Domaće bagel pecivo / Homemade Bagels Recipe

Bagels


Volimo razna domaća peciva... Nekako su mi neuporedivo bolja nego kupovna. Dobro, nemam baš uvek vremena i volje da pravim sama peciva ali kada ga nađem maksimalno uživam u celoj pripremi, osetiti testo pod prstima nekako ima i "terapeutsko" dejstvo a na kraju kao nagradu dobijete super fina peciva, kao što su ova bagels recimo.

Bagels je blago slatkasto i slankasto pecivo koje možete koristiti kako za doručak sa malo putera i džema (samo onda iz posipa izostavite granule crnog i belog luka) tako i za slane varijante...
Rupa u sredini je isto nešto što karakteriše bagels samo pazite da vam ne bude suviše velika (kao meni u prvoj turi pa su mi bagelsi više ličili na đevreke) ili premala... Idealno je da u startu otvor bude do 5 cm. I obično u receptima na ovu količinu sastojaka testo dele na 8 delova ali meni su to suviše veliki bagelsi i mislim da je 12 neka optimalna mera, ali naravno sve je svrat ukusa i toga s čim ćete iskombinovati ova super fina peciva.
Kako smo ih mi "smazali" videćete u narednom postu ;)


Bagels

Potrebno je:
(za 12 peciva)

za testo:
1 kesica suvog kvasca
1 velika kašika meda
1 mala, ravna, kašičica himalajske soli
300 ml tople vode
500 g mekog brašna
malo maslinovog ulja

za posip:
oko 100 g susama
30 g maka
1 kašičica granula belog luka
1 kašičica granula crnog luka
malo himalajske soli

za kuvanje:
2-3 l vode
2-3 kašike šećera
1 kašičica soli

Bagels

Način pripreme:
U činiju za mešanje stavila sam med, kvasac i toplu vodu a posle minuta promešala i ostavila da kvasac krene da "radi" (10-ak minuta). Dodala sam zatim prosejano brašno i so pa zamesila testo. Mesila sam ga oko 5 minuta dok nije postalo glatko a onda ga vratila u posudu za mešanje (nauljenu maslinovim uljem), prekrila providnom folijom i ostavila oko sat vremena da naraste.

Bagels

Kada je testo naraslo podelila sam ga na 12 delova, svaki malo premesila u kuglicu a onda prstom u sredini svake probušila rupu i malo je raširila (oko 5 cm širine). Prekrila sam peciva providnom folijom i ostavila 15-ak minuta da narastaju.
U međuvremenu sam u većoj plitkoj šerpi zagrejala vodu sa dodatkom soli i šećera (onako da blago vri, struji a ne da jako ključa) a i u plitkom tanjiru sam pomešala susam, mak, granule crnog i belog luka i so.

Bagels

I znači peciva sam nežno spuštala u vodu koja blago vri i kuvala po 1 minuta sa svake strane a onda valjala u mešavinu za posip i ređala u dva pleha obložena papirom za pečenje.
Ostavila sam kuvana peciva još 15-ak minuta da narastaju a onda sam u dva nivoa pekla peciva u rerni predhodno zagrejanoj na 200 stepeni oko 20-25 minuta tj. dok blago nisu porumenela.
Gotova peciva sam izvadila na rešetku da se malo prohlade a zatim serivrala.

Bagels

Napomena: Ako planirate bagelse da jedete u slatkoj varijanti onda izostavite granule crnog i belog luka iz posipa, kao i himalajsku so.

1 comments:

Anonymous said...

kao volim bagels. ne mene podsecaju na djevrek :)

Post a Comment