Osnovni recept za hleb sa starterom / Sourdough Bread


Ovo nije običan hleb, ovo je hleb kome morate posvetiti mnogo ljubavi, odgovornosti, strpljenja, pažnje... Nije nešto što možete napraviti za čas ali je nešto što definitivno vredi uloženog truda.


Priču o pravljenju startera ovde ću preskočiti i uputiti vas na ovaj recept jer sam ga po njemu i ja napravila pre skoro 2 godine. Od tada ga gajim, hranim, čuvam, poklanjam mu svoju pažnju, vreme, ljubav... Od tada mesim svoj hleb gotovo redovno...
Međutim kada sam napravila svoj starter imala sam hiljadu i jedno pitanje na koje nisam lako uspela da nađem odgovor pa zato sada sa vama delim svoja iskustva.


Znači napravili ste starter i šta sad... Držite ga u frižideru, u zatvorenoj staklenoj, tegli i "hranite" jednom nedeljno. Zvuči jednostavno ali koliko brašna i vode dodati, šta kad hoćete da pravite hleb, kako sve to rešiti. (U suštiti dodajete iste količine svega kao i u danima dok ste pravili starter).


Ja hleb pravim jednom nedeljno, "nahranim" starter tako što odvojim polovinu startera u čistu teglu, dodam odokativno brašna i vode (bolje reći sad već iskustveno) da dobijem gusto testo a od ostatka napravim hleb. 
Ali prvo treba da razjasnite koliko često želite da pravite hleb u toku nedelje i koliko vam startera uopšte treba (da ga ne bi bacali). Postoji varijanta ako ćete više puta u toku nedelje praviti hleb da starter "nahranite" u dve tegle, jednu ne dirate cele nedelje i to vam je onaj "osnovni" starter (koji hranite iz nedelje u nedelju) a iz druge uzimate u toku nedelje kad vam zatreba... 
Ja hleb mesim jednom nedeljno i onda znači ne radim to već kad "nahranim" starter taj ostatak podelim na dva dela i napravim hleb... Od jednog dela napravim običan beli hleb o kome ću danas pisati, a od drugog dela napravim neku integralnu varijantu sa semenkama i ostalim dodacima (kao recimo iz ovog posta).


Hleb sa starterom je specifičan i po tome što može dugo da ostane svež pa je tako i beli hleb danima svež a integralni može izdržati i gotovo nedelju dana (držim ga u frižideru u papiru pa kesi).
U receptu obratite pažnju da su sve količine date u gramima, pa i vode... a i satnice nisu baš sad striktne, treba da služe samo kao orjentir šta i kad raditi...
Ako se upustite u avanturu pravljenja startera i ove vrste hleba a nešto vam nije jasno, imate neku nedoumicu, slobodno pitajte... reći ću vam sve što znam ;)


Potrebno je:
(za 2 vekne hleba sa slika)

predtesto:
1 kašičica startera
100 g brašna
90 g vode

za testo:
predtesto
280 g vode
400 g brašna

i još:
1 ravna kašičica himalajske soli
2-3 kašike maslinovog ulja


Način pripreme:
Ujutru sam u veću, staklenu, činiju za mešanje stavila kašičicu startera, 100 g brašna i 90 g vode pa sve dobro promešala, prekrila providnom folijom i ostavila na sobnoj temperaturi do nekih 15 h. (Do tada su se već po testu uveliko pojavili balončići i to je znak da je testo "živo").
Oko 15 h u to predtesto dodala sam 280 g vode i 400 g brašna i viljuškom sve dobro promešala, opet prekrila folijom i ostavila (na sobnoj temperaturi) oko sat vremena da "radi".


Posle tog vremena dodala sam so, maslinovo ulje i viljuškom sve energično promešala. Testo je vrlo lepljivo i "gumičasto" i tako treba i da bude.
U narednih 3-4 sata s vremena na vreme sam otklapala testo, promešala viljuškom i opet poklopila providnom folijom (mada ovo i ne mora, možete ga samo ostaviti da "raste").
Uveče oko 20 h pripremila sam dve duguljaste posude, mogu da budu dva pleha za hleb, obložila ih čistim kuhinjskim krpama i obilato posula brašnom. Testo sam istresla na radnu površinu koju sam isto dosta posula brašnom i podelila na dva dela, svaki deo blago pobrašnjavila, lagano preklopila par puta i stavila u pleh te opet obilato od gore posula brašnom, prekrila krpom i stavila u frižider preko noći.
Ujutru sam rernu zagrejala na najjače. 


