Bukovače u krem sosu


Kada sam bila u poseti fabrici Metalac posuđa (o kome sam ovde pisala) na poklon sam dobila jednu emajliranu šerpu iz Princ programa (imaju je i u mnogo drugih dekora). I tek kasnije kada sam razmislila shvatila sam da ja nemam ni jednu emajliranu posudu (?!)... sve šerpe koje koristim su inox a tiganji teflonski, keramički i kakvi sve ne ali obične emajlirane šerpe nema nigde... Tako da je za mene kuvanje u ovoj šerpici bilo neka vrsta izazova :). I mogu reći da sam ringlu uporno morala stišavati i da sam na kraju stekla utisak da je temperatura na kojoj se kuva manja od one koju koristim kod posuđa sa debelim dnom (?!)...


I pored mnogih planova da tu prvo napravim neku krčkalicu, gulaš, sos za špagete tipa bolonjeze i ko zna šta sve ne na kraju se svelo da u frižideru imam praziluk, bukovače, načetu pavlaku, rukolu i da se sve to treba što pre iskoristiti a i bezmesni dan je bio na redu. I onda je ideja bila da napravim rižoto ali poznavajući slatkicu sigurnije je bilo napraviti posebno sos a posebno pirinač pa da svako sebi sipa koliko čega želi (mada sam dobila nepotrebno šerpu više za pranje ali ajde sad)... I tako sasvim neplanski nastalo je ovo lagano i fino jelo, ništa novo i epohalno ali eto možda nekom da ideju za neki naredni ručak :)


Potrebno je:
(za 3-4 osobe)

3 velika praziluka
700 g bukovača
2-3 čena belog luka
50 ml belog vina
250 ml slatke pavlake (ili biljne)
malo drobljenog šarenog bibera
malo nerafinisanog suncokretovog ulja
malo morske soli

i još:
100 g rukole
200 g gaude, trapista ili sličnog sira (ili biljnog tog tipa)
kuvani pirinač


Način pripreme:
U šerpu sam stavila ulje, seckan praziluk, so i na umerenoj vatri (poklopljeno) dinstala oko 30 minuta povremeno mešajući i dolivajući malo po malo vina.


Kada je praziluk potpuno omekšao dodala sam bukovače seckane na rezance i nastavila sa dinstanjem na laganoj vatri dok sva tečnost nije isparila. Onda sam dodala na listiće seckan beli luk, pavlaku, drobljeni šareni biber i so. Dinstala sam par minuta dok se sve fino nije povezalo.


Paralelno sam kuvala pirinač u supi koja mi je ostala od predhodnog dana (a može i u vodi) uz dodatak lovorovog lista.


Na tanjir za serviranje onda sam s jedne strane stavila bukovače a sa druge pirinač, sve obilato posula rukolom i rendanim sirom i servirala.


Napomena: Uz male izmene ovo jelo lako može postati posno.


Dodatak: Još za kraj samo da vam kažem da Metalac uskoro planira veliku nagradnu igru i budite spremni da joj se priključite (smišljajte recepte, jela koja volite...). Pratite ih na njihovoj fb stranici (ili pratite mene, Minju i Gagu) i blagovremeno ćete biti obavešteni o svim detaljima :). I ne brinite i ako nemate fb nalog moći ćete da se priključite igri a onda pratite naše blogove (moj, Minjin i Gagin)...

15 comments:

Vesna Nesic said...

Nemora uvek biti novo, epohalno da bi bilo super, nekad je dovoljno da se samo čovek podseti, pa da tog dana ne lupa glavu oko ručka:-)))

What's for dessert? said...

Otkad imaš novi pečatić, fotke ti blistaju. A i padela je baš veselo dekorirana, kao da govori da kuhanje nije dosadno.

Nevena Buljan said...

ali ja obožavam tvoju kuhinju :))), obožavam! ovo izgleda fenomenalno, znaš da sam uvijek za gljive :D

Jacina carobna kuhinja said...

Vazna je domisljatost i divan rucak je na stolu. Fotke su predivne, kao i svaki tvoj recept.
Sto se tice posudja negde sam citala da je najzravije emajlirano posudje, zatim zemljano, stakleno, inox... pa sve ostalo, teflon je obelezen kao nezdravo posudje, a ovo novo keramicko kazu da nije dovoljno ispitano.

Ja takodje imam inox, ali imam i par emajliranih serpi koje bas volim jer su mi drage uspomeme, jedna od njih je slicna ovoj tvojoj prelepoj, samo sto je dezen drugaciji... Metalac je stvarno razvio jako lepu novu liniju sa preslatkim dezenima, samo sto su preskupi :)))

Unknown said...

Moje prvo suđe je bilo emajlirano, samo odnjeo ga vrag. Čini mi se da je bilo EMO Celje.
Što se tiče suđa, tava i sl. najvažniji mi je ekspres lonac i nekoliko tava. Imam dvije s presvlakom od titanija i te su stvarno savršene:) Ma, na kraju krajeva ipak je najvažnije šta je u loncu a ne kakav je lonac!
A za tebe i tvoju kreativnost nemam šta reći osim svaka čast i skinuti kapu:)
Uživam čitajući tvoje postove i gledajući tvoje slike!

Bite my cake said...

Što je sladak ovaj lončić, divota jedna! Krasno ti je ovo jelo, ma meni su ovakva jednostavna i lagana jela nekako uvijek najdraža :)

Gordana said...

Sjajan post, prekrasno prezentovano. Pravo uzivanje citati i gledati.

Zorica Stajić said...

Često kupujem bukovaču jer nju više volim od šampinjona. Ovaj način pripreme mi se sviđa i biće isproban...

Mimi said...

Obozavam tvoje ruckove! Ja bih mogla kod tebe jesti bas svaki dan! Cesto spremam bukovace na razne nacine. Probacu i ovu kombinaciju! :)

Tanja Leković said...

Odlično jelo. Ne spremam bukovače, ali planiram da počnem, sledeći tvoje savete. Mnogo ti je lep poklon. Ja imam baš ovakvu šerpicu sa vinjete na kraju posta - kolekcija povodom 50 godina fabrike, sa sve slatkom muškatlom - nisam bila živa dok je nisam kupila!

Zoka said...

Divan ti je ručak a i šerpica. Želim ti da je dugo koristiš i lepe ručkove da ti kuva. :) Ja na sličan način pravim rižoto od bukovača. Ne dodajem samo slatku pavlaku da smanjim kalorije ,tj da mi ostane i za slatkiše. :)

Cinnamon and Thyme said...

Puno mi se sviđa kolaž fotk, zaista lepo! I nova šerpica je krasna!

Maja said...

Draga, taman po mome guštu, nešto slično i ja radim :) Ručak fantastičan, a šerpica prekrasnih proljetnih boja :)

Branka - byB said...

Jako je lijep lončić, odmah sam ga primjetila. A primjetila sam i fine bukovače, super ručak !

Anja said...

Baš je krasno, posuda je super i podsjeća me na baku jer ona kuha u emajliranim posudama.. I ja imam neke doma. Super su, samo ih treba paziti jer nisu jako otporne na padove i teže udarce. Ali, ako ne skliznu iz ruke ko meni, nema problema :D
Lijep pozdrav :)

Post a Comment