Chia puding


Ovo je moje prvo susretanje sa chia semenkama... "doletele" iz Australije... Hvala Sanja :), i malo je reći da sam oduševljena. 
Više o chia semenu možete pročitati ovde...

Potrebno je:
(za 3 osobe)

100 ml chia (čia) semenki
400 ml vode
40 g (sirovog) badema
2-3 kašičice meda
2 kašičice (sirovog) kakao-a


Način pripreme:
U blenderu sam smiksala badem i vodu (da dobijem bademovo mleko) a onda prelila preko chia semenki, dodala kakao, med i sve dobro promešala. Ostavila par minuta, opet promešala, poklopila i ostavila preko noći u frižideru.


Sledećeg jutra deo sam servirala tako, sa celim semenkama, preliveno sa još malo meda i ukrašeno sa malo seckanog badema a deo sam stavila u blender, dodala malo vode i mutila do besvesti da dobijem fini krem... Blender mi očigledno nije dovoljno jak pa nisam dobila savršeno glatku kremu ali fino je i ovako. Sipala sam u činijice i stavila u frižider da se ohladi jer se miksanjem zagreje a onda servirala ukrašeno sa par chia semenki i malo badema. 


Ako ste sigurni u poreklo namirnica ova poslastica podpada pod raw food.

15 comments:

Vesna Nesic said...

Primetila sam da je dobro da prenoći, bolji je ukus. Malo sam zeznula kad sam pravila nešto slično jer sam posipala tostiranim lešnicima, izgubi u nazivu row :-) Probaćemo i ovaj!

Dajana said...

Nedavno sam ih htjela kupiti i isprobati, ali me je cijena odvratila. Ali sad gledajući ovaj recept mislim da sam ipak trebala

Tamara said...

od nedavno koristim chia sjemneke u smoothijia i jako mi se sviđa,
u varijanti pudinga volim cijele sjemenke kad popiju tekućinu i nabubre pa se želatiniraju, izvrsno je i s kokosovim mlijekom

Mimi said...

Čini mi se da se onaj moj recept ipak razlikuje. Moraću ga već jednom objaviti... :) Divne fotke...

Aleksandra said...

Redovno pratim vas blog, prepun je divnih recepata. Odgledam I na YouTube vase emisijice mnogo znace onima koji nisu bas vesti u kuhinji.
Nisam do sada pisala komentare mada sam dosta vasih recepata isprobala - posebno sam zadovoljna mafinima od quinoe.
Ovaj recept je izvrstan I jako sam srecna da neko pocinje da priprema I objavljuje I zdrave recepte. Mislim da smo svi malo preterali sa unosom nezdrave hrane pune ulja, brasna, kvasca...
Ovakva varijanta pudinga je moj skoro svakodnevni dorucak. Chia semenkice su izvrsne I lako se kombinuju u razne granole, bombice, plocice, barove, smudije, salate....
Ja cesto pravim klincima avokado cokoladni chia puding - sve izmiksam do besvesti I nemaju pojma sta je unutra :))))
Veliki pozdrav - super ste :)

Petra Kranjica said...

Super izgleda.

Bite my cake said...

nisam ih još probala, ali jako mi se sviđa ovaj recept!

Bite my cake said...

da te pitam: gdje si nabavila ovu podlogu za slikanje? :)

Ljiljana said...

Ja sam se chia pudingom zarazila proslog leta, i cesto ga spremam. Ali nikad nisam mutila ovako kao ti. Moram da probam, dobra ideja :)

Anonymous said...

Potpisujem svaku rec koju je Aleksandra napisala (dobro, ja se javljam vec neko vreme, to je jedina razlika).
Videla sam ove semenke, ali ih nisam jos probala. Jeste da nisu jeftine (250 gr za 8 Evra), ali ovo se ne jede u velikim kolicinama. Meni licno se vise svidja ovako rusticno, nego skroz glatko.

Branka - byB said...

Chia sjemenke još nisam probala, ali kako se čini hoću ubrzo, ovaj puding me baš privukao, izgleda mi odlično !

prekratakdan said...

Nisam nikad probala, zanimljivo

JA U KUHINJI... said...

Hvala vam devojke na komentarima :) a posebno se moram zahvaliti Aleksandri, hvala ti na lepim rečima, drago mi je da ti se sviđaju recepti i da si ih dosta isprobala, a posebno mi je drago i da si se javila tj. ostavila komentar :)
Tamara pločice (podloge) su došle na poklon... mada i sama sam ih jako dugo tražila...

Aleksandra said...

Ovde su onda super povoljne I jos organic 2lb ili 900g kosta 10$ I trajeeeeeeeee ihaha. Klinci I ja poruckamo (ne bas svaki dan) 2-4 kasike dnevno ovih semencica u raznim kombinacijama tako da ce ova kesa trajati pa sigurno koji mesec :) Obavezno probaj em su sasavo ukusne em su extremno zdrave :)

Dolce Fooda said...

Malo sam zbunjena, moje chia semenke izgledaju tamno, kao mak... zdrave jesu, ali nije da imaju neki ukus. Moracu da napravim ovo, obicno ih stavljam u ono sto ovde zovu bars. Kazu da su zasitne. Kad pomislim toliko stvari imam a slabo ih koristim, setila sam se putera od badema koji cuci u mom frizideru.

Post a Comment