Tart sa trešnjama

Tart sa trešnjama

Juče je bila godišnjica braka mojim roditeljima… Pre 58 godina rekli su sudbonosno DA, a već skoro 4 godine su zajedno “s one strane” pa mene dodatno taj dan udara u srce i dušu…

Tart sa trešnjama
Tart sa trešnjama
Tart sa trešnjama

A deo priče dana kada su tatini roditelji prvi put videli moju mamu vezan je, između ostalog i za trešnje 😇.
Moja mama je bila trudna i kako to obično biva trudnicama se uvek nešto specifično jede… a mojoj mami su se ludački jele trešnje… a pošto je to bilo neko drugo vreme (a oni studenti) tata joj je kupovao trešnje (iako je imao trešnju u dvorištu…ali kako da opravda branje kad on ne jede trešnje 🙈) na vezicu (kao recimo šaku trešanja) pa je ona u suštini uvek bila željna trešanja.
A onda je došao dan da tata upozna mamu sa svojim roditeljima. A oni u dvorištu imali veliku lepu trešnju krcatu plodom i buduća svekrva pred nju stavi punu činiju trešanja. I već vidite u kom smeru priča ide 😂… Mama ne može da stane da jede, tata joj daje “dimne signale” da prestane…

Tart sa trešnjama

A evo tatinog zapisa o tom danu: “Sutradan smo otišli kod mojih roditelja da ih upoznam sa mojom izabranicom. Bili su u kući moja majka i otac, i mlađa sestra, predstavio sam je kao koleginicu i ispričao da se zabavljamo i da je ona u drugom stanju i da smo odlučili da se uzmemo. Moji roditelji su nas gledali, bili su skamenjeni, bio je to za njih grom iz vedra neba. Dok je moja sestra vršila posluženje mene je majka pozvala u drugu sobu. Odmah sa vrata je osula paljbu na mene, ''pa koja je ova devojka, zar ne vidiš našta liči zar si je doveo da umre u našu kuću, pa vidiš li da joj se sve vene ocrtavaju na čelu, pa ona nema više od četrdeset kila, kako će ona da rodi?''. Majku sam jedva umirio, rekao sam joj pa ako joj se toliko ne sviđa ja ću da je ostavim, blefirao sam. Tek tada se razbesnila i skočila na mene, ''trebao si ranije da razmišljaš a sada je sve gotovo, ako je slučajno ostaviš imaćeš posla sa mnom''. Naravno taj blef je uspeo. Dogovorili smo se da idemo da je i zvanično isprosimo. Isprosili smo je i verli je, u junu je kod mojih organizovana svadba…”

Bila su to neka potpuno potpuno drugačija vremena iako u suštini mislim da su osećanja u svakom vremenu ista… ❤️❤️❤️

Tart sa trešnjama

A ovaj tart sa trešnjama je savršen u svojoj jednostavnosti… Prhko keksasto testo, sočne trešnje, kugla savršenog Lidlovog sladoleda od bourbon vanile i malo topljene noisette čokolade čine zaista savršen spoj.

Tart sa trešnjama

A uz tart poslužila sam limunadu s trešnjama “zarobljenim” u ledu… I mogu vam reći da te kockice leda daju baš fini ukus a i izgled limunadi. A kad sam kod kockica leda od danas u LidluLidlu imate razne kalupe za led, slamčice, teglice za osvežavajuća pića pa je pravi trenutak da ih nabavite.
A i sve potrebne namirnice za tart možete naći u LidluLidlu a neke od njih su (trešnje, puter, limunada…) ovih dana na akciji pa možete fino uštedeti.


Potrebno je:
(za 6 tarta prečnika 12 cm)

za testo:
250 g brašna
50 g Belbake prah šećera
125 g Pilos nemačkog maslaca
1 jaje

Tart sa trešnjama

za fil:
600-700 g domaćih trešanja
2 kašike Belbake gustila (skrobnog brašna)
2-3 kašike Belbake prah šećera
malo cimeta

i još:
sladoled od bourbon vanile
100 g noisette čokolade

Tart sa trešnjama

Način pripreme:
Priprema testa: U činiju za mešanje stavila sam brašno, šećer i hladan puter seckan na kockice pa rukama mesila dok se nije stvorila ujednačeno mrvičasta smesa. Dodala sam zatim jaje i nastavila da mesim dok se testo nije spojilo u loptu. (Ako treba dodajte kašiku-dve ledene vode).
Testo sam podelila na 6 delova, umotala svaki u providnu foliju i stavila u frižider na par sati a može i preko noći.

Tart sa trešnjama

Dok se testo hladilo oprala sam trešnje, očistila od koščica, isekla na pola i pomešala sa šećermom, skrobnim brašnom i cimetom.
Ohlađeno testo sam tanjila i njime obložila sve silikonske kalupiće za tart. Kalupiće sam onda stavila u frižider da se testo dobro ohladi a zatim ga izbockala viljučkom i stavila u rernu da se peče na 180 stepeni oko 15-ak minuta tj. dok blago nije krenulo da rumeni.

Tart sa trešnjamaTart sa trešnjama

Tartove sam zatim napunila pripremljenim trešnjama (ako imate višak testa možete staviti preko) i vratila u rernu na nekih 20-30 minuta.

Tart sa trešnjama

Gotove tartove sam prohladila, izvadila iz kalupa i servirala uz kuglu sladoleda od bourbon vanile i malo topljene noisette čokolade.
Prijatno!

Tart sa trešnjama

0 comments:

Post a Comment