Heljdine pitice sa prokeljom


Što bi Hleb i Lale rekla "Ako ne volite lignje, ovo nije recept za vas, nećete ih odjednom zavoleti:)" tj. u ovom slučaju ako ne volite prokelj ovo nije recept da ga zavolite ;) ali ako ga volite... jako fino i lagano jelo. 
Heljdino testo je ovde jako fino (opet ako volite heljdu), hrskavo a nije prepuno masnoća tako da ga možete kombinovati i sa drugim punjenjima. Recimo ako ne volite prokelj ovde bi super išao i brokoli ili karfiol na primer... ali onda bez sirupa od nara i nara... umesto toga može malo plavog sira i pancete ;)




Potrebno je:
(za 4 pitice prečnika između 10-15 cm)

250 g heljdine mešavine brašna za hleb (ili 150 g heljdinog integralnog+100 g mekog, belog)
šaka semenka susama
šaka semenki golice
šaka semenki suncokreta
ravna kašičica soli
50 ml maslinovog ulja
oko 150 ml hladne vode



za fil:
500 g prokelja
200 g shiitaki pečurki
2 srednja crvena luka
2 čena belog luka
maslinovo ulje
morska so
sirup od nara
zrna jednog nara


Način pripreme:
Priprema povrća: Pleh sam poprskala sa malo maslinovog ulja a onda stavila na pera sečen crveni luk, na polovine sečen prokelj i na krupnije kockice sečene pečurke. Posula sam sa malo rendanog belog luka, soli, maslinovog ulja i sirupa od nara, sve dobro promešala i stavila u predhodno zagrejanu rernu na 220 stepeni program ventilator+gril. Pekla sam 10 minuta s tim da sam posle 5 povrće malo promešala.




Priprema testa: U električnom mlinu samlela sam sve semenke. U činiju za mešanje sipala sam samlevene semenke, brašno i so, dobro promešala, sipala ulje i dodavala malo po malo vode dok se sve fino nije povezalo. Testo ne treba da bude suviše čvrsto. (s obzirom da se različite vrste integralnog brašna različito ponašaju nezahvalno je davati tačne mere vode ali meni je 150 ml bilo taman dovoljno, vi možete sipati tu količinu vode a manje brašna pa dodavati brašna dok ne dobijete fino, kompaktno testo ili možete staviti svo brašno pa dodavanjem vode regulisati testo... kako vam je lakše ali meni lično lakše je da imam manje brašna pa da je ono to koje dodajem).




Znači zamesila sam testo, prekrila providnom folijom i ostavila da odmori 15-ak minuta.
Slaganje pitica: Na pleh sam stavila papir za pečenje a onda ga poprskala maslinovim uljem (ne da se pitice nebi lepile već zbog dodatnog ukusa), testo sam podelila na 4 dela, svaki rastanjila, na sredinu stavila obilato fil, sa strane preklopila i malo "naborala" i stavila u pleh. Ivice testa sam takođe namazala sa malo maslinovog ulja i posula krupnom solju.



Pekla sam na 200 stepeni oko 30 minuta.
Izvadila sam pitice da se malo odmore a onda ih prelila sa malo sirupa od nara i posula malo zrna nara od gore.

Recept je objavljen u 10-tom broju BestFoodMagazina na str.56-59.

7 comments:

Mimi said...

Ova cela kombinacija je BAŠ po mom ukusu i sigurno ću isprobati. Fenomenalno!!!

Anonymous said...

Ne znam za ostale ali prokelj volim jako da jedaem.Vrlo ti je originalan recept .Dopada mi se i kako si sve prezentirala.Pozdrav sa suncanog Novog Zelanda

Milica - Na tanjiru said...

Nevjerovatno predivan receptić! Dok sam čitala samo sam u sebi ponavljala "savršeno, savršeno..." i opet ponavljam. :) Mora da se proba što prije, baš sam se zaljubila! :)

Bite my cake said...

baš maštovita kombinacija, super!

prekratakdan said...

Meni je ovo savršeno i mogla bi živjeti od takve hrane, ali da mojima to serviram onesvjestili bi se. Prokulice obožavam, zapravo kratko prokuhane i s maslinovim uljem, ali to jedem samo ja.

Petra Kranjica said...

Jako mi se sviđa kombinacija!

Branka - byB said...

Ne trebam niti reći da ove pitice idu čim prije na isprobavanje, imam čak i shiitaki gljive u pripremi. Jako mi se sviđaju, tako dobre i tako posebne !

Post a Comment