Pufnaste palačinke sa karamelizovanim bananama / Dutch Baby Pancake + IDEA nagradna igra


Još jedna varijacija na temu palačinki... Pored onih klasičnih (u vinskom šatou, sa rogačem, u karamel kremu...) i američkih (sa jabukama, od heljde, sa borovnicama...) tu su i ove pufnaste koje se peku u rerni... U kombinaciji sa karamelizovanim bananama i kuglom sladoleda idealne za razmaziti drage ljude...


Post je nastao u saradnji sa IDEA voće i povrće gde možete nabaviti, dnevno sveže, voće i povrće, po povoljnim cenama (a ove nedelje je "nedelja citrusa" i na akciji su mandarine, limun, pomorandže, đumbir...).
A u IDEA prodavnicama počela je nagradna igra "U Ekvador da stigneš pazi da se ne oklizneš" gde je potrebno da kupite Derby banane za najmanje 100 dinara, nagradni kod sa računa pošaljete na 4242 i čekate izvlačenje putovanja u Ekvador za 2 osobe ili neki od 30 malih kućnih aparata ili neku od preko 100 vrednih nagrada. SREĆNO!


Potrebno je:
(za 3 palačinke prečnika oko 18 cm)

za testo:
2 jaja
120 ml mleka  
50 g putera (ili 50 ml kokosovog ulja)
60 g brašna
50 g kokosovog šećera
1 kašičica ekstrakta vanile
kora pola limuna

za "preliv":
50 g putera (ili 50 ml kokosovog ulja)
50 g kokosovog šećera
50 ml ruma

za "dekoraciju":
listići kokosa
malo cimeta
malo prah šećera
par kugli sladoleda
par listića nane


Način pripreme:
U rernu sam stavila livene tiganje da se dobro zagreju. (Ako nemate ovaj tip tiganja možete koristiti bilo koji drugi koji može u rernu ili plehane tanjire ili jednu veću vatrostalnu posudu pa napraviti jednu veliku palačinku...)
U blender sam stavila jaja, mleko, brašno, šećer, puter... tj. sve sastojke za testo i sve dobro smiksala.
U vrele tiganje stavila sam po kockicu putera i kada se puter istopio ulila smesu, te pekla na 220 stepeni oko 20 minuta.



U međuvremenu sam u tiganj stavila puter pa kada se otopio dodala šećer a kada je krenuo da se karamelizuje i rum, sve sam zajedno krčkala par minuta na laganoj vatri a onda dodala banane sečene na četvrtine i kratko ih pržila sa svake strane (oko minut), vodeći računa da ne omekšaju suviše.



Kada su palačinke bile gotove izvadila sam ih iz rerne, "napinila" pripremljenim bananama, posula sa malo prah šećera, cimeta, listića kokosa, "ukrasila" sa po kuglom sladoleda, listićem mente i odmah servirala.

4 comments:

Laka kuharica said...

Divota za pogledati! Svejedno, nisam palačinkarošica, pečem ih, ali samo one najobičnije koje moji najradije jedu "gole".

Anonymous said...

Kako ovo fino izgleda! Fotografije su jednostavno vrhunske. Meni nikako nije jasan engleski naziv za ove palacinke, jer za skoro 25 godina zivota u Holandiji, nisam uspela da nadjem razliku izmedju holandskih, francuskih ili srpskih palacinki :-) Doduse, ovde se malkice deblje prze i to uglavnom na puteru, ali to su samo nijanse. Mora da ime dolazi iz Amerike, jer su drugacije od onoga sto oni zovu palacinke. Svejedno, vazno je da su super!

Anonymous said...

Fin slatkis

mignonne said...

Sve izgleda vrlo fino, ogladnila sam samo od slicica.:)))

Post a Comment