Zapečeni patlidžan sa sirom i pancetom / Baked Eggplant Parmesan / Melanzane alla parmigiana

Baked Eggplant Parmesan

I ako niste ljubitelj patlidžana u ovoj varijanti će vam se sigurno svideti… Pogotovo ako klasičnom italijanskom receptu (melanzane alla parmigiana) dodate malo pancete i još ekstra obogatite sirom 🙈.

Baked Eggplant Parmesan
Baked Eggplant Parmesan
Baked Eggplant Parmesan

Kada je patlidžan u pitanju ima par koraka koje treba ispoštovati da bi dao svoj maksimum: kada ga isečete, nasolite ga i sačekajte da pusti tečnost (i gorčunu) a zatim isperite i prosušite pa koristite.

Baked Eggplant Parmesan

Patlidžan kad uvaljate u brašno-jaja-prezle možete pržiti u ulju ali ja predlažem alternativu a to je pečenje u rerni, isto bude super… ili ako vam se ne petlja toliko možete ga i samo izgrilovati pa koristiti.
Još jedna prečica ovde je paradajz sos koji možete kuvati “od nule” a ja sam koristila ovaj seckani paradajz sa lukom i začinima pa je sve bilo brže i lakše…

Baked Eggplant Parmesan

Sve potrebne namirnice za ovo jelo možete naći u Lidlu a neke od njih su (edamer sir, domaći plavi patlidžan, Pikok panceta, Baroni dimljeni vrat, Simfonija salata, Baresa seckani paradajz sa začinskim biljem, bela kajzerica…) ovih dana na akciji pa možete fino uštedeti.


Potrebno je:
(za 3 osobe)

2 domaća plava patlidžana srednje veličine

2 jaja + malo mleka
oko 100 g brašna
oko 200 g prezli + 40 g Milbona Grana Padano + malo suvog origana

2 konzerve Baresa seckanog paradajza sa začinskim biljem
200 g Pikok pancete (u komadu)
60 g Milbona Grana Padano
150 g Pilos Edamer sira
125 g mozzarelle
svež bosiljak

za serviranje:
Baroni dimljeni vrat
Simfonija salata
bela kajzerica

Baked Eggplant Parmesan

Način pripreme:
Patlidžane sam oprela i bez ljušćenja isekla na kolutove debljine oko 7 mm. Dobro sam ga nasolila i ostavila u frižideru na par sati.

Baked Eggplant Parmesan

Patlidžan sam zatim dobro obrisala kuhinjskim papirom i valjala u brašno-jaja-prezle. U prezle sam dodala i Gran Padano i malo suvog origana a u jaja sam dodala malo mleka i nisam solila jer panceta je slana a i deo soli je ostao na patlidžanu jer ga nisam prala već samo prebrisala.

Baked Eggplant Parmesan

Pripremljen patlidžan sam ređala u pleh na rešetku, koju sam poprskala maslinovim uljem. Od gore sam isto svako parče poprskala sa maslinovim uljem i stavila u rernu zagrejanu na 200 stepeni na 15-ak minuta tj. dok blago nije porumeneo. Zatim sam okrenula patlidžan i pekla još 5-10 minuta tj. dok nije porumeneo i sa te strane.

Baked Eggplant Parmesan

U činiju za pečenje na dno sam stavila malo paradajz sosa, poređala patlidžan od gore, stavila malo paradajz sosa na svako parče, posula parmezanom, stavila seckanu pancetu, listiće edamer sira, opet red patlidžana (malo ih pritisla), sos od paradajza i opet sve posula sa malo parmezana pa stavila u rernu na 200 stepeni i nekih 20 minuta.

Baked Eggplant Parmesan

Kada je patlidžan bio skoro gotov od gore sam posula seckani svež bosiljak i stavila na svako parče krišku mozzarelle pa pekla još par minuta tj. dok sir tek nije krenuo da se topi (nisam ga stavljala na početku da se ne bi onako skroz zapekao).

Baked Eggplant Parmesan

Izvadila sam činiju iz rerne, sačekala 2-3 minuta, posula svežim bosiljkom i servirala sa malo dimljenog vrata i miksom salata.
Prijatno!

Baked Eggplant ParmesanBaked Eggplant Parmesan
Baked Eggplant ParmesanBaked Eggplant Parmesan

0 comments:

Post a Comment