Domaća malaga (sladoled)


Ako nemate aparat za sladoled pravi domaći sladoled možete napraviti po detaljnim i genijalnim Majinim uputstvima, a ako imate stvar je malo jednostavnija a u oba slučaja rezultat je božanstveno kremast sladoled bez kristala i iglica leda :)
Još od mladih dana malaga mi je među omiljenim sladoledima... Uvek sam uzimala ČMVL gde je ovo M skraćeno od malaga... I uvek sam se pitala od čega je uopšte taj sladoled tako da sam bila i više nego oduševljena kada sam i sama uspela da dobijem baš taj originalan ukus, tekstruru, sve...
Inače ovaj recept se nalazi i u našoj drugoj, besplatnoj, e-knjizi: Ukusi Leta... koju ako do sada niste obavezno preuzmite :) jer ima puno recepata za sladolede i ostala letnja osveženja.


Potrebno je:
(za 2-3 porcije)

2 jaja
2 kašike šećera
250 ml slatke pavlake
30 g suvog grožđa
50 ml vrele vode
ekstrakt ruma


Način pripreme:
Suvo grožđe sam prelila vrelom vodom, dodala ekstrak ruma i ostavila tako da odstoji.
Belanca sam umutila u čvrsti sneg, dodala šećer a onda jedno po jedno žumance.
Umutila sam i slatku pavlaku pa je polako dodala jajima, kao i tečnost iz suvog grožđa i još malo ekstrakta ruma.


Smesu sam stavila u mašinu za pravljenje sladoleda i ukljućila je na 30 minuta. Posle tog vremena dodala sam i suvo grožđe a kada se cela smesa poprilično zgusnula prebacila sam je u posudu za friz i hladila par sati pre serviranja.

15 comments:

Vesna Nesic said...

Kad kažeš malaga prva slika mi je Pelivan :-) Moja kombinacija kod njega je bila ČVM, više nisam mogla :-)
Vidim da će mašina da ti se pregreje od hladnih lepota!

irenalana said...

Ja sam sladoled kupovala kod nas u PG i mja omiljena kombinacija je bila CLM samo sto je kod nas malaga bila roze boje. Ova tvoja kombinacija mi bas fino zvuci samo sto bi ja dodala jos mao secera jer mi se cini malo samo dvije kasike ali ce svakako biti isprobana pa jevljam utiske. Ja sam po slicnom receptu pravila sladole od ljesnika ali tada nisam imala masinu za sladoled tako da moram i to da isprobam sa masinom

JA U KUHINJI... said...

irenalana: Ako želiš naravno da možeš povećati količinu šećera ali nama je ova sasvim dovoljna... mada to je poprilično subjektivno ;)

mali iv said...

Jao bre! Pa tooooo!!! ČMVL!!! Hvala na ovom receptu, oduvek sam se pitala kako tačno nastaje malaga. :))

Anonymous said...

A da li moze da se napravi ovaj sladoled i bez ove masine ?

JA U KUHINJI... said...

Anonymous: Može se svaki sladoled napraviti i bez mašine , u tom slučaju smesu stavite u friz pa je svakih 30-ak minuta malo promešajte i tako par puta dok se onako vidno ne zgusne a onda dodajte suvo grožđe i ostavite da se potpuno stegne.

Laka kuharica said...

Vanilija nije moj sladoled, iako ne mogu reči da malagu nisam jela i da mi nije dobra. Mene ovdje jedino brinu svježa jaja, ja obično napravim custard kao podlogu za većinu sladoleda. No, vjerojatno je to u redu, znam da ti paziš na ovakve stvari. Mene najviše privlače grožđice u rumu:))

Jovanka Baštovanka said...

divno divno divno! negooo, koja ti je to masina za sladoled?

Branka - byB said...

Želim ovaj kornet sa tvoje slike u mojoj ruci ! :) Sve slike su ljepe, ali ova me osvojila . Osvojio me i ovaj sladoled i u komentaru na tvoju knjigu recepata rekla sam da znam već koji ću isprobati, mislila sam na ovaj, malaga. Javim dojmove :)

Anonymous said...

Pravila sam, savršen je.Dodala sam i malo kandiranih trešanja i jeli smo pre nego se skroz ohladio,mislim posle 3 sata u zamrzivaču,još je bio malo kremast u sredini.

prekratakdan said...

I ja sam uvijek obožavala malagu, odličan je.

Branka - byB said...

Sladoled isproban i malo je reći da smo se oduševili, sladoled je odličan i sigurno ću ga praviti i opet ! Tekstura i okus za deset, a mogu reći da je i izgledao kao ovaj na tvojim slikama. Hvala ti puno na ovom receptu !

Bela said...

hvala na detaljnom receptu... samo jedno pitanje zasto je malaga sladoled rozikasto/ljubicaste boje u poslasticarnici a ovaj nije te boje.... ?

JA U KUHINJI... said...

Bela ne znam šta stavljaju u sladolede u poslastičarnicama i od kojih sastojaka ih prave... ali sumnjam da je kvalitet kao onaj kada ga sama napraviš. Probaj ovaj recept i videćeš da je ukus potpuno originalan a nema veštačkih boja, aroma i koječega...

Unknown said...

bravo zeno.

Post a Comment