Domaći sladoled od borovnica


“...Volim one koji se smeju u problemima, koji iznalaze novu snagu u teškoćama, te postaju još hrabriji. U takvim uslovima uskogrudni posustaju, ali oni čija su srca čvrsta, čija savest opravdava njihova dela, su spremni da slede svoje principe do smrti...”

(Leonardo da Vinči)



Borovnice su glavna "zvezda" ovog sladoleda mada možete upotrebiti i drugo bobičasto voće ili trešnje, višnje... I ne plašite se što u receptu piše da se koristi aparat za sladoled jer ako ga nemate smesu samo izlite u kalup i stavite u friz te prvih par sati tu i tamo kad se setite (na svakih pola sata) promešajte i onda ostavite da se skroz smrzne...



Post je nastao u saradnji sa IDEA voće i povrće gde možete nabaviti, dnevno sveže, voće i povrće, po povoljnim cenama (a ove nedelje je "nedelja berbe" i na akciji su jagode, trešnje, nektarine, bobičasto voće, kajsije,...).


Potrebno je:

2 kašike smeđeg šećera
2 kašike amaretta

250 ml slatke pavlake
250 ml mleka
2 ravne kašike skrobnog brašna
100 g smeđeg šećera
2 kašike amaretta
prstohvat (himalajske) soli

i još:
domaći korneti
listići sveže mente
šaka svežih borovnica



Način pripreme:
U šerpicu sam stavila šećer, amaretto i borovnice, ostavila pola sata da odstoje a onda kuvala na laganoj vatri 15-ak minuta stalno mešajući. Sačekala sam da se borovnice malo prohlade a onda ih smiksala u električnoj seckalici (ili može i štapnim mikserom ako ga imate).



U činijicu sam stavila skrobno brašno i 50 ml mleka a ostatak mleka, pavlaku, šećer, so, amaretto i smiksane borovnice stavila sam u šerpicu na laganu vatru. Kada je smesa gotovo provrila dodala sam mešavinu skrobnog brašno i mleka i nastavila stalno da mešam dok smesa blago nije krenula da se zgušnjava.



Presula sam smesu u hladnu činiju, sačekala na sobnoj temperaturi da se prohladi a onda preko noći stavila u frižider.
Sledećeg dana smesu sam stavila u aparat za sladoled i hladila 20-ak minuta a onda presula u posudu za friz i držala minimum 4 sata a onda servirala sa malo svežih borovnica.

1 comments:

Anonymous said...

Uhhh!!! U ovom vrelom danu doživljaj je i gledati ga! A pitam se samo kako je tek lizati ga?!? :)
Bez ikakve šale ovo je vrh!
Sanja

Post a Comment