Uskršnja pogača i darivanje


Dekorativna, mirisna, mekana, slasna... Ovo je osnovna ideja a pri premazivanju možete začiniti puter i ljutom, tucanom, paprikom (recimo), ili premazivati nekim pestom, ili...ili... mogućnosti ima bezbroj a svakako će biti dekorativno, mirisno, mekano, slasno...


Nego s obzirom da se bliži Uskrs a da ja imam "brdo" dekoracije za isti rešila sam da deo poklonim nekome od vas, tačnije delim sve na dva... U opticaju su ove dve korpice za jaja od filca i ova dekorativna, plastična, jaja...


Ne morate da lajkujete ni delite ništa (mada možete ako hoćete :) ), potrebno je samo da ostavite komentar pod ovim postom do petka u ponoć... tj. do kraja četvrtka jer ću ja u petak u postu proglasiti dobitnike i zamoliti vas da mi adrese što pre dostavite da bi korpice stigle do vas na vreme. 


Jedino mi je žao što učešće imaju samo oni čija je adresa u Srbiji, ako niste iz Srbije a imate nekog u Srbiji na čiju adresu bih mogla poslati važite se i vi. Znači ostavite komentar, neku e-adresu (ako je ja lako ne mogu naći) i neku naznaku da učestvujete u igrici... Srećno!


Potrebno je:
(za okrugli kalup prečnika 26 cm)

za testo:
20 g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
250 ml toplog mleka
125 g domaćeg kajmaka
1 ravna kašičica soli
oko 500 g mekog, belog, brašna


i još:
oko 50 g putera
malo susama
žumance
malo krupne, morske, soli


Način pripreme:
U šoljicu sam stavila kvasac, šećer i oko 50 ml toplog mleka (od onih 250 ml).
U činiju za mešanje stavila sam  omekšali kajmak i toplo mleko pa sve dobro promešala, dodala zatim so, nadošli kvasac i opet sve promešala a onda malo po malo dodavala brašno i viljučkom sve mešala dokle god je to bilo moguće. Pred kraj sam rukama umesila fino, mekano testo.
Stavila sam ga u činiju namazanu uljem, prekrila krpom i ostavila da naraste (oko sat vremena).


Testo sam onda podelila na 4 dela, svaki deo rastanjila na veličinu posude u kojoj ću peći i sad. Posudu sam blago nauljila, stavila prvu "koru", premazala je puterom, stavila drugu, premazala puterom... i tako sve četiri. Onda sam zasekla unakrsno na 16-tine (kao na slici) pa uzimala deo po deo testa i nežno umotavala... (opet kao na slici).



Ostavila sam pogaču da naraste a onda je premazala žumancetom, posula susamom i krupnom morskom solju pa stavila u rernu na 200 stepeni, nekih 20-25 minuta tj. dok fino nije porumenela.
Izvadila sam je iz pleha i servirala.

52 comments:

Vesna Nesic said...

Recept kao poručen! Imam premastan kajmak koji ko poručen da se utroši u ovoj pogaći!
Odličan recept i slatki poklončići hvala Oli!

Unknown said...

Recept savrsen slicice jos bolje :) Korpice su divne,imam malog sina bas bi im se obradovao,pozdrav

Unknown said...

predivno..kada sam pročitala recept mislila sam da ćeš kajmakom premazivati "kore" a ono kajmak ide u tijesto što mu sigurno daje jednu posebnu notu..ja obožavam kajmak i mislim da je ova pogača baš pravo dobra...

Unknown said...

Mmmmm kakva divna pogaca :)
I ja zelim da dobijem ove preslatke pokloncice :)

Anonymous said...

Predobro izgleda. Sada sam sigurna šta će se, pored šarenih jaja, naći na našoj trpezi za Uskrs :)

dijanina kuhinja said...

bas dobro izgleda,sigurno cu je napraviti

Unknown said...

Sve iz tvoje kuhinje tako fantasticno izgleda a vidi se i da je jako ukusno......

Unknown said...

Ovaj komentar pod MARKO TOMIC sam ustvari ja Aleksandra iz SLATKISI SWEET HOUSE.....morala sam poslati sa sinovog ja moj zaboravila pa nikako da napravim drugi......pusaaaaaaaaaaaaa

Dandelion said...

