Smoothie iz NutriFit-a


Smoothie su jako zgodni jer vas "nateraju" da u svoje telo unesete više voća i povrća koje ovako možda i ne bi, svežeg voća i povrća... Zgodno je napraviti ga unapred a onda sipati u teglice specijalizovane za smuti i piti u toku dana kad vam dođe ili poneti u šetnju, na posao, gde god... Jer iako svo to voće i povrće možete pojesti i ovako ako negde idete zgodnije je imati ga u teglici umesto ljuštiti, seckati i sve ostalo negde napolju...


Danas vam dajem par jednostavnih varijanti smutija a vi po svom ukusu možete kombinovati šta vam odgovara, ništa nije striktno i pod obavezno ili ja barem ne želit tako da doživljavam hranu... (Neke varijante smutija već imam na jaukuhinji.com i možete ih videti ovde...)



Od povrća ono što često ide u smuti je spanać, blitva, kelj, tikvica, krastavac, šargarepa, cvekla... Mada ja lično više volim voćne varijante... Osnova obično bude banana (za slast i kremastu strukturu) a onda se poigram sa ostalim u smislu bobičastog voća, može ići kruška ili kivi, breskva, jabuka, ananas, lubenica, dinja, avokado, jagoda, trešnje, višnje... ma može šta god volite i iskombinujete.


Tečnost koju dodajete može biti voda, biljni čaj, voćni sok, biljno mleko ili obično mleko, jogurt, kefir... A možete ubaciti i recimo malo badema + vode umesto bademovog mleka ili ovsenih pahuljica + vode umesto ovsenog mleka... Ma varijanti zaista ima bezbroj...
Od začina tu mogu biti cimet, kakao, đumbir, kurkuma, nana, peršun... a od još dodataka chia seme, laneno seme, suncokretovo seme, goji bobice, polen, maka...
Kao zaslađivač ja obično stavim med a može ići i suvo voće tipa urme, suve smokve a i stevia ili neki drugi zaslađivač koji i inače koristite.


Smuti možete miksati štapnim mikserom, u blenderu ili u nekom ovakvom NutriFit aparatu. Koja je najbolja opcija? Zaista nisam pametna šta da vam kažem. Najbolje je ono što imate :). Šalu na stranu blender mi je možda za neku veću količinu i nije baš zgodan za šolju napitka a NutriFit sa kojim sam se "igrala" par dana jako se dobro pokazao u svim varijantama i količinama. Ceo smuti je bio baš onako "gladak" i kremast i isti takav ostao i sledećeg dana... 
Ako razmišljate o nekom aparatu ovog tipa moja preporuka je NutriFif koji možete naručici preko metalacmarket.com jer je zaista kvalitetan, dobro radi a koliko vidim dosta je povoljniji od konkurencije ;). 


Potrebno je:
(za 1-2 osobe)

za smuti sa spanaćem:
10-ak sirovih badema
1 šaka svežeg baby spanaća
pola očišćenje narandže
pola jabuke
pola banane
kašičica meda
malo vode


za smuti sa bobičestim voćem:
pola banane
200-300 g smrznutog mixa bobičastog voća
1-2 kašike ovsenih pahuljica
kašičica meda
malo cimeta
malo vode


za smuti sa ananasom:
pola banane
3-4 koluta ananasa (isečenih na manje delove)
par kriški jabuke
pola očišćene mandarine
1 kašičica chia semenki
1 kašičica meda
malo vode


za čoko smuti:
1 banana
2 kašike ovsenih pahuljica
10-ak badema
1 kašičica chia semenki
1 kašika rendane čokolade sa 70% kakao delova
400 ml jogurta ili kefira
1 kašičica kakaoa ili instant kafe


Način pripreme:
U svakoj varijanti sve sastojke sam sipala u čašu NutriFita, miksala oko 30 sekundi do minut i sipala u teglice za serviranje.
Smuti od spanaća najbolje je popiti odmah dok ostali mogu da vam stoje u frižideru dan-dva pre upotrebe... Za ovu čoko varijantu poželjno je napraviti uveče a piti ujutru, ili sve sastojke staviti u posudu uveče a smiksati ujutru (da bi ovsene pahuljice i chia semenkice odstojale u jogurtu).

1 comments:

Anonymous said...

Smoothie je stvarno otkrovljenje. Obozavam razne kombinacije. Obicno ih pravim sa bademovim mlekom, iako mi se cini da mi najbolje prija sa vodom. Jos nisam probala sa chia semenkama i cokoladom, evo inspiracije!

Post a Comment