Mafiši i fruškogorske visibabe


„Povremeno u životu postoje trenuci neizrecivog zadovoljstva koje se ne može objasniti simbolima koje nazivamo reči. Njihovo značenje može se izraziti samo nečujnim jezikom srca“ (Martin Luter King Jr.)




Ovog puta vas ne vodim u klasičnu "šetnju" sa trekom puta... Ovog puta samo predlog da decu, voljenu osobu, ili nekog trećeg odvedete u šetnju šumom i da uživate u čistom vazduhu i visibabama koje su sada u cvatu i Fruška gora zaista izgleda potpuno čarobno.



I ne znam da li mi je lepša (Fruška gora) prekrivena snegom iz koga izbijaju visibabe ili kada se sav sneg otopi a visibabe zabele predeo kao da je "snežan"...Bilo kako bilo mislim da im je sada baš pravi tajming i da vredi otići...



Recept koji vam predstavljam uz "šetnjicu" Fruškom gorom je tradicionalan, stari, i može se reći karakterističan za to područje: vojvođanski mafiši...


Potrebno je:

1 kisela pavlaka sa 20%mm (180g)
4 žumanca
1 kašika šećera
1 vanilin šećer
2 kašike ruma
20 g putera
oko 400 g brašna


i još:
ulje za prženje
prah + vanilin šećer za posipanje



Način pripreme:
U posudu za mućenje stavila sam kiselu pavlaku, dobro je promešala viljuškom pa dodala žumanca, šećer, vanilin šećer, rum, omekšali puter. Sve sam dobro sjedinila i dodavala malo po malo brašna dok nisam dobila poprilično tvrdo testo. Dobro sam ga umesila, prekrila providnom folijom i ostavila pola sata da odmori.



Testo sam podelila na 4 dela, svaki tanjila što sam više mogla (na debljinu 2-3 mm), sekla kvadrate oko 8x8 cm, svaku ukoso zasekla na dva mesta i krajeve provukla kroz zareze.



Mafiše sam pržila u dosta vrelog ulja tek da porumene sa obe strane, vadila ih na papir za upijanje a onda posula sa dosta šećera u prahu (kome sam dodala vanilin šećer) i servirala.


15 comments:

irenalana said...

Slike su predivne! Ovo je bas onaj tip setnje koji ja volim steta samo sto nam je Fruska gora daleko mada sad zbog bebe nismo ni u mogucnosti da setamo ali cim dodje proljece eto nas na setnju. Mafisi odlicno izgledaju samo me interesuje jesu li meki kao neke krofnice ili tvrdji?

JA U KUHINJI... said...

irenalana: Verujem da i u vašem kraju postoji polje visibaba samo ga treba otkriti ;).
Što se mafiša tiče dok su još topli hrskavi su a posle vremenom malo omekšaju.

Dolce Fooda said...

Divno, Olja! Mafiši su mi dugo bili enigma, ali saznala sam kako izgledaju. Prelepe fotografije, nikad nisam videla polje visibabi. Kad bi znala kako je ovde kod nas hladno!

Unknown said...

oduševljena sam...i mafišima a posebice fotkama...hvala ti

Petra Kranjica said...

Prekrasno, i priroda i slastica.

Unknown said...

Predivno! Kao i uvek, naravno :)

Anonymous said...

Eto vama proleća , a nama jeseni.Nisam znalašta su mafiši, bas su simpatični

Maja Babić said...

Aaaaaa! MOJAAA! Ona činija sa mafišima je sad moja, makla sam ti, i nema je! Spremi deci drugu turu :P

Divno je sve, od te emocije koja se ne da rečima opisati, preko visibaba, do mafiša i tufnaste činije...

prekratakdan said...

Divne su fotke, a tek ona s kapljicama i pupoljkom...

Anonymous said...

Kakve predivne fotografije, fantasticna priroda! I kod nas su se pojavile visibabe, samo da stane ova dosadna kisa, pa u duuuuuugacku setnju...
Mafisi su mi nepoznati, ovi tvoji deluju neodoljivo!

JA U KUHINJI... said...

Hvala svima :) drago mi je da vam se sviđa ;)

Nevena said...

Mi smo ih pravili kao predjelo za Gozbu na Perkovom salašu. Odlični su i u slanoj varijanti. Gosti su bili totalno oduševljeni. Uz humus od bundeve smo poslužili, bilo strava! U Sremu se prave sa rakijom i zovu ih Maviš. Pravo da ti kažem ja sam za njih prvi puta čula od gazda Nikole sa Perkovog i oduševila se ukusom :)

Divne fotke!

Branka - byB said...

Predivna šetnja i mafiši, ne znam da li bih prije požurila u ovu šumu i po visibabe ili po jedan fini mafiš.

Vesna Nesic said...

Koja uživancija i slike i mafiši!

Anonymous said...

Kod nas u Banatu se ovo jelo zove ˝ listići ˝, a čula sam da ih zovu i ˝ poderane gaće˝...:)

Post a Comment