Kukuruzne "ružice" sa kajmakom i sremušem


Ovo je malo izmenjena i dopunjena verzija mog recepta za kukuruzne ružice sa kajmakom. Samo sada sam mu dodala malo više stvarčica ali opet nema se utisak da ima fila unutra jer se sir i kajmak savršeno stope sa testom a sremuš da neku malo neobičnu notu svemu... mada umesto njega možete staviti i šunkicu (polovinu sam napravila tako)... U stvari ja sam radila duplu meru testa i sa dva fila i onda sam u kalup za mafine ređala pola a drugu polovinu na pleh kao pužiće... Lepo i dekorativno kako god uradite...



Potrebno je:
(za 12 "ružica" tj. jedan kalup za mafine)

za testo:
300 g mekog brašna
100 g kukuruzne palente
1 kesica suvog kvasca
1 kašičica šećera
1 ravna kašičica soli
50 g otopljenog putera
200 ml tople vode
(po potrebi još malo brašna da se testo mesi)



za punjenje:
150 g kravljeg sira
150 g mladog kajmaka
1 veza sremuša (opciono)
malo morske soli
1 jaje



Način pripreme:
U činiju za mešanje sam stavila sve suve sastojke za testo, promešala a onda dodala ulje i vodu pa zamesila glatko testo. Ostavila sam ga da odmori dok se ne udvostruči a onda premesila i opet ostavila da narasta.
U međuvremenu u činijici sam pripremila fil tako što sam izgnječila sir, dodala kajmak, jaje i sitno seckan sremuš, so pa sve dobro promešala.



Testo sam rastanjila na pobrašnjavljenoj površini na debljinu oko 1 cm, premazala ravnomerno filom i urolala po dužoj strani. "Salamu" sam podelila na 12 jednakih delova pa sam svaki sečenom stranom na dole ređala u kalup za mafine (namazane puterom).
Ostavila sam opet da narasta jedno pola sata a onda pekla oko 25 minuta u rerni predhodno zagrejanoj na 200 stepeni (dok nije porumenelo).



Ovaj, moj, recept objavljen je u aprilskom broju magazina MEZZE na str. 10-11.


11 comments:

J e l e n a said...

E sad sam se setila i pogleda komentare ispod prve verzije, kad ono moj prvi komentar na dan otvaranja bloga 7.7. Originalna verzija je fenomenalna, a mogu samo da zamislim kako su ove dobre. Ima negde i moj anonimni komentar za ona srca, peciva. Kad se samo setim početaka.

irenalana said...

Predivno izgledaju ove ruzice! Ja sremus jos nisam probala bilo ga je na pijaci ali kako nisam imala ideju sta sa njim a i bio je poprilicno skup preskocila sam ove godine. Predpostavljam da bi ovdje mozda mogao da se upotrebi poriluk ili blitva umjesto sremusa

Unknown said...

Super ideja za ubaciti sremuš. Sa kajmakom je odlična kombinacija!

JA U KUHINJI... said...

J e l e n a :))) kao da je juče bilo :). Nego mene te ružice podsete na Urbanu Stonogu :(... pravila ih je i bila oduševljena i komentarisala i...kako malo znamo o onome kroz šta prolaze ljudi koje "znamo"...

irenalana: može i praziluk, blitva, spanać a može i šunkica a može i ništa od svega toga ;)

Petra Kranjica said...

Krasne su!

Unknown said...

predivne su ti ove ružice, a kombinacija koliko hoćeš...ja jako volim ovakva slana peciva ili što li je već...slike su zakon!!

Anonymous said...

Stvarno jako lepo izgleda, probacu sa spanacem ili prazilukom kad vec ne mogu da nabavim sremus :-(

Laka kuharica said...

Joj, koji dobri sastojci. Obožavam kajmak, ali ga nikada ne kupim jer je skup k'o suho zlato. Sremuša ovdje jednostavno nema na pijaci, ali valjda može i svježi vlasac (iako nije isto). Divno izgledaju.

Bite my cake said...

izvrsna verzija!

Just Cake Girl said...

JOj, ovo mora da je odlično!!

Branka - byB said...

Jako mi se sviđaju ova slana peciva i sve više ih preferiram. Sremuš ne smijem zbog alergije, češnjak je češnjak pa i kada je divlji :), ali malo poriluka ili vlasca će ga sasvim dobro zamjeniti. Oblik ružice mi je jako lijep, a slike su prekrasne !

Post a Comment