Pogača fenomenalno izgleda, i sviđa mi se što u tvojim receptima ima gifova, onda mi je kristalno jasno kako treba nešto praviti. To je naročito korisno kod oblikovanja testa, i moram da probam da napravim pogaču, nisam još nijednom, jer tek učim mnoge stvari.

Želim da učestvujem u igrici, moj mail je: annyta009@live.com

Ivana Nikolic said...

Divna ideja za predstojeci praznik ,sigurno ce se naci na praznicnoj trpezi:)

Tatjana Cuic said...

Fantastično, a i korpice su slatke. Mislili smo da otputujemo sa tri sinčića za Uskrs ali odlučili da ostanemo i odnesemo jaja u crkvu u ovim korpicama, nadamo se. :) Pozdrav i podstrek za još prelepih blogova!

Jafi said...

Pogača ko rascvetana ruža :) Sve odiše prazničnom atmosferom :)

Dilajla said...

Već sam se i divila i kod Milkice kako je napravila pogaču ali i tvoja je prelijepa.

Mirjana said...

Super, pravim obavezno, divno izgleda...mmmmm!!!!!

Hip Hop Candy said...

Pokloni su divni, a pogaca je na izgled divna, a verujem da ce joj i ukus biti divan.. Naci ce se na trpezi za vikend :)

pekarica-suzyca.blogspot.com said...

Prelepa pogača, korpice, jaja, ceo post je baš lep! Naročito su mi zanimljive ove pokretne sličice;)

Mima said...

Korpice mi se mnogo svidjaju, divna si kao i uvek... Pogacu cu da probam ovih dana, pokretne slicice su najbolje uputstvo :*

Unknown said...

Korpice su divne, jako mi se svidjaju, pratim sve tvoje recepte i odusevljena sam sa svime sto radis:-)

What's for dessert? said...

Imali smo ovakav tip motanja kao zadatak za Daring Bakers, ali je bio u kombinaciji s nutellom pa sam ga preskočila. Ovako bez nadjeva izgleda fantastično!
Uskršnje dekoracije su divne, stvarno ih puno imaš

Unknown said...

Pogača je prelepa,bas sam rekla mami kako cu je ove godine odmeniti u pravljenju..mislim da ce pogaca ispasti super i nadam se izgledom kao ova.:) Obozavam da dekorisem kucu tako da se javljam :) crygenic@hotmail.com

Unknown said...

Fenomenalno izgleda! Polako učim da kuvam, a postovi i fotografije kao ove stvarno pomažu i nama početnicima :)

Jovanka Baštovanka said...

jaoo sto je dobar fazon ove pogace (mada ti uvijek imas dobre fazone ;))! vidjela sam je vec negdje prije, ali sa potpuno smela s uma.. sad znam u kom fazonu ce mi biti ovogodisnja pogaca =)))

Unknown said...

Super izgleda pogaca, znas kako sam slaba na njih :)

Anonymous said...

I ja obavezno pravim pogacu za rucak za Uskrs, pa plus malo domaceg sira i kajmaka, naravno jaja :) i pecenja, i na kraju torta... Pa Uskrs je, a plus i meni cerkici drugi rodjendan... Pa gde ces lepse <3
mejl vasaimara@hotmail.rs

Anonymous said...

sto ti kazes, mozda osvojim korpice, a i ne moram :) bitno je samo da sam navrnula da ti kazem da su gif-ovi sjajni, narocito su, cini mi se, za pravljenje specijaliteta od testa korisni..
Mila

Unknown said...

Prokomentarisacu bez obzira na poklone; pogaca izgleda odlicno, a sto se ukusa tice ne sumnjam da je i to odlicno. Ono sto mene uvek odusevi, ali me ne iznenadjuje je tvoja prezentacija svega. Kao sto je neko vec rekao u komentarima, nisam bas vesta za pogace, a ti ucinis da nesto sto izgleda ovako sjajno i jako komplikovano postane savrseno jasno. Genijalno, stvarno!

Anonymous said...

