Baked Alaska


Poslastica koja je dugo bila na listi za isprobavanje... i evo je konačno... 


Potrebno je:
(za 4 porcije, prečnika 9 cm)

za podlogu:
2 jaja
2 kašike šećera
2 kašike brašna (ravne)
2 kašičice kakao praha

sladoled po želji sipan u 4 individualne porcije prečnika 9 cm da se stegne

za šaum:
2 belanca
6 kašika šećera (ravne)
2 kašike vode
malo limunovog soka


Način pripreme:
Priprema podloge: Odvojila sam belanca od žumanca, brašno pomešala sa kakaom. Prvo sam belanca umutila u čvrst sneg, onda dodala šećer a zatim i žumanca. Kada se sve fino povezalo ručno sam pomešala sa mešavinom brašna i kakao praha a onda izlila u lim za pečenje (obložen papirom za pečenje) i pekla 15 minuta na 180 stepeni... Proverite čačkalicom da li je gotov... Veličina kalupa zavisi ali vodite računa da možete izvaditi 4 kruga prečnika koji vam treba... ja sam pekla 2 puta u kalupu dimenzija 12 x20 cm.


Priprema šauma:U lonče sam stavila šećer i vodu i na laganoj vatri kuvala dok nije postalo blago sirupasto. Belanca sam umutila u čvrst sneg a onda dodala sirup stalno mešajući.
Slaganje: Podlogu sam isekla u krugove prečnika 9 cm, izvadila sam sladoled iz friza, stavila ga preko podloge (činije sam obložila providnom folijom da bih lakše izvadila sladoled), preko sam namazala šaum, malo ga flambirerom spržila i servirala.


Napomena: U principu možete koristiti sladoled po želji ali što je kremastiji, po meni, je bolji...

7 comments:

Zorica Stajić said...

Fenomenalna poslastica, pravo letnje osveženje. Ja sam na prvi mah pomislila da se šam zapeče u rerni a onda sam videla da je samo spržen spravicom koju ja nemam, nažalost. Pozdrav...

Bite my cake said...

i meni je dugo na listi, ali nisam još nikad radila. ovo mora da je božanstveno! super izgleda!

Unknown said...

izvrsna poslastica,...ne znam bih li se usudila je spremati...
nekada davno, dok sam hodala svaku novu godinu po hotelima uvijek bi je pripremali i isnosili u ponoć...zvali su ga tada "omlet iznenađenja" nije mi jasno zašto :)...ugašena svjetla, na njima polovice ljuske jajeta i u njima neki alkohol koji je polako gorio i stvarao ugođaj...lijepa sjećanja :)

Laka kuharica said...

Savršeno objašnjeno, jedini problem kod mene je flambiranje jer nemam onaj aparat za to. I da, Snježana me podsjetila, stalno to rade u hotelima, naročito za "hokejaše" (starčeke sa štapovima) koji se tome vesele kao da su se pomladili. .)) Jedino te Alaske nikada nisu bile tako dobre i izgledne kao ova tvoja.

Jafi said...

Predivno :)

Branka - byB said...

Ovo je poslastica i pol ! Od okusa do izgleda, baš me privuklo na prvi pogled !

prekratakdan said...

Fenomenalno izgleda!

Post a Comment