Ćuftice u krem sosu sa mladim graškom i šampinjonima


Mala promena za klasične ćufte u paradajz sosu. U smesu za ćuftice stavila sam pesto i parmezan a umesto paradajz sosa (doduše pravila sam i njega, onako gustog, domaćeg od svežeg paradajza) ovog puta kremasti sa šampinjonima i mladim graškom...


Potrebno je:
(za 4-5 osobe)

za ćuftice:
1 kg mlevene teletine
2-3 kašike domaćeg pesto sosa
1 kašičica (himalajske) soli
2-3 kašike hlebnih mrvica
40 g parmezana
1 jaje


za krem sos:
malo maslinovog ulja
pola veza mladog, crvenog luka
1 čen belog luka
200-300 g mladog graška
200 g šampinjona
1 kašičica suvog origana
250 ml slatke pavlake
himalajska so, biber

za prilog:
kuvani pirinač
par listova slanine

i još:
maslinovo ulje za prženje ćuftica



Način pripreme:
Priprema ćuftica: U činiju za mešanje stavila sam meso, pesto, prezle, parmezan, jaje i dobro promešala, ostavila u frižideru oko 30 minuta a onda formirala ćuftice i pržila ih na malo maslinovog ulja dok fino nisu porumenele sa svih strana.
Priprema krem sosa: Na malo maslinovog ulja prodinstala sam sitno seckan mladi luk, a kada je omekšao dodala na listiće seckane šampinjone, grašak, so, biber, malo belog luka i sve zajedno dinstala 10-ak minuta pa dodala slatku pavlaku (tečnu) i na laganoj vatri krčkala dok sos nije krenuo da se zgušnjava.
Serviranje: Pred kraj krčkanja sosa dodala sam ćuftice da se dodatno par minuta krčkaju u sosu a onda poslužila sa kuvanim pirinčem (i malo pržene slaninice od gore) a može i nekom sitnijom pastom, pire krompirom ili već prema želji.


Napomena: Šerpice sa fotografija su Metalac posuđe i možete ih potražiti u njihovoj on-line prodavnici ili nekom od mnogobrojnih prodajnih objekata...

5 comments:

Laka kuharica said...

Odlična ideja za promjenu.

Unknown said...

Fenomenalno ☺ svaka čast

Male carolije said...

Predobro! Pravila sam ćufte danas za rucak po ovom receptu sa manjim odstupanjima ( bez luka i sa kupovnim crvenim pestom), i uzivali smo u svakom zalogaju! Recept ide u zbirku omiljenih, hvala za odličnu ideju :)

prekratakdan said...

Super ideja, moje su uvijek u paradajz sosu...

Vesna Nesic said...

Valja probati za promenu!

Post a Comment