Ćuftice sa rukolom, kupus, krompir i još po nešto...


Imala sam par šnicli svinjskog kare-a a nisam imala vremena za "mariniranje" ovog tipa tako da sam pokušala da napravim sočno parče mesa (u vidu ćuftica) koje će deca rado pojesti. I... zaista sam dobila sočne ćuftice koje su nestale u trenu ;)





Potrebno je:
(za 3 osobe)

za ćufte:
400 g svinjskog kare-a (ili mesa koje imate)
2-3 kriške starog hleba
50 ml jogurta
1 jaje
1 šaka seckane rukole
1 čen belog luka
1 kašika sitno rendanog crnog luka
prezle po potrebi
morska so



za kupus:
1 veza mladog, crnog, luka
pola glavice crvenog luka
pola glavice crvenog kupusa
2 čena belog luka
malo maslinovog ulja
2-3 kašike aceto balsamico
1 kašičica zlatnog sirupa (ili može meda ili smeđeg šećera)



za krompir:
500 g krompira
1 velika glavica crvenog luka
malo maslinovog ulja
malo soli
malo susama



Način pripreme:
Priprema ćuftica: Hleb sam stavila u električnu seckalicu i izmrvila ga, dodala mu jogurt, promešala i malo ostavila da odstoji. Meso sam takođe usitnila u električnoj seckalici pa dodala i namočen hleb i sve zajedno dobro usitnila. U tu smesu sam onda dodala sitno narendan beli i crni luk, sitno seckanu rukolu, so, jaje i prezli koliko je trebalo da se sve to fino poveže. Ostavila sam malo da odmori a onda pravila ćufte i valjaja u prezle pa pržila na ulju da porumene sa obe strane, vadila na papir za upijanje viška masnoće i onda servirala.



Priprema kupusa: U vok sam stavila malo maslinovog ulja, propržila mladi luk, dodala crveni luk, posolila... malo kasnije dodala i crveni kupus seckan na rezance, posolila i sve zajedno pržila 10-ak minuta često mešajući. Pred kraj sam dodala beli luk, aceto balsamico i zlatni sirup pa sve zajedno još kratko prodinstala i servirala.



Priprema krompira: A pre svega toga oljuštila sam krompir, isekla na kriške, posula sa malo maslinovog ulja, soli i susama pa stavila da se peče na 200 stepeni na 20 minuta. Posle tog vremena dodala sam crveni luk i nastavila sa pečenjem još nekih 20-ak minuta tj. dok krompir nije krenuo da rumeni.

 

Možete napraviti i neki sosić na bazi pavlake i majoneza za preko mesa ali ja sam ovog puta samo malo prelila gušćim jogurtom a nije ni to neophodno...



7 comments:

What's for dessert? said...

Ukusan i kompletan obrok, a posebno mi se sviđa ideja za polpete.

Tanja said...

Bas originalna ideja da se hleb namoci u jogurt a i krompir sa susamom mi se doapada. Fin rucak!

Bite my cake said...

odlično, krasan ručak

Branka - byB said...

Jako mi se sviđa ova ideja za ćuftice na bazi kruha i jogurta, uz ostale dodatke baš je interesantno i sigurno ukusno. Kupus mi je isto tako odlično iskombiniran. Odličan ručak koji jako dobro i lijepo izgleda !

Gordana said...

Divan rucak :)

Recepti Gulan said...

super ručak!

Anja said...

Prefino!

Post a Comment