Hleb sa bundevom


Da li ste do sada pravila hleb, ili bilo koje pecivo, koje u sebi sadrži bundevu? Ako niste isprobajte što pre, kiflice sa bundevom u testu su fenomenalne... Testo bude mekano i sočno danima... Takav je i ovaj hleb... Iako ima  integralnog brašna 2-3 dana bude fino mekan i idealan za sendvič recimo, ako idete negde u prirodu dok je još lepo vreme (ovaj cvetić slikala sam pre par dana u kraju(?!)) ili ako pakujete deci užinu za školu. 


Kada sam već kod toga šta vaša deca jedu za užinu u školi (ako imate decu tog uzrasta naravno)? Da li su to neke kupovne grickalice, kupe nešto u pekari ili ponesu nešto "domaće" od kuće?



Potrebno je:
(za kalup 11 širine a 30 cm dužine)

100 g integralnog brašna
100 g crnog brašna T-950
200 g mekog belog brašna
150 g pečene pa pasirane bundeve
pola kesice suvog kvasca
1 kašičica meda
1 ravna kašičica soli
40 ml maslinovog ulja
vode po potrebi
šaka semenki bundeve (golice)


Način pripreme:
Sve suve sastojke stavila sam u činiju za mešanje, promešala pa dodala bundevu, med i ulje... Promešala i onda malo po malo dodavala tople vode koliko treba da se zamesi meko testo. Uglavnom sam mesila varjačom koliko god sam mogla. Posula sam testo sa malo brašna i ostavila da nadođe. Posle sat vremena premesila sam testo dodavajući brašna koliko je trebalo da se testo ne lepi za prste. Prebacila sam testo u kalup za pleh obložen papirom za pečenje, od gore utisnula semenkice i opet ostavila testo da narasta oko sat vremena.


Rernu sam uključila na 200 stepeni i hleb pekla oko 40-50 minuta a onda ga odmah izvadila na rešetku da se prohladi.


Napomena: Nisam dala tačne mere vode jer je u ovom slučaju to jako nezahvalno. Prvo svako integralno ili crno brašno upije drugačiju količinu tečnosti a i bundeva ponekad zna da bude prilično sočna i mekana a ponekad suva gotovo kao krompir tako da treba raditi po svom osećaju, za prvo narastanje slobodno nek bude mekše testo (i nemorate ga ni dotaći rukama) a posle dodajte brašna koliko treba da ga možete premesiti. Ma mislim da neće biti ništa strašno ni ako ga dodate malo više ili manje.

25 comments:

mignonne said...

Hlepcic je vrlo fin i vec odavno imam zelju da napravim neko pecivo sa bundevom, kod nas jos nisam videla bundeve na pijaci ali bice ih valjda uskoro.:) p.s sendvic vrlo lepo izgleda, odlicna uzina za skolarce!:))

Unknown said...

Ja obožavam testa sa bundevom,stvarno su posebna.Imamo istu posudu za dečiju užinu,što znači da i ja Milici spremam užinu.U prvom razredu je jednom kupila picu u školskoj kantini i ono što joj je ostalo donela je kući.O,kakav je to užas bio! Od tada nosi domaće od kuće.A ova mala,ona već jede u vrtiću.I zadovoljna sam njihovim jelovnikom (doduše u pitanju je privatni vrtić).Ne znam kakva je situacija po državnim.

Laka kuharica said...

Divan je! Što više reči. Pinam!

Maja said...

Nisam nikad pravila sa tamnim brasnom i bundevom.Mnogo ti je lep hleb.Imam jos pecene bundeve,posto sam ja sada pravila pletenice sa bundevom,pa cu ga obavezno probati:)

inci said...

Krasan hleb! Morat ču ga probati. Inače imam 7-godišnju školarku i svaki dan ji za školu pripremim užinu - a to je: voče, mufin, sok, puding, jogurt, grisine, crosaint ...

Anja said...

