Podvarak sa dimljenim mesom i proja


Ima onih jela kojima se uvek vraćamo posle lutanja i istraživanja novih ukusa, tekstura, namirnica... Vraćamo se korenima, detinjstvu... Jedno od tih jela je svakako podvarak. Klasika koja je tako fina... i znam u nekim krajevima sveta ovo bi bila čista egzotika ali ovde...
Beležim recept za sve nove generacije kojima ovo jelo možda nije tradicija, ako takvih uopšte ima... ili ste ga jeli hiljadu puta ali nikada i sami napravili...
Što duže krčkanje i što više masti i podvarak će biti bolji ;)... A najbolje ide uz proju i po meni ovako neko dimljeno meso ili ćuretinu... Prijatno!



Potrebno je:
(za 4 osobe)

za podvarak:
(ovalni pekač 31x20 cm)

1 veća glavica crvenog luka (ili 2 struka praziluka)
1 kg kiselog kupusa (ribanca)
600-700 g dimljenog mesa
2-3 pune kašike masti
so, biber
1-2 kašičice dimljene, ljute, mlevene paprike
1 lovorov list

za proju:
(veličina pleha 33x20 cm)

150 g palente
150 g brašna
pola kesice praška za pecivo
malo sodebikarbone
2 jaja
250 ml slatke pavlake
50 ml kefira
oko 100-150 g gaude
ravna kašičica soli
malo ulja za pleh


Način pripreme:
Meso sam stavila u lonac, nalila vodom, dodala lovorov list i stavila da se kuva oko pola sata.
U tiganju na malo masti propržila sam seckan luk a kada je omekšao dodala kupus koji sam predhodno dobro oprala i ocedila. Dodala sam još malo masti i pržila kupus često mešajući oko 30-40 minuta s vremena na vreme dodajući po malo vode. Pred kraj dinstanja dodala sam bibera, dimljene paprike i soli ako treba (mada najverovatnije i neće).


Meso sam isekla na šnicle (a možete i na kockice ako želite). 
U pekač sam sipala polovinu kupusa, stavila meso, pa drugu polovinu kupusa, sve zalila sa oko 200 ml vode, poklopila i stavila u rernu na 220 stepeni na sat vremena.


Pred kraj tog vremena u rernu sam stavila i pleh za proju (pored pekača) koji sam malo nauljila. I dok se pleh grejao zamutila sam proju tj. u činiju za mešanje stavila sam obe vrte brašna, prašak za pecivo, sodu bikarnonu i so i dobro promešala pa dodala mešavinu jaja, pavlake i kefira. Sve sam dobro promešala pa dodala kockice gaude.
U vreo pleh sam izlila smesu, poravnala, skinula poklopac sa pekača i nastavila sve zajedno da pačem dok proja nije bila gotova a tečnost iz podvarka isparila a to je oko 35 minuta.
Izvadila sam sve iz rerne, sačekala oko 15-ak minuta a onda servirala.



Savet: Ako nemate mesta da tepsiju sa projom stavite pored pekača u rerni onda pecite ili u dva nivoa ili kupus posle sat vremena poklopljenog pečenja izvadite iz rerne, ispecite proju pa otklopljen kupus vratite da se dovrši do kraja.
Napomena: Šerpice sa fotografija su Metalac posuđe i možete ih potražiti u njihovoj on-line prodavnici ili nekom od mnogobrojnih prodajnih objekata...

3 comments:

katin špajz said...

Slike su, kao i uvek, savršene. Recept takođe. Fenomenalan post, kao i svaki na ovom blogu - visoko profesionalan. Ovo posuđe na slici je prelepo, samo ga nema na sajtu Metalca - to je baš šteta, na tom sajtu su sve dosadne neke šerpe kojih ima u svakoj njihovoj prodavnici. A baš poželeh da očas online počastim sebe jednom ovalnom đuvečarom... toliko je dobar post.

Tanja Leković said...

Nema ovog dezena u on line prodavnici :-(
Ovo su recepti kojima se uvek vraćamo.

Mimi said...

Draga Olja, od srca vam zelim sve najbolje u novoj godini!!!

Post a Comment