševljena... Sinkić koji ne voli njoke u njima se "davio" a slatkici sam pravila kao njoke (jer ne voli šljive) pa je i ona konstatovala da se ovo češće mora naći na našem stolu... 
U želji da probam nove i neobične ukuse oni sasvim "obični" koji me sećaju na detinjstvo nekada mi budu veća egzotika od egzotike :)


Potrebno je:
(za 12 knedli)

za knedle:
500 g krompira
1 žumance
kockica putera (oko 30 g)
malo soli
oko 150 g brašna


za posip:
150 g prezle
150 g šećera
80 g putera

i još:
12 čvrstih i manjih, šljiva


Način pripreme:
Priprema knedli: Krompir sam oljuštila, skuvala u dosta slane vode, izgnječila i ostavila da se prohladi. Kada se prohladio dodala sam omekšali puter, so, žumance i malo po malo brašna koliko je bilo dovoljno da zamesim testo... Treba da bude mekano i na granici "gnjecavosti" jer što više brašna dodate biće tvrđe tako da je mera data ovde samo okvir.


Testo sam onda rastanjila na radnoj površini na debljinu oko 7 mm i sekla kvadrate cc. 7x7 cm. U sredinu svakog kvadrata stavila sam po šljivu kojoj sam predhodno izvadila koščicu i lagano skupila testo oko nje, stvarajući kuglice tj. knedle koje sam stavljala na pobrašnjavljenu površinu.


U dubok lonac stavila sam dosta vode i kada je provrila spuštala po nekoliko knedli. Kuvala sam ih 4-5 minuta od kada bi isplivale na površinu i velikom (ili ako imate šupljikavom) kašikom vadila u tiganj sa pripremljenim prezlama pa ih lagano sa svih strana valjala u iste.


Priprema prezle: U tiganju sam otopila puter i na umerenoj vatri propržila prezle a onda ih sklonila sa vatre i kada su se prohladile dodala šećer i sve dobro promešala. Ova količina prezli je poprilično velika pa ako baš volite da knedle posipate njima onda je ova mera o.k. a ako ne onda je 100 g prezli i 100 gr šećera onako knap o.k.


Napomena: U video snimku sam pravila duplu meru i testo sam podelila na 2 dela pa svaki zasebno tanjila...

25 comments:

Laka kuharica said...

Prava divota: i knedle i sve ostalo! Baš sam uživala gledajući. I imaš pravo, klasika koja ne uspije uvijek. Ove godine nisam radila knedle jer mi zadnje nisu uspjele. Međutim, sigurna sam da ove tvoje hoće i spremam recept.

irenalana said...

Divno izgledaju i ja ih obozavam ali ih odavno nisam pravila jer ih moji nikako nece a sve prijetim da cu napraviti pa makar samo za mene. Inace ja kad pravim koristim suve sljive a u svaku stavim po malio secera tako mi je ukus intenzivniji

pekarica-suzyca.blogspot.com said...

Knedle su moja večita patnja, ne umem i to ti je! Par puta mi nisu uspele pa sam skoro i odustala! Tvoje su odlično ispale, eh....da mi je jedna sada....

Anonymous said...

njami, i ja sam ih nekidan pravila po istoom receptiću :D obožavam knedle a i djeca pogotovo ..lp

Jafi said...

Predivne :) Svi ih volimo :)

Milica - Na tanjiru said...

Oooo, obožavam knedle sa šljivama! To je jedna od stvari koja je ostala kao "mama to pravi!"... Ne znam zašto, ali nekako uvijek kad pomislim na njih, sjetim se naše kuhinje i toga kad mama, ja i ujna pravimo ogromnu količinu knedli sa šljivama (koje svi vole, a prave se možda 2 puta godišnje) i sve je ubrzano i mirišljavo i previše toplo i nekako mi je baš to atmosfera za njih! :) Inače, moja mama ih na kraju praktično proprži u puteru i hljebnim mrvicama, a kasnije pospe šećerom - budu tamnije boje i izraženijeg ukusa...
Ove izgledaju fantastično, a video je odličan! :)

Unknown said...

