Hrana za najmlađe: Sladoled od banane


Sladoled od jednog sastojka - banane

Da mi je neko rekao da sladoled može biti ovako savršen sa samo jednim sastojkom ne bih mu verovala... odavno znam za ovaj recept ali nikako da ga isprobam... Potrebne su vam samo zrele banane (one s kojima obično ne znate šta ćete) i dobar blender tj. električna seckalica se pokazala kao bolja...
I ovaj sladoled tj. sladolede pošto ću vam dati par ideja su savršeni za decu... Ona mala čim projedu banane mogu jesti ovu osnovnu verziju a kasnije kako kreću sa kakaom, orašastim plodovima možete nadograđivati po svojoj želji. 


Potrebno je:
(za 3 porcije)

4 zrele banane

Način pripreme:
Banane sam iseckala na male kolutiće, stavila u kesu za friz (u što manje slojeva) i zamrzla.
Po vađenju iz friza razdvojila sam kružiće što sam više mogla (da bih se sve lakše smiksalo) i stavila u električnu seckalicu te pulsno mešajući malo po malo miksala dok sve fino nije postalo ujednačeno i kremasto.


Možete poslužiti odmah posuto sa malo sirovog badema a možete i malo staviti u friz na pola sata pa onda servirati...
Probajte, zaista je fantastično, osvežavajuće a zdravije ne može biti.


Čokoladni banana sladoled

Potrebno je:
(za 3 porcije)

4 zrele banane
2 velike kašike kakao praha (sirovog)
50 g sirovih badema (sitno samlevenih)


Način pripreme:
Banane sam iseckala na male kolutiće, stavila u kesu za friz (u što manje slojeva) i zamrzla.
Po vađenju iz friza razdvojila sam kružiće što sam više mogla (da bih se sve lakše smiksalo) i stavila u električnu seckalicu te pulsno mešajući malo po malo miksala dok sve fino nije postalo ujednačeno i kremasto. Zatim sam dodala kakao prah i mlevene bademe i još sve zajedno miskala dok se sve fino nije sjedinilo.


Možete poslužiti odmah a možete i malo staviti u friz na pola sata pa onda servirati...
U ovoj varijanti banana se gotovo uopšte ne oseti a sladoled je jako kremast i fin... Ma savršen!


Sladoled od banane i aronije u prahu

Potrebno je:

4 velike zrele banane
2 kašičice aronije u prahu
100 g mlevenih sirovih lešnika


Način pripreme:
Banane isecite na kolutove i poređajte u kesu za friz pa zaledite.
Kada ćete praviti sladoled izvadite banane, odvojte ih na krugove, stavite u električnu seckalicu i dobro smiksajte. Ako je smesa mrvičasta ali ne deluje da se može sve fino spojiti sačekalte par minuta da se banana malo otopi a onda dodajte aroniju u prahu i mlevene lešnike i sve pulsno miksajući i s vremena na vreme otvarajući i mešajući miksajte dok se sve fino ne poveže i postane kremasto.
Servirajte odmah sa malo sveže aronije od gore i mlevenih lešnika.


10 comments:

Anonymous said...

Draga Olja, juce smo moja kuma i ja pripremale sladoled od cokolade i kajsije po tvojim receptima u Delimano aparatu. Kod sladoleda od cokolade posle mesanja u aparatu izdvojila se slatka pavlaka (imlek) i, iako je ukus bio ok, strktura je bila daleko od kremaste.
Sladoled od kajsije takodje nije imao kremastu strukturu.
Imas li neki savet za nas jer bas zelimo da nam uspe, a i klinci su nestrpljivi?

Laka kuharica said...

Divno izgleda i sigurno je odličan, a nema tko ne voli bananu (svako jutro doručkujem jednu).

Tamara said...

nikako da isprobam taj sladoled, čak i zamrznem banane pa redovito završe u smoothiju! ;)

Anonymous said...

Ovim bih se i ja ardo poslužila!

Sanja 9 said...

ja dodam i jogurt i kafu. Odličan je. Baš ću isprobati samo banane.

Jovanka Baštovanka said...

ee probala sam neki dan ovo sa bananom.. stvarno je odlican, ali moj se blender opasno umorio dok je sasjekao zaledjene banane.. moracu probati sljedeci put prvo samljeti pa onda zamrznuti.. mislis da nam ga dodje na isto? =)

Branka - byB said...

Ovi sladoledi tako dobro zvuče i izgledaju, mene je odmah privukla kombinacija sa aronijom. Iako nisam u ciljanoj grupi degustatora mogla bih se počastiti :)

Milica - Na tanjiru said...

Odlično što si ovo predložila, mislim da većina ljudi to nije probala, a ne vjerujem da bi se mogao izmisliti zdraviji "sladoled" za klince. :) Pošto uvijek imam mrznute banane u zamrzivaču, onda mi se povremeno dešavalo da smutim sebi sladoled od njih i nekih dodataka kad mi je potrebno nešto tako slatko i hladno. Odlična ideja i za ovaj dodatak voća u prahu i mljevenih lješnika. Probam to! :)

Unknown said...

Mi sladoled od banane pravimo stalno u svim mogućim kombinacijama! Obožavamo ga, i mali i veliki! Još kad bi mogli sami uzgojiti banane, to bi bio posao! ;)

Unknown said...

Divna ideja! Samo moram da napomenem da se sirovi badem mora prvo namociti u vodi desetak sati pre upotrebe zbog varenja i iskoristivosti njegovih nutrijenata.

Post a Comment