Pogačice sa maslinama


Pogačice koje se jako brzo i jednostavno prave a jako su fine i aromatične, zgodne za neku užinu a najbolje ih je napraviti i poneti na piknik... Testo nije potrebno dugo mesiti i ne treba čekati da narasta, dovoljno je sve sastojek samo povezati i odmah praviti pogačice i peći...


Potrebno je:
(za jedan pleh pun pogačica)

400 g mekog brašna
pola ravne kašičice praška za pecivo
1 ravna kašičica sode bikarbone
70 g rendanog tvrdog sira (tipa gauda, trapist...)
1 veza mladog luka
50g maslina sušenih na suncu
prstohvat soli
1 jaje
50 ml maslinovog ulja
100 ml tople vode


Način pripreme:
U činiju za mešanje stavila sam brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so, sve dobro promešala i dodala rendan sir, seckane masline i sitno seckan beli deo mladog luka. Opet sam sve dobro promešala a onda dodala jaje, maslinovo ulje i vodu pa zamesila testo tek da se povežu svi sastojci.


Testo sam istresla na radnu površinu i rukama rastanjila testo na debljinu oko 5 mm do 1 cm... Modlicom sam vadila pogačice i ređala na pleh na papir za pečenje (malo poprskam maslinovim uljem).
Pekla sam ih oko 30 minuta na 200 stepeni tj. dok nisu porumenele.


Ovaj, moj, recept objavljen je u majskom broju magazina MEZZE na str. 40-41, a već ih je isprobala Natasa Milosevic i njene utiske možete videti ovde...

16 comments:

Marina said...

Divno izgledaju...rekla bih cak i neodoljivo ! Mediteranska varijanta onih cuvenih 1/4 brasna, 1/4 sira, 1/4 putera...Naravno, jako su kriticne u ovom periodu kada smo se svi dali na neke jogginge i dijete..u smislu da ih covek pojede bar 8 u jednom cugu !!

mignonne said...

Super su mi tvoje pogacice a fotografije prosto mame da pruzis ruke ka ekranu, pravim ih prvom prilikom.:))) p.s. bas mi je drago da vidim i ostale fotkice iz ove serije.:))

Nevena Buljan said...

Ovo je nešto kao slani scones, jako jako mi se sviđaju i sigurno ću ih isprobati :). odlične su sigurno kao snack kad se roštilja ili za prigristi..a volim te krušaste recepte bez kvasca, jr me kvasac uvijek napuše pa jedem uglavnom beskvasni kruh i sl.. prelijepe fotke! :)

Nevenčica said...

Upravo pečene i vruće ispobane, mmm.....Ja ih probala uz pršut :-D ovih dana baš pazim na hranu, hihihi. Po ovom vremenu, more i letovanje mi se čini tako daleko a ne već za 15 dana!

Jafi said...

Prelepe :)

Marinica said...

Izgleda neodoljivo!

Mirjana said...

Uvek sam za masline u pecivu. Sjajno.

sashkonela said...

Deluju preukusno. Reci mi koliko si susila masline na suncu?

Tajana said...

Znala sam da je odlično, ali i ja pitam isto :-)

JA U KUHINJI... said...

Marina ove nisu tako "bombastične" i može se pojesti malo više ali ne baš ceo pleh u dahu... mislim da ne utiče na "liniju" ;)

mignonne :))

Nevena da, da ovo su ti kao slani scones, brzo se prave i super su uz sve i svašta...

Nevenčice... da, da sa pršutom je super ;)

Jafi, Marinica, Mirjana HVALA :)

sashkonela, Tajana Na žalost ne živim tamo gde se gaje masline pa da ih sama mogu pripremati ovako ili onako tako da su ove kupljene u SuperVeru i kažu da su sušene na suncu pa sad... da im verujem ;)

prekratakdan said...

Super su pogačice, stvarno koda ih možeš zagristi, fotke, prekrasne

Bite my cake said...

uh, koja divota!

Petra Kranjica said...

Super izgledaju malo me podsjećaju na scones.

Laka kuharica said...

Divne su, a najviše mi se sviđa što ne iziskuju dugu pripremu. Bilježim!

Milica said...

Meni su ispale tvrde i nisu narasle :( Šta sam pogrešno uradila???? :(((

Poooomoć :(

JA U KUHINJI... said...

Joj pa ne znam šta je problem ako si stavila prašak za pecivo i sodu trebalo bi da naraste... i da ne mesiš mnogo već tek da se sve poveže... Zavisi doduše i od vrste brašna koju si koristila...

Post a Comment