Njoke od rikote u paradajz sosu (video recept)


Pravila sam njoke sa krompirom, batatom, bundevom, od prosa i graška, ali ove sa rikotom su najjednostavnije njoke koje sam ikada napravila a tako su fino mekane... ma milina. U poslednjih nedelju-dve baš smo ih puno puta pravili sa dosta varijacija na temu i ove sa rikotom i delom brašna zamenjenim grizom su najbolje... doduše sinkić je više bio oduševljen "gumičastom" varijantom ;)



Što se sosa tiče brzinski je, u vreme kada nema lepog, sočnog, svežeg paradajza pelat je super zamena ali ako je vreme kada ga ima obavetno umesto pelata koristiti svež i dodajte onda još malo paradajz soka.
Ma sve u svemu jelo je jako lagano kako za pripremu tako i za osećaj u stomaku posle njega ;)



Potrebno je:
(za 2 osobe)

za njoke od rikote:
250 g rikote (sitnog sira)
1 žumance
malo muskatnog oraha
malo soli i bibera
20 g rendanog parmezana
20 g putera
60 g griza 
50 g brašna


za paradajz sos:
2 čena belog luka
2 glavica crnog luka
50-100 g pancete (mesnate slanine)
1 kašika koncentrovanog paradajza
1 konzerva (od 400 g) paradajz pelata
1 kašika smeđeg šećera
malo soli i maslinovog ulja
par grančica svežeg timijana
malo listića sveže seckanog parmezana


Način pripreme:
Priprema njoki: Rikotu sam stavila u cediljku i ostavila na sat vremena da se ocedi. Posle tog vremena stavila sam je u činiju, dodala žumance, muskatni orah, so, biber, puter i sve dobro promešala a onda dodala i rendani parmezan, griz i brašno pa zamesila kompaktno testo. Testo sam podelila na 4 dela, svaki nežno rastanjila u "glistu" i isekla na male delove, pobrašnjavila i ostavila da odmore do kuvanja.




Priprema sosa: Na malo maslinovog ulja propržila sam zgnječen beli luk, dodala sitno seckan crni luk, posolila, a nešto kasnije i pancetu. Kada je luk omekšao a panceta porumenela dodala sam koncentrat paradajza i pelat koji sam varjačom usitnila. Dodala sam soli, bibera i malo šećera pa krčkala sve zajedno dok njoke nisu bile gotove.
U dosta slane vode u dve ture kuvala sam njoke dok nisu isplivale na površinu (oko 3-4 minuta) a onda ih umešala u sos, još kratko sve prodinstala i servirala.




Serviranje: Na tanjir za serviranje stavila sam njoke, od gore ukrasila grančicama svežeg timijana i posula sa malo parmezana.



Ovaj, moj, recept možete naći u aprilskom broju magazina MEZZE na str. 68-69.

23 comments:

J e l e n a said...

Mnogo ti je lep video....mnogo. Sad i taj pelat nije previše skup pa možemo zimi da uživamo u ovakvim jelima. Kupila sam mislim rikotu marke Adut i bacila sam je odmah, tako da treba voditi računa šta se kupuje, a kao što si napisala može bilo koji sitni sir. Pravila sam slične knedlice i sa fetom i to bude dobro. Mnogo lepe slike.

Milica - Na tanjiru said...

Kao što reče Jelena, video je baš odličan :)
Pravila sam slične sa rikotom i baš su nam se dopale, ali sam ih kombinovala sa pestom od bosiljka. Ove tvoje ću sigurno isprobati, jako brzo i lagano! Super recept!

Mimi said...

Moja mama pravi mnogo fine njoke sa sirom, mada ne koristi rikotu. I ja ih jako volim. Vidis, mogla bi ih napraviti u nekoj kombinaciji sledeći vikend.

prekratakdan said...

Odličan recept. Probat ću ga sigurno. Nisam nikad radila njoke od mekog sira. Slčice su prekrasne a i video uradak

Tijana LeClaire said...

Hvala na ideji za subotnji rucak :)

Sanja said...

