O đumbiru i čaj od đumbira



Već neko vreme sam htela napisati post posvećen đumbiru a onda kada sam videla da je Andrea za nastavak igre ajme, koliko nas je izabrala baš ovu namirnicu rešila sam da ovaj posta stavim sada... Teks je iz jedne knjige o 1001 kućnom leku...



"...Đumbir, čvornovat koren karaterističnog oštrog ukusa, jedan je od najšire korišćenih i najbolje istraženih lekova iz kuhinje. U bliskom srodstvu sa začinima kurkumom i kardamomom, đumbir se najmanje 5 000 godina koristi kao lek i kao začin. Poznat je širom sveta zbog svoje sposobnosti da ublaži mučninu, povraćanje, jutarnje mučnine i ostale tegobe sa varenjem - stanja kod kojih moderni lekovi ne pomažu uvek. A u nekoliko poslednjih decenija potencijalne koristi od đumbira sežu daleko izvan sistema za varenje.
Bez obzira da li imate stomačne tegobe, osećate drhtavicu ili imate prehladu, đumbir može da pomogne. I dok se mnoge lekovite biljke moraju uzimati
u ogromnim količinama da bi se ispoljile njihove koristi po zdravlje, đumbir je drugačiji jer količina koju biste dodali kariju ili nekom drugom jelu koje se priprema u voku može lako da se poklopi ili da nadmaši količinu koja se koristi u suplementima.

Sredstvo za umirenje stomaka
: Đumbir spada među najefikasnije lekove za mučninu nastalu usled kretanja, kao i za svakodnevne stomačne tegobe. Hemijska jedinjenja koja đumbiru daju njegov oštar ukus - većinom gingerol i sogaol - po svemu sudeći smanjuju crevne kontrakcije, neutrališu kiseline koje služe za varenje i blokiraju "centar za povraćanje" u mozgu. Đumbir je mnogo bolji u sprečavanju nego u zaustavljanju mučnine i zato je
potrebno uzeti otprilike četvrtinu kafene kašike sprašenog đumnira, 1 g đumbira u obliku kapsula ili 1 cm dugačko parče svežeg korena đumbira najmanje 20 minuta pre polaska na put.

Zaustavljanje migrene: Jedna trećina kafene kašičice svežeg đumbira ili sprašenog đumbira, uzeta na prvi znak migrene, može smanjiti simptome blokiranjem prostaglandina, jedinjenja koja izazivaju zapaljenje u krvnim sudovima mozga. Za razliku od aspirina i njemu srodnih lekova, đumbir blokira samo one vrste prostaglandina koje izazivaju zapaljenje a ne i one koje imaju korisne uloge, na primer jačanje želudačne sluznice.

Ublažava bol kod artritisa: Isti prostaglandini koji doprinose bolu kod migrena izazivaju i oticanje zglobova kod osoba sa reumatskim artritisom. Uzastopno stavljanje izdrobljenog korena đumbira na kožu može obezbediti dodatno olakšanje pražnjenjem rezervi supstance P, neurotransmitera koji prenosi signal u kičmenu moždinu i, na kraju, u mozak.

Smanjuje zgrušavanje krvi
: Lekari često savetuju pacijentima da uzimaju aspirin svaki drugi
dan jer on "razređuje" krv ometajući dejstvo trombocita, struktura nalik ćelijama koje izazivaju zgrušavanje krvi i povećavaju rizik od infrakta. Đumbir ima slične efekte ali bez stomačnih tegoba čestouzrokovanih aspirinom.

Otklanja zapušenost kod prehlada: Đumbir može da blokira proizvodnju supstanci koje doprinose sužavanju bronhija u organizmu, kao i povišenoj temperaturi. Gingeroli u đumbiru takođe deluju kao prirodni supresori kašlja.

Snižava holesterol: Lekarska istraživanja ukazuju da đumbir smanjuje apsorpciju holesterola u organizmu i da pospešuje njegovo izlučivanje.

Ublašava menstrualne grčeve
: Hemijska jedinjenja u đumbiru deluju kao spazmolitici. Ona lokiraju bolne kontrakcije materice, kao i glatkih mišića sistema za varenje..."




I za kraj recept za čaj od đumbira... za one istinske ljubitelje istog jer do izražaja u potpunosti dolazi samo njegov ukus :)




Potrebno je:


2 cm dugačak koren đumbira

2 kašike meda
500 ml vode




Način pripreme:
Đumbir sam izrendala u stakleni bokal i prelila sa 500 ml ključale vode, poklopila i ostavila 15 minuta. Onda sam procedila, dodala malo meda i to je to...


I da, ovo nije moj doprinos igri koja je u toku... taj recept će tek uslediti :)
Čaj je pravila monsoon... a i Vera u okviru FBI rukavica...

4 comments:

Maja Babić said...

Nisam znala da je toliko blagotvoran, narocito mi je interesantno ono za bronhije...
Lep tekst, hvala!

nlo said...

Super Maslinka:) Znala sam da je đumbir zdrav a ovim postom si proširila moje znanje o njemu. Zaista bi ga trebala malo češće uvesti u našu prehranu!

Monika said...

o đumbiru i njegovim ljekovitim svojstvima sam već znala dosta, a zahvaljujući tebi sada sam saznala još i više...đumbir jako volim i često ga koristim...a ovaj tvoj čaj mi se čini sjajnim...probat ću sigurno :)

Andrea said...

Odličan, odličan članak Maslinka. Mene đumbir svakog dana sve više oduševi jer saznam nešto novo o njegovim blagotvornim učincima, a jako je ukusan i u slanim i u slatkim kombinacijama. Zbilja ga treba uvrstiti u svakodnevnu prehranu.

Post a Comment