Biftek sa "pestom" od lešnika


Biftek je komad mesa gde vam ne treba "nauka" da ga spremite a dobijete "savršenstvo bez mane"... Po 3-4 minuta pečenja sa svake strane i savršenstvo je tu... Varijacije na temu marinada i preliva je vaš izbor, prilog takođe (par ideja možete naći u tagu biftek)... 
Ovog puta ja sam napravila pesto od peršuna i lešnika i baš se super uklopio sa svim ostalim... 



Potrebno je:
(za 4 osobe)

4 šnicle bifteka debljine oko 3 cm
4 lista pršute

za marinadu:
1 kašičica senfa
1 kašičica meda
2 kašičica gustog aceto balsamica
malo bibera



za "pesto" od lešnika:
2 veze peršun lista
50 g pečenih lešnika
40 g parmezana
1 čen belog luka
sok od jednog limuna
morska so
maslinovo ulje (oko 100 ml)

za prilog:
krompir pire +karamelizovan luk
kukuruz + puter + vlašac



Način pripreme:
Biftek sam isekla na šnicle debljine oko 3 cm, vezala ih kanapom (da bi zadržale što kružniji oblik) i stavila u marinadu na 24 h. (Marinadu sam napravila tako što sam pomešala sve sastojke za marinadu).



Pesto sam napravila tako što sam u električnu seckalicu stavila listove peršuna, lešnik, parmezan, beli luk, limunov sok, krupnu morsku so i malo maslinovog ulja. Sve sam pulsno miksala dok se nije fino usitnilo a maslinovog ulja sam dodavala dok sos nije poprimio željenu gustinu.



Pire sam napravila klasično, karamelizovan luk po ovom receptu a kukuruz sam skuvala u dosta vode, procedila, dodala kockicu putera, soli i sitno seckanog vlašca.
Meso sam pre pečenja obmotala pršutom i opet vezala kanapom a onda pekla na gril tiganju po 3-4 minuta sa svake strane. Izvadila sam meso na tanjir, posolila sa obe strane, prekrila alu folijom i ostavila da odmori 5 minuta a zatim sve servirala.


5 comments:

Nale Coolinarija said...

Odlicno! Kratko i jasno - odlicno.

jelena307 said...

Znam da je biftek za mnoge delikates ali ja kad vidim krvavo meso uzasnem se. Tvoji recepti su uvek fantasticni ali ovaj put moram da kazem: ne, hvala... ;-)

JA U KUHINJI... said...

jelena307 Ukusi su različiti, ako ne voliš "medium rare" biftek peci ga po 6 minuta sa svake strane i biće "well done" tj. potpuno pečen...

Petra Kranjica said...

Kako ovo dobro izgleda...

alexxl said...

Fotografije su naprosto fantastične! Alal ti vera! Biftek pečen baš kako treba, onako srednje, ali pesto mi je nula, meni osobno. Nema meni do pesta sa pinjolima, maslinovim, ali onim jakog okusa, brdom bosiljka, parmezanom i pekorinom. Skupo do boli! Super si to složila!

Post a Comment