Volim kada u naslovu vidim da je na redu video recept! Onda spremim kafu, sednem i uzivam... Ako imam vremena, pogledam i neki stariji video, cisto da uzivam malo duze... A njoke bi mogle sutra za rucak, posto imam rikotu u frizideru!

Sandra said...

Ulepšaš mi dan svaki put sa tvojim video receptom... :)
Kao i svaki prethodni i ovaj je odličan.

Nevena said...

Boje na videu sa tako pozivajuće i savršeno se slažu uz muziku!
Primetila sam kako u svakom videu ti je posuđe čisto kao suza.I budem zadivljena:)
Jel taj keramički nož dobar? Jel stvarno ne mora da se oštri?

Bite my cake said...

joj divota! :) ja volim sve njoke :D a nikako da isprobam ovakve od ricotte. i svaka čast za video!

Anja said...

Još jedna divota iz tvoje kuhinje :)))

Maleni Miš said...

mmmmmmljac!!! Obožavam njoke a nikako da se usudim da ih sama napravim...ove tvoje izgledaju i zvuče savršeno i ne mnogo teško...zadala si mi zadatak opet :)

nevenčica said...

Isprobano! Sjajno! Meni se jako dopadaju serpa i tiganj. Moze li se znati koji je proizvodjač?
Pozz, Nevenčica.

Dolce Fooda said...

Maslinka, sledeci zadatak za tebe - njoki sa rikotom, spanacem i zalfijom. Odavno planiram da ih napravim ali nikako... kad si vec u tom fazonu probaj ti da to napravis. Sve jako lepo izgleda.

Iiiii said...

Pravila sam davno ove njoke po receptu iz Zuni Cafea, hvala sto me podsjeti, evo mojih:
http://cooktobe.blogspot.de/2009/10/ricotta-gnocchi-from-zunni-cafe.html

JA U KUHINJI... said...

Drago mi je da vam se video svideo :) a i fotke i recept naravno :))

Nevena: Drago mi je da se primeti trud da posuđe bude čisto u svakom kadru ;) a što se noža tiče super je, oštar je i do sada ga nisam oštrila mada meni nekad i nije pozitivno imati tako oštar nož u ruci (pretpostavljaš zašto)...

nevenčica: Drago mi je da ti se recept svideo, a što se posuđa tiče u pitanju je ekskluzivna linija inox posuđa pod nazivom LEGAT koju proizvodi Metalac posuđe... zaista je jako lepo, kvalitetno, trajno i sve ostalo ;)

Dolce Food: Da, da i ta varijanta mi je bila u planu a rikota već čeka u frižideru ;)

Branka - byB said...

Jako mi se sviđaju ove njokice, umak, recept, a posebno video. Svaki tvoj video mi je super, ali ovaj je nekako još bolji :). Recept svakako bilježim i nadam se da njokice uskoro stižu i na moj stol !

Tanja said...

krasni njoki i jako lijepe fotke.
inače, njoki od sira su i meni savršeni, puno jednostavniji i brži za pripremu od klasičnih s krumpirom, a baš sam ih opet pravila prije mjesec-dva za jednu gastro-igricu, nikako da dignem recept i fotke na blog.
lajk na video ;)

Just Cake Girl said...

video fantastičan <3 recept mi je divan!

Anonymous said...

Isprobala danas, recept je za desetku! Video mi je pomogao da znam tacno kako treba da se seku njoki, bas hvala za ovo! Mislim da ce biti jos bilji sa svezim paradajzom! Predivna struktura njoka, licno mi se vise svidja nego sa krompirom.

JA U KUHINJI... said...

Drago mi je da ti se recept svideo i da je video pomogao ;)...

Nevena said...

Mi smo ručali juče ove njoki;), a sad pravim opet da ponovimo gradivo:)
Savršeni su Oli:)

JA U KUHINJI... said...

Jupi! Baš mi je drago :))

Nenad said...

Danas isproban ovaj recept i super je najviše su mi se svidele njoke. Videću kada nađem dobar gorgonzola sos ili uopšte bilo koji sos da umesto testenine napravim ove njoke baš se brzo prave i ukusne su. Pozdrav i hvala za recept.

Post a Comment