Sporo pečeno carsko meso


Nisam znala da ovaj komad mesa ima tako veliki potencijal... Činilo mi se da je to "sama mast"... međutim... prevarila sam se.
Potpuno sam se oduševila mekanim mesom u kombinaciji sa super hrskavom koricom... Način pripreme je sporo - duže pečenje i na kraju pojačavanje vatre radi dobijanja hrskave korice a marinade, prelivi i prilozi su stvar mašte i ukusa... Možete koristiti dosta toga iz taga o rebarcima...


Ja vam ovde pišem osnovnu ideju za spremanje mesa, sa par varijanti priloga, sosa... a i ako vam ostane za sledeći dan, prepečeno u gril tiganju meso je potpuno fantastično u sendviču recimo...

Potrebno je:

2 kg sveže slanine sa kožom, bez rebara (carskog mesa)

za marinadu:
1 prepuna kašičica senfa
1 kašika meda
1 ravna kašičica kajenske paprike (ili ljute mlevene aleve paprike)
1 čen belog luka
listići sa par grančica majčine dušice


za prilog:
1 kg krompira
2-3 crvena luka

za slatko-ljuti sos:
pola glavice crvenog luka
malo maslinovog ulja
2-3 kašike meda
2-3 kašike soja sosa
2 cm korena svežeg đumbira
1 ravna kašičica ljute mlevene papirke
malo soli, bibera

i još:
morska so


Način pripreme:
Meso sam dobro oprala a kožu obrijala i flambirerom spalila eventualne dlačice, oprala i dobro prosušila.
Kožu sam, zatim, zasekla na svakih 2 cm oštrim nožem, onako skroz kroz kožu i slaninu ali ne i meso.(Ovo zasecanje je da kasnije lakše sečete šnicle ali možete i samo izbockati kožu pa kasnije kad sećete meso secite prvo kroz meso i mekani deo a na kraju kožu...) Okrenula sam meso začinila pripremljenom marinadom (pomešala sam sve sastojke za marinadu), sve prekrila providnom folijom i ostavila preko noći u frižideru.


Sledećeg dana meso sam stavila na rešetku (kožom na gore) dobro ga nasolila, ispod stavila pleh i u rernu na 220 stepeni na 30 minuta. Posle tog vremena jačinu rerne sam smanjila na 170 stepeni, a u pleh sam stavila seckan krompir i luk, malo posolila, preko vratila meso i sve vratila u rernu na sat ipo vremena tj. dok meso kada ga probodem viljuškom nije bilo baš mekano. (u dva navrata pleh sam vadila iz rerne i mast koja se stvarala odlivala iz pleha u dublju posudicu).


Kada je meso omekšalo podigla sam ga na nivo 4 u rerni i uključila program grila i ventilatora, jačinu pojačala na 250 stepeni i pekla nekih 10-ak minuta tj. dok kožica od gore nije postala cela fino hrskava.
Izvadila sam onda meso iz rerne i par minuta pekla krompir da porumeni (pre toga opet odlila eventualni višak moče).
Meso sam ostavila 15-ak minuta da odmori a onda sve zajedno servirala uz neku salaticu i poslužila uz kriglicu piva.


Ako želite umesto ovog priloga od krompira i luka pečenog u moči možete napraviti pire od celera (po ovom receptu) a moču svakako sačuvajte, posebno odvojte mast kada se malo prohladi i koristite za pečenje krompira, jaja, kao dodatak raznim jelima jer da finu aromu.


A ako volite ljuto meso možete iseći na trakice, pa "kockice" i servirati sa ovim slatko-ljutim sosom: U malu kaserolu stavila sam sitno seckan crveni luk i malo maslinovog ulja, posolila i dinstala 10-ak minuta. Posle tog vremena dodala sam med, soja sos, đumbir (u komadu) i ljutu papričicu, so, biber i sve krčkala oko 10 minuta a onda izvadila đumbir i sos malo prohladila pa servirala.


I na kraju ako vam ostane mesa za sledeći dan isecite ga na šnicle, prepecite po par minuta sa svake strane (u gril tiganju), dok ne dobije štraftice, onda u istom tiganju (na masti koju je meso pustilo) prepecite malo tost hleb (ili neki drugi) i onda napravite sendvič po izboru... Ja sam stavila malo rukole, crvenog luka i sosa od pavlake (u pavlaku sam dodala kašičicu cayenne pepper i malo belog luka).

5 comments:

Tamara said...

kakva krasna hrskava korica!!

Bylelush said...

Veruj mi samo sam jos kod Jamie Olivera videla ovako pecen pork belly, socan iznutra i hrskav odozgore!

Un Mondo di Sapori said...

Obožavam!! Pogotovo u klombinaciji s najdražim mi začinima za svinjetinu: sjemenkama komorača, korijandra i kumina... mmmljac!!

Petra Kranjica said...

Od ovoga stvarno sline cure!

Unknown said...

Super!!!!!

Post a Comment