Ratatuj / Ratatouille

Ratatouille

Tražio je da mu pravim ratatuj (kao iz crtaća) godinama... 
Stidim se što nikad da dođe na red ali... 
Gledajući po frižideru utvrdio je da imam patlidžan i tikvicu i... Bilo je: "Mama ajde napravi ratatuj, vidim da imaš sve potrebno..." i... nije mi bilo vrdanja...😊
Fino, lagano i vizuelno leeepooo jelo... Može biti samostalni obrok ili prilog uz pečeno meso po želji... Probajte i javite utiske...

Ratatouille
Ratatouille

Potrebno je:
(za okrugli kalup prečnika 25 cm)

1 patlidžan srednje veličine
1 veća tikvica
2 paradajza

za sos:
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
malo maslinovog ulja
1 konzerva pelata
200 g pasiranog paradajza
kašika šećera
so, biber
malo suvog bosiljka ili svežeg ako imate

Ratatouille

za preliv:
malo svežeg peršun lista
malo maslinovog ulja
1 čen belog luka
malo soli

Ratatouille
RatatouilleRatatouille

Način pripreme.
U tiganju, na malo maslinovog ulja, prodinstala sam sitno seckan crni luk. Kada je omekšao dodala sam pelat, pasirani paradajz, šećer, so i biber i krčkala sve zajedno oko 15-ak minuta. Kada se sos vidno zgusnuo dodala sam sitno seckan beli luk i suvi bosiljak.

Ratatouille

Na dno posude za pečenje stavila sam pripremljen sos a onda naizmenično stavljala tanke kolutove patlidžana, tikvice, paradajza i tako dok nisam obložila celu posudu. (svaki kolut malo posoliti).

Ratatouille

Sve sam prelila sa malo maslinovog ulja i stavila u rernu na 200 stepeni i na nekih 40-50 minuta tj. dok povrće nije omekšalo i blago porumenelo.
Kada sam povrće izvadila iz rerne prelila sam sosom od maslinovog ulja uz dodatak rendanog belog luka, sitno seckanog peršuna i soli.
Po želji od gore možete posuti i malo parmezana.

Ratatouille

3 comments:

jelena307 said...

Zdravo,
probala bih ali plasim se vode koju ce da puste tikvice i paradajz za vreme pecenja. Sa druge strane na tvojim slikama ne deluje previse softano. Da li da tikvice i patlidzan solim pa cedim ili sta?

JA U KUHINJI... said...

jelena307: I ja sam se plašila vode i zato sam i odlagala recept toliko...Možeš ih soliti pa brisati ali ja sam jednostavno 2 puta tokom pečenja ocedila tečnost koja se stvorila...ili možeš uključiti program samo dole pa čekati da ispari...Mada i malo tečnosti u suštini i nije strašno...

jelena307 said...

E da samo cu da odlijem visak tecnosti. Hvala na savetu nisam se ni setila da je resenje tako jednostavno.

Post a Comment