Pozivam se, drugih riječi nemama.

Vesna Nesic said...

Fantastičan video, malo je takvih na yatube! Odlične su ti knedlice. Moj dragi bi ti oštro zamerio što nisi kad si izvadila koštice stavila na njihovo mesto malu kocku šećera i cimet. Razmazila ga mama :-)

Bjanka said...

Volim, al me uvek mrzi da ih spremam! Jedva čekam neke smislene zamrznute da krenu u prodaji! Apelujem na proizvođače :) Ili ti da otvoriš liniju...

What's for dessert? said...

Kod nas je običaj u šljivu staviti pola kockice šećera ... Uglavnom, sad bih s guštom smazala par komada, odlično izgledaju!

Anonymous said...

Knedle sa šljivama su prvi recept koji sam zapisala! :) Mada ja i baka ih cesto spremamobez krompira. Treba pustiti da voda uzavre, dodati malo soli, ulja odprilike pola soljice crne kafe. Zatim skinuti sa vatre i dodati pola kg brasna i 2 jaja. Izmijesati i pustiti da se ohladi.. Kada se zamijese njoke i skuvaju onda mozete dodati zajedno sa prezlom i cimeta. Mada ja, kako sam krenula cimet cu poceti da dodajem i u pasulj :D :)

Bite my cake said...

u zadnje vrijeme sam radila puno stvari s krumpirovim tijestom, i obožavam knedle! prekrasne su ti, video je također odličan!

Bite my cake said...

p.s. za takva tijesta uglavnom koristim onaj žuti krumpir, preporučam ti, jer je brašnastiji ;)

Milin Kuvar said...

E, valjda ću nekad i ja da ih napravim! Baš dobro izgledaju! I svaka ti čast za video recepte, mnogim ljudima znači da vide svaki segment pripreme jela <3

Anonymous said...

Video je pravo malo umetnicko delo! Svaka cast! Knedle su moj prvi uspesni kulinarski poduhvat - kad sam imala 14 godina sam ih pravila vise puta, nakon toga skoro nikad. Ne secam se vise recepta. Stvarno steta. jer ih obozavam!

Hrvoje said...

Knedle jako lijepo izgledaju, kod nas su isto omiljene i uvijek ima nekoliko komada zamrznutih u ledu, čisto onako kad nas preko zime uhvati želja za njima :)

JA U KUHINJI... said...

Hvala svima na lepim rečima i podršci ;) <3
I sledeći put u sredinu šljiva definitivno stavljam malo šećera i cimeta... nisam znala za to a mora da je super :)

Unknown said...

Izgledaju sjajno.!Pravim testo na slican nacin,razlika je samo sto uz brasno dodam jedan deo griza i budu sjajne.Koliko sutra pravim sa kajsijama koje su tek njami njamm.

Anonymous said...

Danas sam ih narpavila po istom receptu i odlicno su ispale, ovo mi je prvi put da ih pravim sama posto imam 15 godina. Svi smo uzivali u njima sjajan recept :)

JA U KUHINJI... said...

Anonzmous> Svaka čast, super :)) Drago mi je da su uspele iz prve, samo napred i uživaj :)

Anonymous said...

Da,gomboce ih je zvala moja baka.Najviše sam volela prezle mada i gombicu bih u slast pojela!

.Nisam ti ja ,,svako,,..ne može se to tako..al nekome izgleda nije jasno.. said...

Extra!

Anonymous said...

Alal vera !

Unknown said...

na YOU tube mala je razlika u količini žumanaca,ovde samo jedno a na tubu dva

JA U KUHINJI... said...

Unknown: Da si pročitao post do kraja bilo bi ti jasno zašto su u videu dva žumanca a ovde jedno!

Post a Comment