Američke palačinke sa jabukama + IDEA nagradna igra "Apple for apple"


Vazdušaste i sočne, (američke) palačinke su uvek dobra ideja za brzu poslasticu. Ovog puta napravila sam ih u malo zdravijoj varijanti tj. od speltinog brašna i dodala sam im jabuke kako u testo tako i u preliv...



Nego danas u IDEA objektima kreće nagradna igra  (trejaće do 26.6.2016-te) gde uz malo sreće možete osvojiti put u New York, iPhone 6S ili punu gajbu jabuka :) 
Ono što treba da uradite je da:

1. Kupite bar 1kg jabuka u IDEI
2. Pošaljite kod sa računa SMS-om na 4242
3. Dok čekate izvlačenje pojedete po neku jabuku ili napravite detox salaticu sa istom ili napravite neku finu poslasticu sa jabukama ili, ili...



Post je nastao u saradnji sa IDEA voće i povrće gde možete nabaviti, dnevno sveže, voće i povrće, po povoljnim cenama (a ove nedelje je "nedelja zelene bašte" i na akciji su zelena salata, blitva, zelje...).



Potrebno je:
(za 2-3 osobe)

za testo:
200 g spelt, integralnog, brašna
1 kašika smeđeg šećera
pola kašičice sode bikarbone
pola kašičice praška za pecivo
1 ravna kašičica cimeta u prahu
malo rendanog muskatnog oraščića
1 veće jaje
60 g putera
330 ml cidera od jabuke

za preliv:
3 kašike smeđeg šećera
40 g putera
2 kašike cidera od jabuke (ili vode)



Način pripreme:
Priprema preliva: U tiganj sam stavila šećer, puter i cider od jabuke pa na laganoj vatri krčkala dok šećer nije krenuo da se karamelizuje a onda dodala jabuku (koju sam predhodno oljuštila i iseckala na kriške) i krškala još par minuta sve zajedno.



Priprema palačinki: U činiju za mešanje stavila sam sve suve sastojke, promešala ih pa dodala jaje, otopljen puter, rendanu jabuku i cider od jabuke (odvojila sam par kašika za preliv). Sve sam blago promešala dok se nije sjedinilo a onda ostavila da odstoji oko 30 minuta. Pred pečenje ako treba dodajte još malo tečnosti, ako je smesa suviše gusta, jer to poprilično zavisi od vrste brašna koju koristite.



Tiganj sam zagrejala na umerenu vatru, stavila kockicu putera a onda pekla palačinke. Kada bi krenuli da se stvaraju mehurići sa gornje strane okretala sam ih i kratko pekla i sa druge strane. 
Ako želite malo da se poigrate možete ih peći i na štapićima...



Serviranje: Na tanjire za serviranje stavila sam po 4-5 palačinki i prelila sa pripremljenim jabukama u karamel sosu i ukrasila sa listićima mente.
Savet: Ako nemate cider od jabuke možete koristiti i kiselu vodu ili mleko. U tom slučaju stavite 3 kašike smeđeg šećera u testo a ovako možete i samo jednu jer cider od jabuka već ima dovoljno slasti u sebi.

3 comments:

Anonymous said...

Volim ja sve sa jabukama. Ove obučene još više, u čokočadi u palačinkama u beignets ma milion ideja. Američke palačinke su odlišan doručak

Anonymous said...

Super mi je ova kombinacija apple cider-a u testu za pancakes. Obavezno mora da se proba jer gotivim somersby cider. Druga slika je tako sočna i uzbudljiva :)

prekratakdan said...

Volimo ih jako. Djeca ih sama umute i ispeku

Post a Comment