Varivo od zelenog sočiva i lisnate lepinjice


Nešto sam razmišljala o postu, o svojim posnim receptima i onima koji lako to mogu postati... I pitam se koliko od vas posti? Ono ceo post... ili samo petkom-sredom ili kad već... Ja lično ne postim ali često jedem posno ;)... Čak je i moj tag POSNO jedan od najvećih bez nekih namera da tako bude... Evo i danas vam nudim jedno posno a jako fino jelo... Dobro ove lepinjice (koje sam isprobala sa bloga MunatyCooking) nisu posne jer imaju putera ali lako to mogu postati...


Potrebno je:

250 g zelenog sočiva (leće)
1 glavica crvenog luka
2 šargarepe
100 g korena celera
2 krompira
300 g kukuruza
1 veza sremuša (divljeg luka)
1 kašika koncentrovanog paradajza
malo maslinovog ulja
morska so, biber


Način pripreme:
Sočivo sam uveče potopila u dosta hladne vode a sledećeg dana nalila svežom i prokuvala pa procedila.
U šerpi, na malo maslinovog ulja, propržila sam sitno seckan crveni luk pa dodala sitno seckanu šargarepu i koren celera. Sve zajedno sam dinstala na jačoj vatri dok nije porumenelo (stalno mešajući) a onda smanjila vatru, dodala koncentrovani paradajz, sočivo,krompir, soli, bibera i nalila vodom da ogrezne te kuvala oko 30 minuta tj. dok sočivo nije omekšalo. Kada je omekšalo dodala sam kukuruz i kuvala još 15-ak minuta a onda dodala i grubo seckan sremuš i sve zajedno prodinstala minut-dva te servirala uz lepinjice.


Recept za lepinjice vam neću pisati ovde jer možete otići na originalan post za Lachcha Paratha i videti video pripreme, a i naći sastojke i sve ostalo...Jako su fine, lisnate i preporučujem da ih probate.

12 comments:

Vesna Nesic said...

Obožavam ove tvoje obrok čorbice I mnoge sam isprobala, al slikanje mi baš slabo ide:-)

Laka kuharica said...

Termin posno jako mi je stran i ne razumijem ga do kraja. Kako bilo, ovo varivo, posno ili ne, meni odgovara, radim slično i jako, jako volim. U kombinaciji s ovako divnim lepinjama - tko bi mu odolio, posnom ili ne?

Bjanka said...

Extra mi izgledaju ove lepinjice! Nesto bas nisam fun sociva. Nego koji koncentrat paradajza koristis?

Nevena said...

I mi isto tako, bez nekog posebnog razloga jedemo posno.
Ne postim nikad iz verskih razloga jer verujem u Život, Ljude, Boga, reinkarnaciju, karmu i u toj mojoj religiji nešto nema postova koje prate crkveni kalendar:):):)

Nevena said...

I zaboravih, volim jako sočivo a lepinjice mi izgledaju savršeno. Baš ih voli jesti uz takva čorbasta jela. Mada mi nikad ne uspeju tako lepo kao tebi ovde :)

Zoka said...

Odlično jelo i predivne fotografije. I mi se u poslednje vreme sve više slično hranimo. Mada ja volim malo dimljeni ukus a kako sam potrošila i dimljenu so i papriku dodam mrvicu slaninice. Tek da zamiriše. :)
P.S
Imam iste takve zelene i roze šlupsice. :)

Bite my cake said...

ove pogače su san snova, a i varivo!

Mirjana said...

Fino varivo. Odlicna ideja da ubacis sremus, kad malo bolje razmislim, bas idu zajedno. Ja zeleno socivo ne namacem, nema potrebe, veruj mi, operem ga kroz sitnu cediljku, nalijem vodom, cim baci kljuc procedim, isperem i teraj dalje, gotovo za pola sata. Probaj, jos ces vise pojednostaviti stvar.

Jovanka Baštovanka said...

ne znam sta mi bolje izgleda, corba ili lepinjice.. zabiljezeno i isprobavam! taman ce mi doci nove ideje za vrijeme ovog posta ;)

Anonymous said...

olja, super su recepti, narocito posni. jednostavni i raznovrsni, a nadasve ukusni! hvala!

Unknown said...

Divne,slike,jela i blog!

Anonymous said...

Isprobano danas, naravno bez sremusa koji je ovde misaona imenica. Dodala sam vlasac kao zamenu. Odusevljeni smo, bas je nekako po nasoj meri, plus nacin da moja jaca polovina jede socivo. Za razliku od njega, ja bih mogla da zivim na socivu ;-) Dakle, obrok-corba ili varivo za 10. Od ove kolicine nama za dva dana!

Post a Comment