Svinjski file u marinadi od mandarine

Da li ste se ikada zapitali šta kog vraga znače brojevi u adresi ovog bloga... Ako jeste rećiću vam samo da označavaju datum i da je danas godišnjica tog datuma... 13 možda nekome i nije najsretniji broj ali meni definitivno jeste jer jednog 13-tog, a da toga nisam ni bila svesna, krenuo je moj ŽIVOT  ♥ ♥ ♥
I za "specijalni" dan nudim vam i "specijalan" recept :)


Inače, ponekad sasvim ne planirano kuhinju preuzme "neko drugi"... Prosto su rekli da žele da mi pomognu i maltene me izbacili napolje... ON je plakao i seckao te silne glavice luka a ONA je onda strpljivo "bdila" nad njim narednih pola sata... Onda je ON opet uzeo da ljušti korenasto povrće, secka i začinjava a ONA aranžirala sto... i tako sve do kraja uz konstataciju kako obožavaju kuvanje i kako je to jako zabavno... i da naravno ja mogu da idem malo da odmorim dok ručak ne bude gotov ;)


Potrebno je:
(za 2 osobe)

1 svinjski file

za marinadu:
sok od jedne mandarine
1 kašičica meda
1 čen belog luka sitno seckan
malo tabasco sosa
malo svežeg ruzmarina sitno seckanog
malo sveže žalfije sitno seckane


za prilog od korenastog povrća:
300 g šargarepe
300 g korena peršuna i paškanata (pola-pola)
pola vezice svežeg peršun lista
kašičica meda
malo maslinovog ulja
morska so


za karamelizovan luk:
4 glavice crnog luka
malo maslinovog ulja
malo morske soli
kašičica smeđeg šećera

za "sunce" hleb:
500 g brašna
2 žumanca
oko 220 ml mleka
20 g svežeg kvasca
30 ml nerafinisanog suncokretovog ulja
ravna kašičica morske soli
1 belance
50 g oljuštenih semenki suncokreta


Način pripreme:
Priprema mesa: Meso sam oprala, odvojila od žilica i po dužini zasekla tako da dobijem jednu veliku "šniclu". Pesnicom sam je blago izlupala a onda stavila u marinadu preko noći. Marinadu sam napravila tako što sam pomešala sve sastojke za marinadu.
Sledećeg dana 10-ak minuta pre nego što je sve ostalo bilo gotovo na grill tiganju pržila sam meso po 3-4 minute sa svake strane, posolila i servirala.


Priprema karamelizovanog luka: Sinkić je luk očistio i isekao na rebarca, stavio u tiganj. Onda sam ja nasolila dobro luk, prelila sa malo maslinovog ulja i poklopila te stavila na ringlu, na umerenu vatru. Narednih 20-ak minuta slatkica ga je svako malo otklapala i mešala a onda kada je fino omekšao otklopili smo ga, dodali malo šećera i stalno mešajući dinstali još par minuta.


Priprema priloga: Sinkić je očistio svo korenasto povrće i isekao, prelio sa malo maslinovog ulja i meda, nasolio i stavio u pleh na papir za pećenje. Stavili smo onda to u rernu na 200 stepeni i nekih 30 minuta. Kada je fino porumenelo izvadili smo i posuli sa malo svežeg peršun lista koji je naravno opet sinkić iseckao.


Priprema "sunca": Zamesili smo klasično testo od navredenih sastojaka tj. prvo razmutili kvasac sa malo mleka i šećera pa kada je krenuo da radi dodali ostalim sastojcima. Imala sam vremena pa sam čekala par puta da narasta i premesivala mada i nije tako bitno. Pravili smo onda sunca (ovo na slici je neko izlazeće i malo da bi stalo u kadar a ostala su bila onako veća i prava pravcata sunca :) ) i malo sačekali da narastu a onda premazali belancetom, posuli semenkama i pekli na 200 stepeni nekih 20-25 minuta tj. dok nisu fino porumenela.



Serviranje: I znači onda je išlo serviranje. Meso sam isekla na trakice i servirala sa pečenim korenastim povrćem i karamelizovanim lukom...

13 comments:

Zoka said...

E da vidiš, ja sam razmišljala o brojevima. Prvo sam mislila da je nasumičan, tj da kad si registrovala blog, da nisi upisala ime pa ti je blogger dodao brojčice. Tako sam ja na nekom forumu registrovana kao gomila nekih brojeva jer sam žurila da klinem toliko da sam zaboravila da upišem ime. Svaki put se živa ismejem kad dobijem mail sa tog fouma sa porukom Hi, 6354637378282982.
E ,onda sam se dosetila da je neki bitan datum. Godišnjica braka, rodjenje deteta. Eto sada znam.
Želim sinčiću srećan rodjendanara i sve naj.
Pohvale za mladog kuvara i njegovu mamu.

JA U KUHINJI... said...

Zoka nije rođendan sinkića ;) (u svakom slučaju hvala) već dan kada sam "upoznala" dragog... to je datim koji je nama jako bitan... godišnjica braka je samo formalnost... :))

What's for dessert? said...

Mi isto obilježavamo sve datume značajne za našu vezu. Lako je pripremiti ovakvo jelo uz odličnog mladog pomoćnika, svaka čast

Zondra Art said...

Krasan post i fotografije!
Sretan rođendan malom kuharu a tebi lijep pozdrav!:)

Bite my cake said...

Ja sam se zapitala za brojeve par puta :)
Jučer kad sam n afacebooku vidjela fotke ove divote, jedva sam čekala recept

Amaterka said...

Ni meni nisu bili jasni brojevi :)Jako fini post, meso se čini jakooo sočno, a sunašce je prefora :)

Branka - byB said...

Jako lijepo ste obilježili godišnjicu upoznavanja, volim kada se ovakvi datumi pamte i na svoj način obilježe. Post je jako lijep i dječica su ovo odlično odradila , čestitam ! Jelo je po mome ukusu, zanimljiva i sigurno dobra kombinacija !

tanja said...

Da, da, zapitala sam se nekoliko puta za brojeve... :) Jako lijep post, jelo izgleda fantastično, sunce je preslatko, iiii... sve pohvale mladom kuharu!:)

Tanja Leković said...

Jao, što je to ljubavno!!!! Vama ni bombe nisu mogle ništa :-) Čuvajte jedno drugo, baš si me raznežila (a nakon svega to nije nimalo lako)

Unknown said...

I ja sam se pitala za te brojeve :)
Sve je odlicno,slike,jelo,sunce,a posebno slika na kraju :)

Laka kuharica said...

Savršen kompletan ručak. Bilježim marinadu!

Petra Kranjica said...

I ja sam se pitala za projeve. Lako je skuhati ovako divan ručak uz pomagače.

Tanja said...

Srecna godisnjica!

Izgleda sam ja jedna od retkih koju nije zanimalo sta znace brojke. :))))

Klopa je super! Recept za marinadu me posebno zanima pa cu isprobati. Pomagac ti je meden!

Post a Comment