LL - lagana lazanja


Ako želite da napravite savršene lazanje onda idite kod Maje i Dade jer oni su dali najdetaljniji i najsavršeniji recept za lazanje, ja ovde samo dajem jednu laganu, varijantu bez mesa, sa puno povrća i što manje bešamela i sira... Količinu sastojaka malo je teže dati precizno jer je sve to vrlo individualno ali od prilike stvari su išle ovako:



Potrebno je:
(za 4 osobe)

za fil:
1 velika glavica crnog luka
1 čen belog luka
2 šargarepe
400 g šampinjona
2 tikvice
300 g kukuruza
pola srednjeg cveta brokolija
1 ljuta papričica (opciono)
2 kašike koncentrovanog paradajza
so, biber
maslinovo ulje


za bešamel sos:
70 g putera
2 prepune kašike brašna
oko 700 ml mleka
malo soli
malo muskatnog oraha


i još:
pakovanje kora za lazanje
200 g topljivog sira
malo svežeg origana


Način pripreme:
Priprema fila: Na malo maslinovog ulja prodinstala sam sitno seckan crni luk (posoljen) (i ljuti papričicu), pa kada je omekšao dodala sitno seckanu šargarepu i nastavila sa prženjem još nekih 5 minuta. Kada je smesa postala suva i pretila da krene da zagoreva dodala sam seckane pečurke, sve dobro promešala i dinstala dok nije isparila tečnost koja se stvorila od pečurki. Tada sam dodala i seckane tikvice i dinstala još nekih 5 minuta a onda dodala i kuvan kukuruz, brokoli (predhodno kuvan 3 minuta), paradajz pire, još malo soli, bibera i zgnječenog belog luka.


Priprema bešamela: Bešamel sam klasično napravila, u šerpicu sam stavila puter, kada se otopio dodala brašno (i non-stop mešala žicom za mešanje), kada je poprimilo zlaznu boju nalila sam malo po malo sa vrućim mlekom i mešala gotovo sve vreme dok se sos nije fino zgusnuo, dodala sam usput i malo soli i muskatnog oraha.


Slaganje lazanje: Ja sam lazanje pravila u individualnim porcijama gde je posuda od prilike bila kao jedan list lazanje i ređala sam u 6 redova tj. po 6 lista lazanje a vi prilagodite recept svojoj posudi i količini koju pravite, ove mere su za 4 ovakve individualne porcije veličine lista lazanje tj. 20x13 cm.


Znači na dno sam stavljala po malo bešamela, koru lazanje, fil, bešamel sos, rendan sir, onda opet koru lazanje, fil, bešamel, rendan sir i za kraju je išla kora, bešamel, rendan sir. Naravno ja sam bila poprilično štedljiva sa bešamelom i sirom a velikodušna sa filom ali to je samo moj ukus, vi količinu istog prilagodite sebi i svom ukusu.


Pekla sam na 200 stepeni oko 50 minuta tj. dok od gore nije fino porumenelo, izvadila iz rerne, malo prohladila, posula svežim origanom i servirala.

 
  

Ovaj, moj, recept objavljen je u osmom broju časopisa REPETE...

12 comments:

Tanja Leković said...

Ja uvek pravim lazanje sa mesom i bešamelom - kao kod Maje i Dada, ali bih rado probala i ove tvoje - šarene, dekorativne i svako - lagane :-)
Gde si našla svež origano?

Amaterka said...

Krasno ti izgledaju lazanje :) Ja bi smanjila povrće i dodala puno bašamela i sira jer mi je ona gornja kora najdraži dio lazanja :)

What's for dessert? said...

Obožavam sve vrste lazanja i zapravo mesne čak niti ne radim.

Anja said...

Jako lijepo, meni lazanje često znaju biti prejake pa mi se baš sviđa povrće u njima. :)

Zoka said...

jos od juce mislim na njih :)
Divne su. :)

Nevena said...

pa ovo je fantastikus!!!
a fotke su tako divne, prozračne. tačno govore o toj lajt varijanti.

Bite my cake said...

Predivne ti ove lazanje, ja sam uvijek za ovakve laganije verzije jela!

Gordana said...

Krasne slike, lazanja mora biti jako ukusna, inspirisala si me za danasnji rucak :)

Cinnamon and Thyme said...

Jako dobro! :)

Tamara said...

obožavam lazanje ..najviše s mesom!!iako rado radim i povrtne i s tunom,

Maja said...

Predivno!

Dolce Fooda said...

Odlicno!

Post a Comment