Uskršnji venac od testa / Easter bread


Ako ste u potrazi za mekanim, aromatičnim, mirisnim pecivom koje će ukrasiti vašu Uskršnju trpezu ovo je moj predlog... Savršeno se slaže uz šolju hladnog mleka, čašu crnog vina ili šolju kafe-čaja, onako još topao i beskrajno aromatičan.
Ujedno svima koji slavite Uskrs želimo srećan praznik, da ga lepo i opušteno provedete u krugu sebi dragih ljudi...


Potrebno je:

350 g brašna + oko 50 g još
1 kesica instant kvasca
50 g šećera
prstohvat (himalajske) soli
2 jaja
120 ml toplog mleka
100 g putera
kora jedne narandže
100 g suvog grožđa+malo ruma
1 žumance


Način pripreme:
U činiju za mešanje stavila sam brašno, šećer, so i kvasac pa dobro promešala a zatim dodala jaja, mlako mleko i otopljen puter pa viljuškom sve zajedno mešala da se spoji a onda lagano krenula da mesim dodavajući malo po malo brašna (koliko je bilo dovoljno da mi se testo ne lepi za ruke a da bude mekano). Mesila sam oko 5 minuta a onda prekrila providnom folijom i ostavila oko sat-sat ipo da nataste.


Istresla sam testo na radnu površinu, isekla na 3 jednaka dela i svaki rastanjila u pravougaonik dimenzija oko 30 x 10 cm. Po dužini sam narendala koru narandže i raspodelila suvo grožđe koje sam držala u rumu (oko pola sata). Preklopila sam testo i sad svaki valjak rastanjila do dužine oko 70 cm. 


Isplela sam pletenicu od testa, spojila početak i kraj i prebacila u pleh, prekrila providnom folijom i ostavila oko 30 minuta da narasta a onda premazala umućenim žumancetom, stavila ofarbana jaja i pekla u rerni zagrejanoj na 220 stepeni oko 15-ak minuta tj. dok venac fino nije porumeneo.
Izvadila sam pecivo iz rerne, ostavila ga 15-ak minuta da "odmori" a zatim servirala.

3 comments:

snesko domacica said...

Draga, nominovala sam te za The Versatile Blogger Award.

Anonymous said...

Olja, venac danas isproban, predivan je! Hvala na sjajnom receptu!

JA U KUHINJI... said...

Hvala Sladoled i srećan vam Uskrs :)

Post a Comment