Amarant ili štir

Pre nedelju-dve išli smo u redovnu nabavku stvarčica iz biospajza... i dragi je uočio "amarant"... nikad pre čula za njega... Kaže mi da pitam šta je i kako se koristi a ja sva smotana i izblamirana, kakvu me Bog dao, nema šanse da to uradim... Doduše on nije takav pa je pitao šta je, kako se koristi i naterao me da uzmemo malo da probamo... I beskrajno mu hvala na tome. Malo sam posle surfovala i saznala ponešto... Evo sada sa vama delim svoje istraživanje na temu amaranta... recepti će stizati ovih dana... :)... Ma super je namirnica... a do pre neki dan nisam ni znala da postoji... ali tu sam da naučim... da isprobam...prihvatim...
"...Amarant jedan je od najstarijih varijeteta žitarica koje je čovek kultivisao. Bio je osnovna hrana Asteka i Inka. Njegovo seme bogato je belančevinama i izuzetno zdravo, a lišće mu je popularno i kao povrće i kao začin. Zrno se u vidu brašna koristi za pravljenje hleba, kolača i testenina, dok se celo upotrebljava za pripremu različitih jela, pa čak i kokica.
Iako amarant kao i heljda i quinoa, po poreklu nije žitarica, sadrži mnogo onoga što imaju žitarice. Izuzetno visokim savržajem belančevina nadmašuje sve ostale žitarice. Razlog za to je esencijalna aminokiselina lizin koja se retko nalazi u biljkama. Pored toga, ima visok sadržaj gvožđa i kalcijuma, dva minerala koja često nedostaju u ishrani žena i devojčica. Porcija od 60 g barenog amaranta sadrži 80% preporučene dnevne doze kalcijuma.Ova biljka sadrži veoma malo masnoća i kalorija i mnogo vlakana. Njeno čudesno seme, pored mnogobrojnih povoljnih učinaka za zdravlje, iznad svega ojačava nervni sistem, mozak i metabolizam. Lišće amaranta mnogi smatraju ukusnijim od spanaća, a sigurno je bogatije kalcijumom, gvožđem i fosforeom. Sadrži i značajne količine vitamina A i C. ..."


Kokice od amaranta:Zoom na kokice:

13 comments:

Marija said...

Preslatke su !!!!

Vidim ja da mi je sledeca destinacija biospajz :)

nlo said...

Iako mi je ovaj naziv "Štir" nekako poznat moram priznati da prvi put čujem za ovu žitaricu:)
veselim se receptima pa ako naletim svakako ću je kupiti za probu. I dobro si rekla tu sam da naučim, isprobam i prihvatim naravno ako mi se svidi:))

Anonymous said...

Čula sam za amarant i vidjela ga u trgovinama zdrave hrane, jedna ga frendica daje svom osmomjesečnom djetetu, ali ja ga probala nikad nisam. E sad si me baš potaknula. Idući ću ga put kupiti, iako će dragom opet mrak pasti na oči. :)

Anonymous said...

ja za ovo nikad nisam čula....

Anonymous said...

Yes, yes, yes...Volim tvoja istrazivanja. Amarant povremeno koristim na slican nacin kao i quinou, za vrlo jednostavne recepte. Kazu da su te dvije "zitarice" kompletni proteini. Ja volim taj okus i konzistenciju. Jedva cekam da vidim tvoje kreacije. :))

studena said...

Bravo za ovaj post :)
Kod mene je amarant često na trpezi, ne samo u jutarnjem muesliju, već i kao risoto, pa u kruhu ili u jelima sa povrćem.
Imam i par recepata gdje dodje u biskvit za kolače, ali to još nisam isprobala.
S nestrpljenjem očekujem tvoje recepte :)

Andrea said...

Ovo je nešto potpuno novo za mene, nisam ga čak ni vidjela u trgovinama. Sad ću ga baš potražiti jer si me zaintrigirala.

Monika said...

za amarant sam čula ali se niakd nisam posebno zanimala za njega niti sam zapravo znala što je to točno...ovaj post je zaista jako zanimljiv i poučan...hvala ti što si me naučila što je to amarant :)))

pedagog said...

videla sam na koktel pecivu, ali nisam znala kako se zove. Mislila sam da to imaju samo proizvidjaci peciva. Hva Ti sto si me naucila. da i ja obican smrtnik imam danas nova znanja! Kiss!!

biljana tripkovic said...

Molim za još neki recept za neko slano jelo inače ovo izgjeda dobro probaću HVALA!

Sladjana said...

A gde se može kupiti i kako se prave ove kokice? Može li u klasičnom aparatu? Prodaje se samo kao brašno ili?

JA U KUHINJI... said...

Slađana ne znam odakle si ali u Beogradu amarant se može naći u biošpajzu i to kao zrno a kokice se prave vrlo jednostavno: zagreje se teflonski tiganj, stavi 2-3 kašike zrna, blago poklopi tj. držiš poklopac iznad tiganja ali ga skroz ne spuštaš da se ne upare i blago treseš tiganj... vrlo brzo su gotove i moraš paziti da ti ne pregore jer su male pa samim tim i "nežne" tj. lako pregore.

Sladjana said...

Jaoj, ovo je super! Imam aparat za kokice koji radi na paru, pa ću probati, na intoleranciji sam, obbbbožavam kokice, a kukuruz mi je zabranjen! :( Javljam rezultate! Hvala!

Post a Comment