Prevrnuti kolač sa šljivama


Deluje malo "ubrljano" i "neuredno" ali kolač je jako fin i osvežavajuć ;)



Nego u nedelju se održava još jedan Mikser a na njemu će, između ostalih, biti i MEZZE magazin, sa zimnicom sa tvistom, pa svratite da se družimo :)




Potrebno je:
(za pleh prečnika 22 cm)

za testo:
80 g putera
100 g smeđeg šećera
2 jaja
200 g brašna
ravna kašičica praška za pecivo
ravna kašičica sode bikarbone
1 kašičica mlevenog cimeta



i još:
40 g putera
70 g šećera
5-6 šljiva



Način pripreme:
Na dno tepsije stavila sam otopljen puter a preko posula smeđi šećer, stavila na ringlu i pretvorila ga u karamel. Sklonila s vatre, poređala šljive seckane na osmine i ostavila na stranu da zamesim testo. 



Za testo sam u činiju stavila omekšali puter, dobro ga umutila sa šećerom, dodala jaja i nastavila energično da mešam a onda dodala brašno sa praškom za pecivo, sodom i cimetom i lagano umešala sve zajedno tek da se poveže. (Ako ćete dodavati mleko koje sam ja zaboravila to uradite posle dodavanja jaja a pre dodavanja brašna).



Smesu sam onda ravnomerno prosula preko šljiva, poravnala pazeći da ne mrdnem šljive i stavila u rernu da se peče na 180 stepeni na nekih sat vremena. (čačkalicom proverite da li je pečen, kad bocnete testo treba da izađe suva).



Sačekala sam 5 minuta a onda kolač prevrnula na tanjir za serviranje, sačekala malo da se prohladi i servirala. Možete ga servirati sa kuglom sladoleda, sa malo slatke pavlake (umućene) ali fin je i sam za sebe.


Napomena: Tek pri prepisivanju recepta sa papirića shvatila sam da sam u testo zaboravila da dodam 120 ml mleka... pa sad... i bez toga je bilo fiiinooo :))


17 comments:

Milin Kuvar said...

A ja danima ne znam šta ću sa silnim šljivama. Fenomenalno izgleda! Je l ovo kalup sa pomerajućim dnom? Ako jeste, prosvetli me i reci mi gde si ga našla jer ja već neko vreme ne uspevam da pronađem da kupim :(

Anonymous said...

5-6 sljiva? Pretpostavljam da je ovo recept iz Pirota :) Svidja mi se kolac ali bez 1kg sljiva ne pocinjem da ga pravim!

cookandplay said...

Volim ovakve naopačke voćne kolače. Nedavno sam radila s breskvama. Moram isprobati i sa šljivama. Baš su ti lijepe slikice!

JA U KUHINJI... said...

Anonymous šljiva treba da pokriju dno kalupa 22 cm pa sad ako je vama potrebno kilogram šljiva za to slobodno stavite... meni je ovih 5-6 većih bilo sasvim dovoljno.

JA U KUHINJI... said...

Mila kalup na kome sam slikala kolač jeste onaj sa dnom koje se vadi i svojevremeno tj. samo u jednom kratkom trenutku (kada sam ga i kupila) videla sam ga Coin Casa-i... i ja sam ga pre toga jako dugo tražila... I zaista je jako praktičan za tartove...

Anja said...

Ja bih mogla tvoj blog i fotke gledati cijeli dan. Zaljubila sam se u ovaj kolač :)

Just Cake Girl said...

Predobro izgleda!

Laka kuharica said...

Divno izgleda i sigurno je odličan! Šteta da su nam šljive prošle.

Anonymous said...

Meni ne izgleda nimalo neuredno, vec neodoljivo... Sreca da ima I ovakvih receata sa 5-6 sljiva, za nas koji zivimo tamo gde je kilogram sljiva duplo ili trostruko skuplji od kilograma banana :-)

Sarah K. said...

Kolač je genijalan. Istog dana sam ga isprobala, strepela sam kako će se prevrnuti i plašila se da mi šljive ne ostanu zalepljene za pleh. Ali je ispao savršeno.

JA U KUHINJI... said...

Sarah K. Jako mi je drago da si isprobala kolač i da ti se svideo :)

prekratakdan said...

Ma baš dobro i sočno izgleda

Anonymous said...

Danas napravila uz dodatak mleka. Nisam mogla da sanjam da se cimet i sljive tako dobro slazu! Ocigledno da u rerni u mojoj kuhinji moram da pecem krace nego sto u vecini recepata pise, malkice sam je prepekla, ali znam za iduci put... Inace 6 sljiva je bilo sasvim dovoljno za predivan ukus!

JA U KUHINJI... said...

Sladoled :) jako mi je drago da si ga pravila i da ti se svideo :)

Anonymous said...

Ovaj Rp je super za uništiti kalup.

Anonymous said...

Koliko mleka dodati?Posto si napisala u receptu da si zaboravila dodati,ali ne pise koliko :-)

Anonymous said...

Izvinjavam se...nisam procitala do kraja recept :)

Post a Comment