Perece


Perece... Ne pamtim kada sam ih poslednji put kupila u pekari... Ono što pamtim je da me uvek najviše kod pereca oduševljavao taj gumičasti slani preliv preko ... I dugo mi je bila misterija kako se to pravi ali... već jako dugo i nije  :)
Nisam znala za običaj da se za Svetog Savu prave perece i već godinama mi "promaknu" i ukapiram tek kad prođe... Ovog puta sam se pripremila na vreme i danas vam predstavljam perece sa tim slanim prelivom od gore a za koji dan ću isprobati i one sa bloga Mimi's Kingdom koje se potapaju u rastvor sode bikarbone i imaju krupnu so kao posip... jedva čekam...



Potrebno je:
(za 10-12 pereca)

600 g brašna
200 ml kiselog mleka
30 g putera
250 ml mleka
1 kesica suvog kvasa
ravna kašičica soli
1 kašičica šećera

za slani preliv:
4 kašičice brašna
1 ravna kašičica soli
hladne vode po potrebi


Način pripreme:
U činiju za mešanje stavila sam brašno, kvasac, so i šećer pa promešala. Zatim sam dodala i kiselo mleko, puter i mleko pa zamesila glatko testo. Pošto nisam bila tu ja sam ujutru zamesila i stavila u frižider pa posle podne formirala perece a ako ste tu onda klasično ostavite testo da naraste.
Kada je testo, znači, naraslo podelila sam ga na 12 delova i svaki tanjila u glistu dugu oko 50 cm, pravila oblik pereca i ređala na plehove obložene papirom za pečenje. (na jedan pleh stalo mi je po 4 perece).


Pekla sam ih na 200 stepeni 15 minuta a onda prelivala pripremljenim slanim prelivom i pekla još 4 minuta.
Slani preliv sam napravila tako što sam u čašu stavila brašo i so, promešala pa dodavala malo po malo vode dok nisam dobila gustu smesu bez grudvica. Koliko gustu teško je reći ali onako da vam lepo, ravnomerno klizi sa kašičice kada je sipate na perece. 

21 comments:

J e l e n a said...

Meni je materijal spreman da napravim te Milkicine i jedva čekam pošto sam veliki fan pereca. Ni ja nisam znala da se prave za Sv Savu do skora. Preliv je ono što naravno svi najviše volimo a naročito deca koja ga uvek prvog pojedu. Mama ga je radila i za štapiće koje je pravila od sličnog testa a ja sam naravno prvo gulila preliv pa tek onda grickala perecu. Dopada mi se ona fora u receptu kod Milkice da se pantljika potapa pa se onda formiraju, videćeš. jer onda možeš da praviš i one džinovske, npr. 2 u 1 pleh.

Laka kuharica said...

Naravno, i ja sam obožavala preliv. I dan danas volim kupiti perec, ali ni jedan nije kao ovi tvoji! Perec mora biti hrskav, slankast, ma ... Kao i sve drugo, kod nas i perece prodaju bez korice, razvlače se kao žvakaća guma. Ne vjerujem da mlade generacije uopće imaju pojma kakva korica treba biti na kruhu i pecivu.

prekratakdan said...

Dok listam sve ovo blogove, nailazim na toliko divnih recepata koje nisam nikad radila, a kuham svaki dan. Pomalo mi je krivo što se nisam prije uključila u ovaj svijet. Pereci su divni...

Milica - Na tanjiru said...

Predivne su! Već znam ko će biti oduševljen i jedva čekam da ih isprobam :) Super su, hvala na receptu!

milica said...

Izgledaju apsolutno isto kao one iz pekare. Hvala puno za recept, napravicu ih sigurno! Pozdrav!

Mimi said...

Baš me zanima kako će ti se dopasti one sa mog bloga... Nadam se da hoće...
A ja ću probati ove napraviti, divno izgledaju!

JA U KUHINJI... said...

Miki danas sam pravila hleb sa prosom i oduševili smo se... sa malo maslinovog ulja i soli nestao je u trenu... i deca su ga baš sa uživanjem jela.
Nego kad si već "tu" da te pitam jer se "gliste" za perece samo potope u vruć rastvor sode bikarbone ili trebaju i da se malo kuvaju? Malo mi deluje pipavo da posle tek pravim perece ali valjda ću se snaći ;)

Anja said...

Jako ih volim, najviše zbog oblika. Divni :)

Unknown said...

Sjajno. Napraviću samo za sebe, sa morem onog belog odozgo...

esteta said...

Moram probati :)

Bite my cake said...

svaka čast, fenomenalni!nisam ih nikad kod kuće radila

What's for dessert? said...

Odlično izgledaju!

Maleni Miš said...

čini mi se da im osećam miris :) Nisam ni ja znala za taj svetosavski običaj, ali mi se sviđa

Mimi said...

Olja, samo se potope. Nema kuvanja. I mene je brinulo to oblikovanje, ali nije bilo problema. Meni se cini cak i da je lakse nego da se potapaju cele, formirane perece jer se njima pokvari oblik. Mada, videla sam da je POmoravka potapala cele perece i nije imala problema.
Ja sam pre radila perece koje se malo i kuvaju (Dr.Oetker) i one budu malo tvrdje. Ove su mekane...
Bas mi je drago za hleb! :)

Jafi said...

Ja sam odrasla u kraju, južni Banat, gde su ove perece uvek bile za Svetog Savu u crkvi :) Ovde možete pročitati više o običaju i pravljenju pereca http://kcbyjafi.blogspot.com/2009/10/svetosavske-perece.html :)

Maja said...

Svake godine ne znam ni sama koliko ih napravim:)Svidjaju mi se ove tvoje,moracu da ih probam:)

Nevena said...

Perece obožavam! U pekari najčešće njih kupujem:)
Uspele su savršeno i baš ću proslediti mami da mi napravi da imamo da uživamo dok se pravimo majstori;)

Ivana said...

Odlićan recept! ja ih malo drugačije pravim svakako ću sada i ovako probat
IPL Tretmani

Branka - byB said...

Ovo su pravi pereci, hrskava korica i preljev koji je zapravo razlog zbog kojega sam ih počela kupovati i voljeti. Odlično si ih napravila !

Make it Healthy said...

Predivni su...moram probati ovo :)

Milica said...

Odlične perece! Upravo sam ih napravila. Morala sam da ih sakrijem da ne bih pojela sve odjednom.

Post a Comment