Idealna pogaca za moje malisane,spremam... a I cerkica voli da mesi...idealn ideja...hvala

DjoletovaMama said...

Hvala za recept samo ne znam da li bih umela tako je uvrnem :). Moram probati za vikend. Ako budem imala srece volela bih i jednu korpicu :)
dannytaboo@gmail.com

Anonymous said...

Cao! Pogaca izgleda super, dali kajmakom zoves pavlaku ,ili je to kajmak od kuvanog mlijeka. Ako budem izvucena za nagradu imam familiju u Srbiji :) ) ) POZDRAV

Vibi said...

Dal' što sam starija ili predaleko od mojih najdražih ili miris Vaskrsa iz djetinjstva čine me sjetnom ovih dana. Uvijek sam voljela za Vaskrs na stolu ranobojna jaja (od lukovine, pa do boja u kesicama sa naslikanim zekama iliti na eksperimenstisanje sa prirodnim bojama iz povrća, voća) Održavam mamine običaje i nadam se da će moja malena isto tako.
Predivne slike. A sad pitanjce za recept, šta mogu koristiti umjesto kajmaka ) nema ga u ovim krajevima u receptu za pogaču?
Zahvaljujem

JA U KUHINJI... said...

Vibi možeš staviti puter ali recimo 80 g ...

JA U KUHINJI... said...

Anonymous kajmak je kajmak sa kuvanog mleka ali ako ga nemaš možeš staviti puter... 80 g recimo...

Vibi said...

Hvala, puter već imam. Pravi pogaču za vikend.

Bite my cake said...

divna je! imam i ja ovakvu košaricu s početka posta :) jako su lijepe slike

Ana S said...

Kako divno deluje! Kotistan recept...
zelim da ucestvujem: stanci@sezampro.rs

Ana S said...

Greska
stancia@sezampro.rs

Anonymous said...

Prezentacija predivna, narocito slicice koje se smjenjuju tako da ni detaljna uputstva nisu potrebna, dovoljan je recept :-)) sto se poklona tice, proslijedi ga nekom ko je blizi. Pozdrav, draga moja, teta Bisa

Unknown said...

divna pogaca,bice isprobana.Pusa

Unknown said...

divna pogaca,bice isprobana.Pusa

prekratakdan said...

Nisam se još ništa motala na ovakav način, super izgleda

Branka - byB said...

Po košaricu kasnim, ali za pogaču ne kasnim, mislim da je za ovakvu pogaču uvijek vrijeme , odlično mi zvuči i izgleda. Jako lijepe košarice si poklonila, super !

Unknown said...

Sad sam tek stigla procitati recept, jako mi se svidja, lagano, fino i dekorativno... svaka cast, uvijek me ugodno iznenadis sa jelima i fotkama:-)

Anonymous said...

Recept je odlican, sve lijepo opisano, pogaca uspjela- provjereno!!! Hvala najljepse.
Mila

JA U KUHINJI... said...

Hvala Mila na isprobavanju, drago mi je da ti se svidela :)

Anonymous said...

Prelepa i pogača i dekoracija. Jedva čekam Uskrs.
lovic_ana@yahoo.com

Anonymous said...

A upravo sam tražila šta ću mesiti za Vasrs. Prošle godine sam mesila Minjinu Kraljevačku pogaču i bila je super al bih nešto novo. Ova mi izgleda odlično kao i sve što sam pravila po vašim receptima. Puno pozdrava za nove recepte!!

Jelena-jelenar1975@gmail.com

Anonymous said...

Predivno!
Recept je zapisan i bice isproban :)

Unknown said...

Predivan poklon!!!

Lakicevic Natasa said...

Hvala na receptu za pogacu, fantasticna je, rado cemo probati a o darivanju sta reci osim hvala puno, srecan predstojeci praznik, da ga prosavite u krugu porodice i prijatelja u zdravlju, sreci i veselju

Sitničarnica trenutaka said...

Hvala na ovom lepom receptu. Diše i miriše kroz ekran :-)
Srećni Uskršnji praznici i sve najbolje!

sladja said...

Predivno!!

Anonymous said...

Recept ce biti isproban!

Post a Comment