Prekrasan kruh, divna boja, sočan - to je ono što volim kod kruha :)

Jovanka Baštovanka said...

ah, divote! sve sastojke imam i danas se bacam na proizvodnju =)))

Dolce Fooda said...

Mene zivo interesuje da li je moguce sacuvati domaci pire od bundeve na neko duze vreme. To je ipak zahtevan posao. Ja koristim iz konzerve. Taj pire moze da se koristi jos i za mafine, kapkejks i corbe.
Hleb carobno izgleda.

Just Cake Girl said...

suuper izgleda! mora da je prefini! :)

Bjanka said...

Puna kuca bundeva, ali integralnog brasna nemam, pa sam zamesila sa belim, videcemo kako je ispalo....

Bjanka said...

Puna kuca bundeva, ali integralnog brasna nemam, pa sam zamesila sa belim, videcemo kako je ispalo....

Dilajla said...

Bundevu jako volim i radim na sto načina ali još kruh nisam pekla s njom moram definitivno probati, javim utiske.

vela said...

Imala sam od prošle godine par kesica pirea od bundeve u zamrzivaču pa sam pravila kiflice i nisu mi bile nešto, mislim da sam ih pretvrdo zamjesila Stavljala sam ga i u tijesto za pitu i bilo je OK, samo što je nisam neki maher za pite ali se učim. Ove godine probaću sa svježim pireom.

Zorica Pavlovic said...

Volim hleb sa bundevom. Pravila sam ga po jednom drugom receptu a dopada mi se i tvoj hleb.

Cinnamon and Thyme said...

Krasan kruh! Volim bundevu i moram je probati dodati u kruh :).

Bite my cake said...

Kruh je zaista prekrasan! Ja sam koristila bundevu u kolačima, ali nikad u krupnim tijestima, morat ću prpbati jer već unaprijed znam da će mi se svidjeti :)

cookandplay said...

Predivan kruh, sigurno je jako ukusan. I fotke su ti krasne.

Sanja 9 said...

hleb je odličan. Obožavam bundevu pogotovu sa krckavim semenkama.
Ako drveće ponovo cveta biće duga i oštra zima... brrr

Branka - byB said...

Probala sam jednom peciva sa bundevom i oduševila se, jednako kao i sada sa tvojim kruhom, izgleda baš predivno i odmah ga bilježim za isprobati ga !

Bjanka said...

Meni ces ipak morati da napises bar priblizno koliko vode u procesu mesanja varnjacom na brasno jer nemam ideju ni kakvu koegzistenicju mora da ima... Umesila sam jedan sa belim, pa nije nesto ispao... Sutradan je bio bolji, ali nisam bas nesto crkla od srece! Kad budes pravila sledeci put, molim te premeri vodu otprilike ili bar slikaj testo u fazi varnjace. Thanx

JA U KUHINJI... said...

Bjanka žao mi je što nisi bila zadovoljna rezultatom a ja nažalost ovih dana nemam vremena i svega ostalog da ponovim hleb ali ajde od prilike 200 ml vode na 400 g brašna... testo treba biti srednje mekano tj. mislim da je bolje ako se "zezneš" pa napraviš mekše nego ako napraviš tvrđe... Uh i nisam sad od neke koristi ali to je najviše što ti sada mogu reći...

Maja said...

Kruh s bundevom zvuči fantastično! Nisam ga osobno radila, ali jesam jela domaća peciva s bundevom i u pravu si, toliko su mekana i danima ostaju svježa :)

lusitania said...

vjerujem da je okus fantastican! nego reci, mogu li zamjeniti crno brasno sa pirovim recimo?

JA U KUHINJI... said...

lusitania naravno da možeš staviti brašno koje želiš samo ipak neka polovina bude belo da bi hleb bio vazdušastiji :)

Petra Kranjica said...

Radila sam nešto slično ali moj nije uspio ni pola ovako dobar kao tvoj. Bio je cijeli neki gnjecav i na kraju se ispostavilo i preslan. Moram probati ovaj tvoj recept.

Post a Comment