Papula od pasulja


Nemam svoje parče zemlje, nemam svoju terasu, nemam svoj direktan zrak sunca u prostor gde boravim ali... imam želju da sve to imam... Nisam od onih kojima gajenje cveća ide, i ma koliko se trudila i začinsko bilje koje gajim pre ili kasnije uvene... ali sve mislim da nije do mene već do prostora...
Ipak, život je čudo :) Slatkica je imala zadatak u školi, da zasadi pasulj, čisto da vide klijanje, a meni bilo žao da ga posle bacim...već smo ga zasadile i sada se divimo kako je veliki porastao... procvetao a evo sada se i mahune stvaraju... Čudo prirode... I dok je deo tog istog pasulja (veći) završio u papuli ovih par zrnaca imala su drugačiju sudbinu... 


 „Pola kilograma pasulja otrebiti, oprati, staviti u lonac, naliti vodom i kuvati. Prvu vodu baciti, a zatim pasulj drugom, vrelom, vodom naliti. Sad tek dodati 2 glavice seckana crna luka i kuvati ga zajedno s pasuljem. Kad je pasulj mekan, ocediti ga od vode i pasurati na presu za krompir. Staviti u tiganj ulje, malo aleve paprike, ko voli i malo bela luka, sve upržiti i promešati sa propasiranim pasuljem. Udesiti po ukusu, dodati sitna bibera, soli, ako zatreba, i služiti.“  Veliki narodni kuvar str. 250 

Potrebno je:

500 g pasulja
2 glavice crnog luka
malo maslinovog ulja
1 kašičica slatke aleve paprike (ili ljute ako volite ljuto)
2 čena belog luka
malo krupne morske soli


Način pripreme:
Veče pre potopila sam pasulj u dosta hladne vode a sutra dan ocedila, nalila drugu (hladnu) vodu i stavila na se kuva. Kada je provrilo odlila sam tu vodu i sipala drugu (vrelu) te nastavila sa kuvanjem. Dodala sam sitno seckan crni luk i kuvala dok pasulj nije omekšao. Pred kraj kuvanja sam posolila.
Kada se pasulj skuvao ocedila sam vodu, stavila ga u električnu seckalicu i dobro smiksala.
Na malo maslinovog ulja propržila sam sitno seckan beli luk, dodala alevu papriku a onda i smiksani pasulj. Pržila sam ga par minuta stalno mešajući pa servirala i od gore posula još malo aleve paprike, krupne soli i/ili maslinovog ulja.


Ovaj recept objavljen je u februarskom broju magazina MEZZE na str. 26-27...

13 comments:

J e l e n a said...

Čarobni pasulj! Tako mi je drago da deca i dan danas sade pasulj. Eto ja se svoje zasađene stabljike i dalje sećam, ali nie porasla tako velika i lepa jer sam je ubila zalivajući je. Ja sam nekoko mislila da je papula sinonim za pire od pasulja, ali nije. Mnogo lepo i jednostavno jelo.

Gordana - KuhinjskePrice.com said...

Uvijek se sadio pasulj u skoli, lijepo sto se to i danas radi :) Divan rececept. Trenutno koristim dosta grah u kuhinji na malo drugacje nacine, pa cu sigurno isprobati i ovaj tvoj recept.

Tanja Leković said...

Bezbroj puta sam se nameračila da pravim papulu i uvek se nekako stvar otimala kontroli i završavala sam sa prebrancem za ručak....
Predivne fotografije, uživala sam gledajući.

Nevena said...

Jes vala, fotke su divne!
Još od Mezetluka tražim priliku da isprobam:)

Laka kuharica said...

Jako volim ovakve priloge koji su malo drukčiji i nisu krumpir (makar volim i krumpir). Ovo je super. Ni je nisam neka za vrt, to je u opisu poslova moga muža, on voli čeprkati po zemlji.

Maleni Miš said...

"Nemam svoje parče zemlje, nemam svoju terasu, nemam svoj direktan zrak sunca u prostor gde boravim ali... imam želju da sve to imam... Nisam od onih kojima gajenje cveća ide, i ma koliko se trudila i začinsko bilje koje gajim pre ili kasnije uvene... ali sve mislim da nije do mene već do prostora..." Jesi li ovo pisala ti ili ja? Mislim, možda sam ja mislila a ti zapisivala...jer identičan ali skrrrroz identičan sam slučaj i ja :)
Recept me mami baš,uvek sam htela neku varijaciju da pripremim, ali moj dragi se namršti na sam pomen pasiranja pasulja...on je inače zadužen za kuvanje pasulja kod nas i majstor je pravi...možda zato opstruira dalje varijacije ;)

What's for dessert? said...

Mi u školi nismo sadili fažol :( ali ga zato sad sadim u vrtu. Potpuno razumijem tu potrebu za komadićem zemlje, pogotovo u ovim uvjetima kad je stalno glavna vijest neka zatrovanost hrane.
Za papulu još nisam čula, ali mi se čini kao odličan prilog!

Bite my cake said...

baš krasan projektić, a i divan recept!

Jovanka Baštovanka said...

e Oli, a sto se ta prva voda baca? koji ucinak ima ta akcija i reakcija? =)

ja sve mislim kako skole sve vise i vise zaglupljuju djake, ali bas je dobro cuti da se suljpa jos uvijek sadi u skolama..

cu probam recepAt sigurno ;)

Tanja Leković said...

Voda se baca da bi pasulj bio laksi za varenje i ne bi stvarao tezinu (i ostalo) u stomaku. Prvu vodu bacam i kod corbastog i kod prebranca. i dodajem lovorov list, obavezno, u istu svrhu.

prekratakdan said...

Ja imam svoj komadić zemlje, svoje povrće, cvijeće i u svemu uživam i tako je divno gledati sada kad se te biljčice počnu buditi. Koliko im daš toliko ti se vrati. Ovaj prilog je super. Ja svoj djeci dam da sade i da gledaju kako će rasti pa mi tih biljčica ima posvuda...

Branka - byB said...

Ovo je krasno, odmah me privuklo i baš ću rado pripremiti !! Niti kod mene nema komadića zemlje, nema niti šanse na na lođi nešto uspije, odustala sam. Drago mi je da je Slatkica dobila svoj grah i da je tako dobro uspio, krasno ga je vidjeti !

Zorica Pavlovic said...

Sviđa mi se tvoj post, idealno za one koji ne vole puno meso.Ja obavezno stavljam prstohvat nane/majčine dušice u pasulj radi nadimanja ( davno sam to naučila od jedne makedonke.

Post a Comment