Svinjski file na podlozi od palente


Ovaj recept ali bez mesa već samo palentu sa karamelizovanim lukom možete naći u septembarskom broju magazina MEZZE na stranama 22-23.... 


A ako niste videli online je i novi oktobarski broj koji je prepun divnih recepata... Moj doprinos su tartovi koje možete videti na stranama od 36 do 42.



Potrebno je:
(za 4 osobe)

2 srednja svinjska filea

za marinadu:
1 kašičica senfa
1 kašičica meda
1 rendani čen belog luka
30 ml maslinovog ulja



za karamelizovani luk:
4-5 velikih glavica crvenog luka
50 ml maslinovog ulja
2 kašike aceto balsamica
1 kašičica šećera
2 kašike kapra
malo morske soli



za palentu:
250 ml palente
1 l vode
50 g putera
1 ravna kašičica morske soli
100 g gaude

i još:
1-2 ljute papričice
100 g gorgonzole



Način pripreme:
Priprema mesa: Meso sam očistila od žilica, iseckala na šnicle i premazala marinadom (pomešajte sve sastojke za marinadu) pa ostavila par sati (ili preko noći) u frižider. Kasnije pred pripremu izvadila sam ga iz frižidera, malo prebrisala kuhinjskim papirom i pekla po 3 minuta sa svake strane na jako ugrejanom grill tiganju (posoliti ga u tiganju). Izvadila sam meso, stavila ga na tanjir i prekrila folijom na 5 minuta da se malo odmori a zatim servirala.



Priprema luka: U dublji tiganj stavila sam luk seckan na pera, posolila ga, prelila sa malo maslinovog ulja i na laganoj vatri, poklopljeno, dinstala oko pola sata tj. dok luk nije omekšao. Pred kraj pripreme dodala sam aceto balsamico, seckani kapar i malo šećera pa sve kratko prodinstala. (Ako vam luk bude suviše suv i delovalo da će da zagori dodajte malo po malo vode mada ako dinstate na laganoj vatri i posoljen luk će sam puštati tečnost).



Priprema palente: U vodu sam stavila so pa kada je provrila stalno mešajući dodala palentu, smanjila vatru i stalno mešajući kuvala dok se ne zgusnula. Dodala sam onda i puter i još kratko kuvala a onda i rendanu gaudu, promešala, poklopila, sklonila sa vatre i ostavila 5-10 minuta da odmori.



Serviranje: Na tanjir za serviranje dole sam stavila palentu, na nju karamelizovan luk a onda od gore meso, malo mrvljene gorgonzole, ljute papričice i kapra. 

8 comments:

What's for dessert? said...

Kod nas nije običaj servirati palentu uz ovakva mesna jela. Recept je jako zanimljiv i sigurna sam da je palenta s mesom uz ove fine dodatke bila puni pogodak.

with passion by kras said...

Njammm... odličan recept. Volimo palentu ...
Veoma mi se dopade prezentacija.
Lep pozdrav, Lu

Just Cake Girl said...

Odlično! Nisam ljubitelj plaente, al uz mesno jelo bilo bi to to :) p.s. novi mezze je fantastičan!

Anja said...

Jako lijepo, još jedan način na koji mogu iskoristiti palentu koju zbilja volim :)

Tamara said...

palentu obožavam, ali obično uz šugo...

SENKA said...

Ja ću se odlučiti za verziju bez mesa,super mi je kombinacija palente i karamelizovanog luka,moram probati

Rosita Vargas said...

Muy rica está estupenda saludos desde el sur de Chile,abrazos y abrazos.

Branka - byB said...

Ovo je jako fina kombinacija i meni uvijek odgovara palenta uz neko mesno jelo ovog tipa. Izvrsno iskombinirano, a prezentacija mi se tek posebno sviđa !

Post a Comment