Svinjski file sa BBQ sosom / Pork Tenderloin with BBQ Sauce


BBQ sos ovog tipa slatkica obožava i to je valjda jedina varijanta u kojoj jede kajsije ;). Slatko-ljuti sos je uvek dobitna kombinacija uz ovako neki komad mesa za čiju pripremu vam treba maximum 20-ak minuta. Ako želite ovako pečeno meso, kao na slici, u rerni mu je dovoljno 10 minuta a ako želite da ipak bude pečenije onda ga ostavite 5-10 minuta duže.

Potrebno je:
(za 4 osobe)

1 veći ili 2 manja svinjska filea
3 kašike maslinovog ulja
1 kašičica senfa
1 kašičica meda

za BBQ sos:
400 ml pasiranog paradajza
2 šalot luka
1 čen belog luka
4 kašike aceto balsamica
1 kašičica senfa
1 velika kašika meda
1 prepuna kašika džema od kajsija
tabasco sos (po ukusu) ili neki drugi ljuti sos ili ljuta papričica
malo maslinovog ulja

za grašak:
1 crveni luk
2 šarene šargarepe 
500 g graška
malo maslinovog ulja
himalajska so, biber
suva mirođija

za krompir:
1 kg manjih krompira (mladih po mogućnosti)
40 g parmezana
malo maslinovog ulja
himalajska so


Način pripreme:
Priprema krompira: Krompir sam obarila u dosta slane vode (sa sve ljuskom) a zatim stavila na pleh (na papir za pečenje), zgnječila, prelila sa malo maslinovog ulja i pekla u rerni na 220 stepeni oko 40 minuta tj. dok nije porumeneo, pred kraj sam posula i sa malo parmezana.


Priprema graška: U tiganju sam prodinstala sitno seckan crveni luk a zatim dodala i sitno seckanu šargarepu pa sve zajedno dinstala dok povrće nije omekšalo. Papralelno sam u dosta ključale vode skuvala grašak. Procedila sam ga, dodala u šargarepu, još kratko sve zajedno prodinstala, posolila, posula sa malo mirođije i servirala.


Priprema BBQ sosa: U šerpicu sam stavila sve sastojke koji idu u sos, luk jako sitno iseckala i kuvala na laganoj vatri oko 20-ak minuta tj. dok vidno nije krenuo da se zgušnjava. Pred kraj eventualno dodajte još malo soli ili meda ili ljutine... već prema ukusu.


Priprema mesa: Meso sam odvojila od žilica, premazala mešavihom maslinovog ulja, senfa i meda i preko noći držala u frižideru. Sat vremena pre pečenja izvadila sam ga iz frižidera.
Zagrejala sam tučani tiganj, dodala malo maslinovog ulja i putera a onda na naglo zapekla meso sa svih strana, pa tiganj prebacila u rernu (pored krompira) i pekla 10 minuta. Izvadila sam ga iz rerne, sačekala 10-ak minuta da odmori a zatim servirala.

4 comments:

Laka kuharica said...

Baš divno, sada imam odličan recept za domaći BBQ sos. Za nedjeljni ručak dušu dalo!

Anonymous said...

Jao, jao, jao! Sta drugo da kazem. Uz ovakve recepte jos cu da zavolim meso.
@Slatkice, ne volis kajsije? Ne znas sta propustas!

Anonymous said...

Meso ti je ispalo perfektno!

Maja Babić said...

Bruka kako dobro izgleda sve! Doktorirala si ove obično-neobične ručkove, akao i food styling i fotografiju. Ne mogu se odlepiti od ovih slika :)

Post a Comment