Rižoto sa jagodama / Risotto with strawberries


Nastavljam da maštam i prizivam more. Da zamišljam da sedimo za jednim ovakvim stolom, u zalazak sunca, i da jedemo jedan ovakav, sasvim poseban, rižoto sa kozicama i jagodama. 

Casa Mia


Ideju za rižoto dobila sam na ovom predivnom mestu gde smo između ostalog bili posluženi i sa rižotom od jagoda. Za mene potpuna egzotika (do tada), kuvar nije hteo da oda tajnu recepta ali kasnije sam videla da je u italiji to sasvim uobičajena kombinacija... Ja sam ga napravila po nekom svom osećaju, vođena sastojcima koje sam prepoznala u "originalu" ali uz dodatak još po nečega i nama se jako dopao... 
A "izveštaj" o ovom predivnom mestu, hrani i svemu ostalom u sledećem postu...


Potrebno je:
(za 2-3 osobe)

200 ml pirinča okruglog zrna
1 manja glavica crnog luka ili jedna veza mladog (samo onaj beli deo)
2 čena belog luka
300 g kozica 
350 g svežih jagoda (oko 300 ml kada se ispasiraju)
100 ml penušavog, roze, vina (po želji)
vode po potrebi
malo maslinovog ulja
malo putera
40 g parmezana
100 ml slatke pavlake
gusti aceto balsamico za dekoraciju
morska so, biber


Način pripreme:
Na malo maslinovog ulja propržila sam sitno seckan luk (posoljen), dodala pirinač i nastavila sa prženjem (stalno mešajući) dok nije "pobeleo". Onda sam dodavala malo po malo vrele vode i (često mešajući) kuvala ga nekih 7-8 minuta, dodala propasirane jagode (ako vam ne smetaju one bobice možete ih i samo smiksati) i nastavila sa kuvanjem.
Zasebno sam u tiganju na malo maslinovog ulja propržila sitno seckan beli luk i dodala kozice pa i njih malo propržila a onda i sve to dodala u pirinač. 


Kada je pirinač bio nekih 5 minuta pred kraj dodala sam malo pavlake i penušavog vina, sve dobro promešala i na laganoj vatri kuvala dok pirinač nije potpuno omekšao i upio svu tečnost. Dodala sam na samom kraju kockicu putera, parmezan, malo sitno seckanog belog luka i još malo soli.
Sve sam dobro promešala, poklopljeno ostavila 5 minuta da odmori, a zatim servirala sa po kojom svežom jagodom a lepo je od gore preliti i sa malo gustog balsamica, eventualno malo maslinovog ulja i staviti još malo parmezana.

6 comments:

Anonymous said...

Ovo mora da je fantasticno. Kakva kombinacija ukusa. Idem da napravim a potom da javim utiske...

Maja Babić said...

Zvuči jako neobično i nikakvu ideju nemam da l' bi mi se svidelo, ali izgleda božanstveno!

Unknown said...

Bas drugacije i zanimljivo!

Petra Kranjica said...

Vidjela sam već ovu kombinaciju ali sam nekako skeptična. Nekako se uvijek lakše prilagodim povrću u slasticama nego voću u konkretnom jelu.
Odlično izgleda u tvojoj izvedbi.

Anonymous said...

Ovo je bio nas danasnji rucak. Sta reci? Mi smo porodica koja voli slatko slane kombinacije ali i za nas je, prvih par zalogaja, bila cista egzotika. No, kad se nepce navikne - ovo postaje simfonija ukusa.
Na nasem stolu ce se ovo jelo sigurno ponovo naci. Uskoro!

HVALA
Sumska vila

JA U KUHINJI... said...

Sumska vila: Drago mi je da vam se svidelo... Jeste neobično i nije da se jede u velikim količinama ali po meni jako posebno jelo i zato sam ga i sama morala napraviti (u nekoj varijanti).

Post a Comment