Čokoladne palačinke u karamel kremu (video recept) + darivanje


I najslađe ostavljeno za kraj... Umalo da napravim slanu varijantu palačinki ali onda sam se setila da svi vi mnogo više volite slatko i samo za vas evo slatkih palačinki koje prijaju u ovako letnje užarenim danima...


I sad opet mala priča o tiganju za palačinke. Pre izvesnog vremena konstatovali smo da nam se tiganj za palačinke skroz naskroz iskrivio da se teflon više i ne nazire i da nam treba drugi. Na poklon sam ubrzo dobila jedan keramički delimano, nešto kasnije sam dobila i od Metalca ovaj, a na kraju i ovaj keramički od Metalca takođe... I od nemanja tiganja za palačinke sad imam 3. I sva tri su o.k. ali ovaj poslednji me ipak uspeo oduševiti. I ne znam sada tu granicu da odredim šta je to što me oduševilo jer i ostala dva sasvim fino rade i ne lepe palačinke ali, ali... Nešto ipak postoji ;) i ovaj bi izdvojila na prvo mesto...



Potrebno je:
(za 15-ak palačinki)

za palačinke:
200 g brašna
2 jaja
1 prepuna kašičica kakao-a
1 vanilin šećer + kašika smeđeg šećera
250 ml čokoladnog mleka100 ml mleka + 100 ml vode
50 g otopljenog putera
mrvica soli


za karamel sos:
(za 4 palačinke)
50 g šećera
100 ml slatke pavlake
1 kašika ruma (može i malo više)


i još:
100 g mlevenih (pečenih lešnika)
100 g seckanih (pečenih) lešnika
sladoled po želji
malo smrznutih kupina ili nekog drugog svežeg bobičastog voća
par listića sveže nane


Način pripreme:
U blender sam stavila sve sastojke za palačinke, dobro sve smiksala, presula u činiju i ostavila malo da smesa odstoji a onda je po potrebi još malo razredila i ispekla klasično palačinke.


U tiganj sam onda stavila šećer pa kada se karamelizovao dodala i pavlaku i rum i na laganoj vatri mešajući kuvala dok se karamel nije otopio a onda stavila palačinke (koje sam predhodno posula mlevenim lešnikom i presavila na četvrtine) i kratko ih krčkala u tom sosu sa obe strane.


Na tanjire za serviranje stavila sam po dve palačinke, posula ih sa malo seckanim i mlevenih lešnika, stavila po koju kuglu sladoleda preko, pobacala malo zamrznutog bobičastog voća i ukrasila po kojim listićem mente.


I evo došli smo do kraja ovonedeljnog druženja sa Metalcem i njihovim keramičkim posuđem a i do kraja darivanja na blogu... Ovog puta poklanjamo ovaj mali slatki tiganj a dobitnika proglašavam neki dan sledeće nedelje... A kada sve adrese budu kod mene svi poklončići kreću put svojih vlasnika.

37 comments:

Maja said...

Joj Olja,bas bih ti rado bila gost!!Palacinke su SAVRSENE i bas nas mamis,jos od juce cekam recept:))Bice isprobane sigurno <3 <3

Nevena said...

Oli, svaka čast!palačinke izgledaju divno. a onaj video je stvarno odlično urađen!
stvarno si majstor!

bojana said...

mmmm, palačinke. odlične su, i slike i video i sve.

Tanja said...

Sinoc sam odgledala video i u momentu kada pravis karamel, zapitah se 'sto se ova zena pati da pravi karamel u tiganju za palacinke' :)))
Nisam nikada pravila cokoladne, niti stavljala puter u testo, moracu da isprobam.
Super su i slicice i video.

Tanja Leković said...

Da znaš da je i moj tiganj za palačinke odavno odradio svoje, imam još neki, ali nikako nije kao taj izrađeni... I razmišljam se oko keramičkog, merkam onaj Delimano, ali si me sada naterala da počnem da razmišljam i o Metalčevom....

Andjela said...

Au, kakva slika za pocetak dana :) Moram da priznam da je ovaj recept moj omiljeni do sada, jer sam veeeeeliki sladokusac :)
Lesnici, karamel, ma cista fantazija!
I mnogo mi se dopada sto pravis video zapise recepata, nama pocetnicima dosta olaksas stvari :)

snežana said...

Ljubitelj sam sladoleda a o palačinkama da ne pričam. Još i moja
ćerka radi u palačinkarnici ma šta da ti pričam. Recept je super i moraćemo da ga isprobamo. Svidja mi se što video zapis imaš tu na blogu pa može da se odmah pogleda kako se sprema po receptu. Inače ja koristim posudje od inoxa Metalca a inače i tiganj za palačinke i vatrostalne posude, sve sam kupila od Metalca i prezadovoljna sam. Teflon im je super takodje tiganji za palačinke i obični, tepsije. Ma ja sam prezadovoljna njihovim posudjem. A ti si odlična i samo napred. Ja svoj blog ne stižem da sredim i retko stignem da po nešto ubacim tamo jer stalno šaljem recepte na druge blogove ili časopise, inače ime bloga je: sneckodomacica

Sanja Tabak said...

Predivna kombinacija i predivna prezentacija.
LP.

Jasna said...

Zanimljivo :))

Bjanka said...

Ako bi trebali da ponesete samo jednu posudu iz svoje kuhinje na pusto ostrvo, po svim anketama i istrazivanjima uvek pobedjuje dobar TIGANJ!

Bite my cake said...

stvarno su odlične ove tave, vidi se iz priloženog. a recept je bogovski, fenomenalno!