Na veću dasku za sečenje stavila sam papir za pečenje pa okrenula hleb (poklopila pleh pa zajedno okrenula, sklonila pleh...), nežno skinula krpu i žiletom zasekla hleb tu i tamo a onda prebacila na pleh u kome ću ga peći (obe veknice jednu pored druge stavila sam u klasičan pleh od rerne).
I znači hleb sam pekla na najjačoj vatri nekih 25-ak minuta tj. dok fino nije porumeneo.
Onda sam ga izvadila iz rerne, stavila na rešetku da se skroz ohladi a zatim servirala.
Ako imate tučanu posudu sa poklopcem još je i bolje, onda je zagrejte dobro sa sve rernom pa u nju ubacite hleb, poklopite i pecite prvo 15 minuta poklopljeno a onda još 10-ak otklopljeno.

12 comments:

Anonymous said...

Pozdrav, joj kojeli divote . Vas blog treba da nosi naziv " Zlatni blog ili ruke " jos bolje oboje:) Mislim da cu se upustiti u ovu avanturu i javim rezultat :)

zadnja runda said...

Jako dobro izgleda… Interesuje me da li uspeva i sa drugim brasnima sem belog? Na rezimu hrono ishrane sam pa belo brasno bas nije preporucljivo…

JA U KUHINJI... said...

Anonymous: :) Hvala na lepim rečima i slobodno probajte, nije tako komplikovano, samo traži malo vremena...

zadnja runda: Naravno da može, može se i starter praviti sa integralnim brašnima ali mislim da malo teže ide a i ja sama svake nedelje pravim i integralni hleb od mešavine raznih integralnih brašna i semenki... kao recimo ovde:http://www.jaukuhinji.com/2015/10/juneci-gulas-sa-krompirom-iz-rerne.html , jednom prilikom ću posvetiti post i toj varijanti...

sanjarka said...

Nisam videla u tekstu link do recepta za startera... Da li je to mozda onaj iz Mezze magazina?

JA U KUHINJI... said...

sanjarka: "ovaj recept" je link i da to je taj iz MEZZE magazina : http://mezze.rs/starter/

sanjarka said...

Uf... bas ti hiperlinkovanje nije najsjajnije urađeno :( Nisam shvatila da je to link do recepta, sve sam očekivala da negde stoji taj recept koji se pominje pod "ovaj recept"...
Moj previd... plavuša ;)

Vesna Nesic said...

Gajim starter od ražanog brašna, deo tehbologije se može koristiti. Ako uspe objaviću nešto na blogu posle dugo vremena.
Moram priznati da me ova tvoja bela varijanta više privlači :-)

Anonymous said...

Kojim danom peces hleb? Da znam da kupim kartu do Beograda :-)

Nevena said...

Fantastičan je Oli!
Zamisli, moj starter je umro :/ Pre avanture u italiju nisam znala gde me i je glava i nisma ga na vreme osvežila.
Sad se pripremam da napravim jedan od brašna prosa, bezglutenski a drugi od raženog. Nadam se da ću imati sreće kao sa prošlim :)

Mesim hleb sada sa kvascem ali to prosto nije to. Super je kao brza varijanta ali nema do hleba sa starterom :)

lepamara said...

Raspametim se kad vidim ove ručičaste hlebove :) Moj starter je star 2 meseca i još uvek istražujem. Jednu stvar nikako da otkrijem, da li posle hranjenja startera treba sačekati da proradi, odnosno da naraste ili ga treba odmah staviti u frižider? Ako imaš odgovor na ovo pitanje, unapred zahvaljujem.

JA U KUHINJI... said...

lepamara: Kad nahraniš starter, zatvoriš teglicu i ODMAH ga staviš u frižider i otvaraš teglicu tek za nedelju dana pri novom hranjenju... a ako ćeš mesiti više puta u toku nedelje onda primeniš metodu da starter nahraniš u dve teglice (isto odmah staviš u frižider) pa iz ove "privremene" u toku nedelje uzimaš kad ti treba i onda kada uzmeš tu kašičicu startera i pomešaš sa 100 g brašna i 90 g vode onda to stoji na sobnoj temperaturi satima da se starter "oživi"... sve postane onako puno balončića i onda praviš hleb dalje...

U slast said...

Ovo izgleda tako dobro da bi ga mogla praviti već idući tjedan! Ako mi uspije obavezno šaljem fotke :)

Post a Comment