Čoko-lešnik torta


Pre nego što pređem da recept za tortu da kažem ko dobija korpice i da zamolim iste za adrese. Zahvaljujem svima na komentarima i lepim rečima a što se tiče poklončića rešila sam da podelim 4 paketića, umesto 2, tako da je još jedna korpica u opticaju a i jedan poklončić će biti bez korpice ali sa prigodnom dekoracijom. 
Znači ovako... Molila bih sledeće da mi brzo-brzo pošalju adrese, a ko je šta dobio videćete kada vam poštar zazvoni na vrata da ja sad ne nabrajam :))

DjoletovaMama said...

Hvala za recept samo ne znam da li bih umela tako je uvrnem :). Moram probati za vikend. Ako budem imala srece volela bih i jednu korpicu :)
dannytaboo@gmail.com

Marko Tomic said...
Ovaj komentar pod MARKO TOMIC sam ustvari ja Aleksandra iz SLATKISI SWEET HOUSE.....morala sam poslati sa sinovog ja moj zaboravila pa nikako da napravim drugi......pusaaaaaaaaaaaaa

Tatjana Cuic said...
Fantastično, a i korpice su slatke. Mislili smo da otputujemo sa tri sinčića za Uskrs ali odlučili da ostanemo i odnesemo jaja u crkvu u ovim korpicama, nadamo se. :) Pozdrav i podstrek za još prelepih blogova!

Lana K said...
Pogača je prelepa,bas sam rekla mami kako cu je ove godine odmeniti u pravljenju..mislim da ce pogaca ispasti super i nadam se izgledom kao ova.:) Obozavam da dekorisem kucu tako da se javljam :) crygenic@hotmail.com



Potrebno je:
(za okrugli kalup prečnika 22 cm)

za kore 3 x po:
2 cela jaja
40 g šećera u prahu
80 g mlevenih, pečenih, lešnika

za fil I deo:
4 cela jaja
100 g šećera
150 g čokolade za kuvanje



za fil II deo:
konzerva NEZASLAĐENOG kondenzovanog mleka (400 ml)
100 g šećera

i još za fil:
125 g putera

za šaum:
3 belanca
10 kašika šećera (ravne)
4 kašike vode
1 kašika limunovog soka


Način pripreme:
Priprema kora: U posudu za mešanje stavila sam belanca, mikserom ih ulupala u čvrst sneg, dodala žumanca i nastavila sa mućenjem a onda i šećer... Isključila sam mikser i blago, ručno, dodala mlevene lešnike.
Okrugli kalup za tortu obložila sam papirom za pečenje, usula smesu za koru, lepo poravnala i pekla na 200 stepeni 20 minuta.
Ceo postupak ponovila sam tri puta. I nisam skidala papir sa kora posle pečenja već sam tako ostavila da se skroz ohlade.


Priprema fila: Dan pre sam napravila oba dela fila. A onda pred mazanje torte mikserom dobro umutila puter pa dodala fil II a onda i fil I i sve još kretko miksala da se lepo poveže.


Priprema fila I: U lonac za kuvanje na pari stavila sam šećer i jaja i stalno mešajući kuvala fil nekih 20-ak minuta tj. dok se jaja nisu fino zgusnula (na umerenoj vatri). Dodala sam onda seckanu čokoladu i sve zajedno još kratko kuvala da se čokolada istopi a fil dodatno zgusne. Preručila sam fil u šerpicu, poklopila i stavila u frižider do sutra dan.


Priprema fila II: U lonac za kuvanje na pari stavila sam kondenzovano mleko i šećer pa na umerenoj vatri povremeno mešajući kuvala oko 30 minuta a onda pošto je smesa krenula da se zgušnjava narednih par minuta stalno mešajući sam kuvala dok se nije videlo dno lonca pri mešanju. Preručila sam karamel u šerpicu i takođe ostavila do sledećeg dana da se dobro ohladi.


Slaganje torte: Prvu koru sam stavila sa sve papirom na veći tanjir, stavila polovinu fila, lepo razmazala, stavila drugu koru, pa lagano skinula papir sa iste, stavila drugu polovinu fila, razmazala, stavila treću koru, skinula papir i sve odložila u frižider na par sati (u mom slučaju do sledećeg dana).


Priprema šauma: U činiji za mućenje ulupala sam sneg od 3 belanca sa mrvicom soli, dodala sam i 1 kašiku šećera.
U međuvremenu u šerpicu sam stavila 10 ravnih kašika šećera i 4 kašike vode pa sve stavila na ringlu i kuvala dok nije postalo gusti sirup (do trenutka kada su mehurići postajali veći... pazite da se šećer ne karamelizuje i stisne i obavezno ravne kašike).
Vreli sirup sam u tankom mlazu sipala u belanca stalno miksajući, dodala sam i limunov sok i još kratko miksala dok cela smesa nije postala čvrsta i sjajna.


Ukrašavanje torte: Preko torte sam sada stavila tanjir u kome će biti servirana, okrenula je, skinula onaj papir sa skroz donje kore koja je sada postala gornja (torta se ovako prevrće da bi bila ravnija pri daljem ukrašavanju, doduše u ovom slučaju to i nije mnogo bitno ali inače jeste). Znači okrenula sam tortu, premazala je šaumom, malo "izbockala" i vratila u frižider na par sati a onda pred serviranje sam flambirerom malo "spržila" belanca (nije obavezno)...


Dodatak: Kondenzovano mleko imate da kupite u SuperVeru a ako ga i ne koristite onda povećajte količinu šećera u filu I na 150 g i količinu putera na 200 g a fil II izostavite ali ipak ovako fil ima notu više ukusa a i nije onako "čvrst" kakav bi bio sa više putera već božanstveno kremast...

9 comments:

irenalana said...

Poenta ovog kondenzovanog mlijeka je da se od njega napravi karamel? Kod nas nema kondenzovanog mlijeka u prodaji ali ima karamela u nekim malim konzervicama. Mogu li zamojeniti kondenzovano gotovim karamelom ili na pr da napravim karamel sama jer ima recepata i za to? Koliko bi mi karamela trebalo?

JA U KUHINJI... said...

irenalana Da svrha kondenzovanog mleka je da se stvori karamel i da da gustinu filu umesto putera. Mislim da bih mogla koristiti i taj gusti karamel u konzervama a možeš ga napraviti i od slatke pavlake i šećera, bitno je samo da karamel bude baš-baš gust, a količina... pa sad... oko 250 ml...

Petra Kranjica said...

Super izgleda. Zastavice su prekrasne.
Imala sam nekih problema sa domenoma pa sam sada n anovoj adresi:
http://www.thursdaycooking.com.hr/
Pozdrav

Bite my cake said...

super izgleda ova torta, baš je bogata!

Nevena said...

Kako bi moj Miljanche obozavao ovu tortu!!!
Divna!

What's for dessert? said...

Torta izgleda divno, a sviđa mi se i tanjur!

Tamara said...

lješnjak i čokolada, savršena kombinacija!!
sviđaju mi se zastavice!!

Branka - byB said...

Torta je odlična ! I super mi izgleda, a sviđa mi se i dekoracija , tanjur i lopatica za tortu su mi posebno slatki !

prekratakdan said...

Fenomenalna torta, izgleda tako sočno! Nisam nikad koristila kondenzirano mlijeko

Post a Comment