Amaterka said...

Jučer sam pogledala video i oduševila se :) Oduševila me i tava. Inače, kada pečem palačinke u tavi koju imam, nakon svake koju izvadim, a prije ulijevanja smjese za drugu, moram dodati koju kapljicu ulja da mi se ne zalijepi- sviđa mi se što ova tava omogućava pečenje bez ulja što je i zdravije...A sada da se vratim palačinkama - predobro izgledaju :)

Dajana said...

Ovako napasno dobre palačinke nisam nikad vidjela. S meni omiljenim lješnjacima i još sve karamelizirano, ovo je vrhunska provokacija :)))

Cinnamon and Thyme said...

Jako, jako predivna prezentacija! Video ti je super. A palačinke...uf...njami :). Krasno!

Anja said...

savršeno, od slika do okusa. :)

Gordana said...

Ovo je vise nego savrseno. Prekrasne slike i video.

Branka - byB said...

Palačinke su tako dobre i tako raskošne ! Bilježim ih za neko baš posebno čašćenje ! jako mi se sviđa preljev kao i posluživanje sa sladoledom, a obzirom na sastojke u tijestu koji su nešto drugačiji nego kod mojih palačinki vjerujem da su i posebno ukusne !

What's for dessert? said...

Imamo veeeeeeliku gusenu tavu za palačinke i budu sasvim ok, ali ova tvoja tavica me je oduševila. Danas sam gledala u dućanu koji drži posuđe od Metalca da li ih imaju, ali na žalost nisam ih našla :(
Video je odličan, posebno uvodni dio sa padajućim sastojcima. Ne volim karamel, pa preskačem ove palačinke (samo u prolazu grabim sladoled)

Anja Marsic said...

Ne znam što prije pohvaliti! Recept, fotke...sve je prekrasno!! Nisam neki ljubitelj sladoleda i palačinki ali ovo bi slistila u tren :))

Nely said...

Fenomenalno sve,od prezentacije do recepta..palačinke su mi slabost,obožavam ih:)

Sanja Manasijevic said...

Palacinke sa sladoledom su mi omiljeno secanje na detinstvo...brat i ja samo ih pojeli tonu.
A ove sa karamelom i lesnicima pride skroz bacaju u senku te, vec cuvene.....
Belezim recept :)

Unknown said...

Palacinke sa cokoladnim mlekom mi deluju fenomenalno i moracu da ih isprobam prvom prilikom. Video snimak je perfektan:)

lepamara said...

Posle ovog napornog i vrelog dana, stižem da zavirim na omiljeni blog, ma samo što me srčka nije strefila ... koja lepota i divota. Jeste da je prošlo 23 sata, odoh ja da pravim palačinke :)

Zorica Stajić said...

Prekrasne fotke a sladoled sa palačinkama u ove vrele dane su prava stvar. Ukus karamela pa još sa lešnicima, voda mi pođe na usta...

Anonymous said...

...MNOOOOOOGO DOBAR RECEPT.....NJAM!!! :-)

mignonne said...

Fenomenalna prezentacija i palacinke, nista tu ne bih menjala, samo nastavi tako!:)))

Anonymous said...

Prilikom pravljenja karamel sosa da li pavlaku ugrejete ili stavljate hladnu?

JA U KUHINJI... said...

Hvala svima na pozitivnim komentarima jer ste mi VELIKA podrška :), ni ne znate kolika ;)

Anonymous pavlaku možeš zagrejati (ali ne da provri) da bi bila manja razlika u temperaturi između karamel šećera i pavlake...

Marina said...

Ajmeee kako dobro izgledaju! :)

Jacina carobna kuhinja said...

Joj palačinke su zakon, ne znam ko ih ne obožava, a tvoje su tako posebne, moraću da ih isprobam, mada ne znam kako ću proći sa ovim mojim tiganjem, već je na izdisaju ;)

Jacina carobna kuhinja said...

Zaboravila sam da kažem da ti je video fantastičan, baš nekako kao bajka :)

Ana said...

Ovo je cisto savrsenstvo,izgleda bozanski :)

Jovanka Baštovanka said...

uauuuu, sto ti ovo super izgleda! palacinke sa sladoledom su moja omiljena kombinacija!!!
ovo ulazi u moje "omiljene"..
bravo!

Aria said...

Obožavam i palačinke i sladoled a ti si sve to skupa s voćem spojila u jedan famozan desert. Baš bih voljela jednu ovakvu porciju pojesti sad. Odlično! I fotke su predivne!

Novopečena "domaćica" said...

U želji da isprobam novi tiganj želela sam nešto malo drugačije palačinke, u principu znala sam da ću na jednom od blogova koje je Elle preporučio pronaći nešto dobro :))

Nisam pravila kompletnu poslasticu isprobala sam "samo" palačinke i fantastične su! Nisu previše slatke, što je jako važno s obzirom da su totalno čokoladne. Lepo se peku, interesantan ukus daje čokoladno mleko.

Hvala puno za fantasične recepte i savete pri kuvanju!
Pozdrav od novopečene domaćice :)))

KuvaricaGR said...

Vau kako zanimljivo, nisam znala da mogu koristiti cokoladno mleko da napravim palacinke:-) do sad sam koristila kruske i ispalo njam.

Nenad said...

Pih taman da pogledam recept kad ono blokiran zbog autorskog prava šteta baš uživam gledajući ove recepte. Ako je u pitanju samo muzika da je sporna što se mene tiče slobodno je isecite iz videa i opet upload-ujte.

Post a Comment