Lađice od tikvica sa prosom

Do pre nešto više od godinu dana nisam ni znala šta je to proso niti mi je palo napamet da ga koristim ali... nekada i neko zlo ima svoje dobro pa sam tako, između ostalog, otkrila i ovu super biljkicu... pravila sam ga od onda na mnogo različitih načina a ovo je poslednji :) ... I ako ne volite onu blagu oporost ili ne znam kako bi to nazvala u kombinaciji sa pavlakom ona se potpuno gubi tako da... toplo preporučujem svima :)




Potrebno je:

2 veće tikvice

100 ml prosa
200 ml vode

1 praziluk

malo pancete
oko 50 ml biljne pavlake

malo maslinovog ulja
pola kugle mozzarelle




Način pripreme:

Proso sam očistila od nečistoća, stavila u šerpu i stavila na ringlu. Na suvo sam mešala i malo "prepekla" proso a onda dodala 200 ml vode, smanjila ringlu na najslabije, polopila i kuavla 15-ak minuta tj. dok proso ne omekša. Pred kraj sam dodala još mrvicu vode.
Tikvice sam oprala, isekla na pola (po dužini) i izdubila, namazala maslinovim uljem, posolila i stavila u rernu da se peku jedno 30-a minuta na 200 stepeni.



Za to vreme sam onda dovršila punjenje. Izdubljene delove tikvica sam sitno iseckala. Na malo maslinovog ulja ispržila sam pancetu seckanu na štapiće a onda dodala seckan praziluk, posolila i dinstala do nije omekšao. Onda sam dodala tikvice i dinstala dok nisu omekšale i isparila tečnost. Dodala sam proso, sve lepo izmešala i onda prelila sa malo biljne pavlake. Opet promešala, probala i malo posolila.



U svaku lađicu stavila sam malo kickane mozzarelle pa fil do ravni tikvice, pa opet sir pa opet fil i onda u rernu na 20-ak minuta. pred kraj sam opet od gore stavila po listić mozzarelle i sačekala da se istopi.
Izvadila, servirala i to je to...





Uz tikvice sam servirala ovaj predivan hleb... od
Behar, ukus je kao najbolji kolač i jeste da je bio malo mrvav ali ukus....mmmm... I pošto sam imala malo drugačije mere evo da napišem recept i za njega:

Potrebno je:
100 ml ječmenog brašna

100 ml ražanog brašna

100 ml ovsenih pahuljica

100 ml heljdinog brašna

300 ml integralnog brašna

malo integralnog susama
malo semena lana

150 ml maslinovog ulja
150 ml tople vode

prašak za pecivo
pola kašičice soli



Način pripreme:

U činiji sam pomešala sve vrste brašna, pahuljice, semenkice, praša za pecivo, so... a onda dodala ulje i vodu i zamesila testo. Pleh za hleb (30x10) obložila sam papirom za pečenje, stavila testo, poravnala ga, malo prelila maslinovim uljem, posula semenkama susama i lana pa ih malo pritisnula... ostavila 15-ak minuta da se odmori a onda u rernu na 180 stepeni oko 50 minuta. Izvadila sam iz pleha, umotala u krpu i na rešetik ostavila da se ohladi... Ma ovaj hleb me totalno oduševio svojim ukusom. Bio je tanak, sipkav i PREUKUSAN i toplo ga preporučujem svima :)

10 comments:

Marija said...

Kakva slučajnost! :) Mama je pre neki dan kupila proso. Još uvek smišljamo kako da ga spremimo, a prvi eksperiment je bio šaka prosa skuvana u supi umesto testenine. Jako mi se svidelo.

Nina said...

čini mi se fino no iskreno ne znam kako bi okusa trebalo biti, nisam sličnu kombinaciju nikad probala, no na slikama mi jako lijepo izgleda pa se možda i odlučim

JA U KUHINJI... said...

marija slobodno napravite na ovaj nacin i verujem da ce vam se svideti... ja na coolki imam jos recepata s prosom pa mozda i tamo nadjes nesto zanimljivo... a i varijanti zaista ima nebrojano...

nina ukus je super :) i slobodno probaj...

Nevena Buljan said...

lađice su ti diivnee...a kruh prekrasan i tako zdrav sa puuno cjelovitog brašna i žitarica...ogladnila sam...prefino i prezdravo..

Sanela Mallory said...

Brodići su baš lijepi! Radila sam ovog ljeta složenac od tikvica i prosa jer sam imala divovske tikvice pa nije imalo smisla da ih punim, ali drugi put ću sigurno uzeti manje tikvice pa ih nadjenuti:D

Andrea said...

Jako mi se sviđa ova kombinacija. I ja sam punila tikvice prosom na ponešto drugačiji način, ali znam da se jako lijepo slažu.

nlo said...

Ja proso nisam nikad provala što ne znači da neću :D:D:D
Sve skupa izgleda super,zdravo i ukusno:))

JA U KUHINJI... said...

andrea videla sam na tvom blogu recept za punjene tikvice sa prosom i neki od sledecih puta napravicu i u toj kombinaciji...

nlo sta cekas... brze u prodavnicu, kupi, probaj i neces se pokajati... pa i ja sama sam tek pre godinu dana otkrila ovu super namirnicu... :)

Melita said...

Obozavam tikvice; i ladjice i kruh prava stvar!

Monika said...

ne znam što mi je ljepše...lađice ili kruh...oboje izgleda savršeno...obaraš me s nogu sa svakim svojim novim receptom i slikom :)

Post a Comment