"Pesto" i njoke od batata


Njoke retko pravim, ali u poslednje vreme dosta eksperimentišem sa istim ("pravi" recept će tek slediti ;) ). U prvi mah nisam ni planirala stavljati recept za ovo jelo jer sam ga slikala samo par puta "usput" ali bilo je tako fino da mi je žao ne podeliti ga sa vama.
Kod njoka je fora staviti što manje brašna ako želite mekše njoke a malo više ako volite gumičastije. Mada kada krenete da mesite testo a ono vam se lepi za prste mislite da će vam trebati "tona" brašna ali ako ste nežni i strpljivi uspećete ;)... tačnu meru vam ne mogu dati (mada sam u sastojcima stavila orjentacionu) jer sve zavisi od toga koliko je batat upio tečnosti pri kuvanju, koliko je jaje veliko i sve ostalo tako da se vodite svojim instiktom i imajte u vidu da što više brašna stavite tvrđe i gumičastije njoke ćete dobiti.


Kada je sos tipa pesto u pitanju isto pustite mašti na volju... Osnovno je da ima maslinovog ulja, belog luka, soli i limuna a sad od ostalog treba nešto zeleno (bosiljak, peršun, žalfija, rukola, matovilac, spanać....), nešto koštunjavo (pinjole, badem, lešnik, orah...), nešto sirasto (parmezan ili neki sir tog tipa) i to je to... Možete dodati i kapar, masline, na suncu sušen paradajz, neko suvo voće... Sve je stvar vašeg ukusa, volje i sastava frižidera a na tagu pesto možete videti neke od mojih ideja pripreme "pesta" i za šta sam ga iskoristila.
Znači ceo recept je okviran i treba da vam posluži samo kao ideja za neku vašu omiljenu kombinaciju sastojaka i ukusa.
I da, batat je bio beo kada sam ga presekla i baš sam se razočarala :( što nema onu lepu narandžastu boju ali bez obzira na boju jako je zdrav i trebali bi ste ga uvrstiti u svoj jelovnik.



Potrebno je:
(za 2 osobe)

za njoke:
400 g batata
1 jaje
30 g rendanog parmezana
malo muskatnog oraha
malo soli
oko 200 g brašna


za "pesto":
2 veze peršun lista
šaka listića žalfije
2 šake oraha
2 čena belog luka
malo limunovog soka
malo rendanog parmezana
maslinovo ulje
morska so


Način pripreme:
Priprema njoki: Batat sam oljuštila, iseckala na veće delove i kuvala u dosta slane vode oko 15 minuta tj. dok nije omekšao. Ocedila sam ga, sačekala da se malo prohladi a onda dobro izgnječila. U batat sam dodala rendani parmezan, jaje, malo soli i muskatnog oraha pa sve dobro promešala. Malo po malo dodavala sam brašna koliko je trebalo da zamesim testo (trudeći se da dodam što manje). Istresla sam sve na radnu površinu, testo podelila na 3-4 dela, tanjila u "gliste" i seckala te posula brašnom.
Priprema "pesta": U električnu seckalicu stavila sam sve sastojke (osim maslinovog ulja) i dobro usitnila a onda dodavala malo po malo maslinovog ulja dok nisam dobila kompaktnu smesu.


Završnica: Njoke sam kuvala u dve ture u dosta slane, ključale, vode dok nisu isplivale na površinu (oko 3-4 minuta) a onda ih stavila u tiganj gde sam stavila malo maslinovog ulja i par kašika pripremljenog pesta, sve sam kratko propržila i servirala.

Ovaj, moj recept objavljen je u oktobarskom broju magazina MEZZE na str. 48-49.

7 comments:

Ivana said...

Obožavam!! odlićan recept
Lasersko graviranje

Unknown said...

nisam još nikada ništa pravila od batata ali, ovi njoki a tek ovaj pesto zovu za probati. izvrsno!

Bite my cake said...

ovo je zaista izvrsno! domaće njoke obožavam, a nikako da kupim taj batat

prekratakdan said...

Slično sam ja radila s bućom. Tek iz trećeg puta su ispali kako sam ja htjela, mekani i da se buća osjeti. No ukućanima se više sviđala ona verzija sa više brašna. Ali stvarno, kad se stavi malo brašna a još uvijek se njoki mogu raditi ispadnu savršeni.

Anja said...

Savršeno, moram pripremiti uskoro!

Anja Marsic said...

Sve mi se sviđa, čak i tava :D

Branka - byB said...

Batat često kupim umjesto krumpira i sviđa mi se onaj njegov pomalo slatkast okus. Njokice su sigurno odlične, tako i izgledaju, a posebno dobra je kombinacija sa ovim pestom !

Post a Comment