Grilovane tikvice sa hummusom


A kad sam već kod varijacija na temu hummusa i ovde sam se malo poigrala sa istim, dodala mu labneh (gusti jogurt), malo crvenog bosiljka i umotala ga u grilovane tikvice... jako ukusno i dekorativno :)



Potrebno je:

2 veće tikvice

za hummus:
250 g leblebije
2 kašičice tahini paste
50 ml maslinovog ulja
1 glavica belog luka
malo morske soli

i još:
1 l jogurta
svež crveni bosiljak



Način pripreme:
Jogurt sam sipala u gazu koju sam stavila u đerđiv a isti u veću činiju... i ostavila preko noći da se dobro ocedi... može da stoji i 2 dana da se cedi a možete koristiti i kiselu pavlaku umesto cele ove petljancije :)
Leblebiju sam potopila preko noći a sledećeg dana skuvala (tačnije izvadila iz friza skuvanu i sačekala da se otopi ;) ), a možete da koristite i iz konzerve. 
U tiganj sam sipala maslinovog ulja da pokrije dno i stavila očišćene i prepolovljene čenove belog luka pa ih pržila na umerenoj vatri dok nisu fino omekšali.
U multiprik sam stavila leblebiju, tahini, polovinu prženog belog luka, malo maslinovog ulja, soli i sve dobro smiksala trudeći se da dodam što manje tečnosti u kojoj se leblebija kuvala (tj. vode ako koristite zamrznutu) jer kasnije dodajem sir pa da cela stvar ne bude  suviše mekana...



Znači u hummus sam dodala gusti jogurt, malo sitno seckanog crvenog bosiljka, sve dobro promešala i ostavila u frižider do korišćenja.
Tikvice sam iseckala na trakice, premazala s obe strane maslinovim uljem i ispekla na grill tiganju. Kada su se ohladile posolila sam ih, premazala pripremljenom smesom hummusa i sira i urolala. Stavila sam ih na tanjir, posula sa malo suvog peršuna, prelila sa malo maslinovog ulja gde sam pržila beli luk, ukrasila sa po čenom prženog belog luka i listićem crvenog bosiljka...


6 comments:

Vesna Nesic said...

Celo jutro čekam da se pojavi recept jer mi se svidelo još dok sam gledala sliku :-)
Mada mi tikvice već izlaze na uši moram da probam :-)

Unknown said...

Recept je fenomenalan, a slike još bolje!

Bite my cake said...

ovo baš zgodno izgleda i super je za poslužiti na zabavama, za ekipu

Anonymous said...

Stvarno predivno! Obicno pravim salatu od grilovanih tikvica, jos mi nije palo na pamet da ih kombinujem sa humusom kojeg obozavamo! Fotografije ostvljaju bez reci!

Anja said...

Prekrasno mi izgleda :)))))

Branka - byB said...

Ovo me osvojilo već na prvi pogled, prva slika je pun pogodak kao i ostale. Ukusno, posebno, dekorativno, i više nego odlično !

Post a Comment