Kukuruzne korpice sa spanaćem

Krenula sam da pravim zeleni quiche od monchi tj. htela sam ga praviti ali sam shvatila da mi pola stvari fali i malo po malo nastalo ovo... jako fino u svakom slučaju... Monchi hvala na inspiraciji :)... i naravno bilo je u vidu mini quiche-a tj. korpica...





Potrebno je:

za testo:
110 g fino mlevenog kukuruznog brašna
100 g mekog belog brašna
50 g putera
50 g kajmaka
2-3 kašike slatke pavlake
1 jaje
malo praša za pecivo




za fil:
500 g svežeg spanaća
1 tikvica
1 glavica crnog luka
2 jaja
70 g kajmaka
50 ml slatke pavlake
so, biber, muskatni orah




Način pripreme:

U činiju sam stavila obe vrste brašna, so i prašak za pecivo, promešala a zatim dodala kajmak i na kockice seckan puter. Rukama sam umesila što ujednačenije sipkavo testo a onda dodala jaje i nastavila da mesim. Pošto sam videla da će mi faliti još malo tečnosti da se sve lepo poveže dodala sam par kašika slatke pavlake, sve lepo umesila, umotala u foliju i ostavila da se ohladi u frižideru.




Spanać sam blanširala u kipućoj, slanoj, vodi a onda prelila hladnom vodom, dobro ocedila i sitno iseckala. Tikvicu sam dobro oprala i narendala.
Na malo maslinovog ulja sam prodinstala sitno seckan crni luk a onda dodala tikvice i dinstala dok tečnost koja se stvori nije isparila. Zatim sam dodala spanać, posolila, pobiberila, stavila malo muskatnog oraha, još malo prodinstala i ostavila da se ohladi.




Testo sam rastanjivala između dva papira za pečenje, vadila krugove prečnika 9 cm i stavljala u podmazane kalupe za muffins. Pleh vratila u frižider da se testo opet dobro ohladi. Izbockala sam ga viljuškom i stavila u rernu zagrejanu na 200 stepeni na 10 minuta.
Za tih 10 minuta završila sam fil. Pomešala kajmak sa jajima i pavlakom a onda ubacila i povrće. Lagano sve promešala.




U svaku korpicu sam stavila fil i vratila u rernu na 20-ak minuta tj. dok nije fino porumenelo... Odmah sam vadila iz kalupa na rešetu da se malo prohladi pa servirala i prepustila se uživanju u jelu... Dragi je rekao da baš voli ovakve stvarčice :)... I da od ovog testa se mogu napraviti i jako ukusni krekeri :)




Sanela je isprobala ovaj recept u okviru FBI rukavica i njene utiske možete videti ovde...
I Cosmo je isporbala ovaj recept u okviru FBI rukavica i njene utiske možete videti ovde...

5 comments:

Maja said...

Stvarno prekrasno! Da ne obožavam špinat, nakon ovog bi ga sigurno jela :)
Slike su ti odlične!

Anonymous said...

Ne mogu da odolim a da se ne upisem :) Blog ti je krasan, cesto dodjem i zavirim sta spremas ali nemam puno vremena da ostavim komentar. Ove kosarice su tako izazovne i vec 10 minuta beljim u monitor, mada i svi ostali recepti su prva liga.

Pozdrav,
Behar :)

JA U KUHINJI... said...

behar :) jako mi je drago videti te ovde :)

suncice hvala :)

nlo said...

super!

Monika said...

drago mi je da sam poslužila kao inspracija :) eto, zato ja toliko volim kuhanje...mogućnosti kombiniranja sastojaka su zaista nebrojene :) korpice su fantastične ;)

Post a Comment