"Drpano" prase u ljuto-karamel sosu sa kolutovima od luka / Pulled pork with onion rings


Da volimo ljuto mislim da i "vrapci na grani znaju", da muški vole "muški" ljuto isto je poznato i onda nije ni čudo da u frižideru uvek moram imati par vrsta ljutih paprika i po neki ljuti sosić. Kada su ljuti sosići u pitanju već jedno godinu dana, između ostalih, ustalio se Chilito opako ljuti sos. Naime probali smo mi mnoge ali retki su ti koji su dovoljno ljuti za njih...A Chilito opako ljuti sos to jeste.  Ako napravim pizzu, pastu u paradajz sosu, neko meso, sendvič... sinkić obavezno traži Chilito...



Nego gde se najbolje uklapa ljuto-paradaizičan sos nego sa ovako nekim sporo pečenim mesom koje je isto u samom vrhu omiljene hrane na našem stolu... 
I jeste da za pripremu treba malo više vremena ali zato uvek napravimo veću količinu pa imamo ručak za par dana tj. prvog dana meso jedemo u ovako nekim pecivima, drugog dana u moči od mesa ispečemo krompir pa imamo super fin ručak sa ostatkom mesa a može se iskoristiti i kao deo punjenja tortilja sa raznim dodacima (pečenom paprikom, pasuljem, kukuruzom, lukom, rendanim sirom)... Ma zaista ima puno varijanti. (A možete i zamrznuti pa imati brz ručak kad zatreba).



Kod mariniranja mesa ovog puta sam dodala majonez kao deo marinade... Majonez inače jako retko koristim (zato što nemam meru kada je on u pitanju, a znam da treba biti jako umeren sa istim) ali ovde ide u marinadu umesto ulja tako da sam baš zadovoljna rezultatom.
"Preokret" u pripremi sosa je karamel tj. šećer sam prvo karamelizovala a onda dodala sve sastojke za sos i zaista ima jednu sasvim novu i posebnu notu. 
Sos sam napravila umereno ljut a onda je po želji svako dodao još malo Chilito opako ljutog sosa, ili ako ne volite baš jako ljuto onda možete koristiti Chilito slatko-ljuti sos. Postoji i varijanta da osnovni sos za meso napravite bez ljutine a onda kasnije svako "doljuti" po svom ukusu ...
Post je urađen u saradnji sa GURMAN-om i možete ih pratiti na njihovoj fb strani ili instagramu ;)


Potrebno je:
(za 4 osobe za 2-3 dana)

oko 2 kg svinjske plećke bez koske

za marinadu:
2 kašike majoneza
3 čena belog luka
2 kašike smeđeg šećera
1 kašičica dimljene, ljute, paprike
2 kašičice dimljene, slatke, paprike
2 kašičice suvog origana
2 kašičice suvog bosiljka
1 kašičica granula belog luka
1 kašičica granula crnog luka



za ljuto-karamel sos:
4 kašike šećera
2 kašike paradajz pirea
2 čena belog luka
4 kašike aceto balsamico-a
1 kašičica dimljene, ljute, paprike
1 kašičica suvog origana
1 kašičica suvog bosiljka


za kolutove od luka:
2 velike glavice crnog luka
brašno
jaja+so
prezle+parmezan+suvi beli luk+dimljena paprika

za umakalicu za kolutove od luka:
2 pune kašike majoneza
sok jednog limuna
1 kašičica meda
1 kašičica senfa
himalajska so, biber

i još:
burger pevica
mešana salata



Način pripreme:
Priprema mesa: Meso sam očistila od eventualnih žilica, oprala a zatim dobro prosušila kuhinjskim papirom. U jednoj činijici sam pomešala majonez i narendan beli luk a u drugoj sve suve začine i šećer. Meso sam prvo premazala majonezom a zatim posula miksom suvih začina, stavila ga zatim u činiju, prekrila providnom folijom i odložila u frižider preko noći.
Sledećeg jutra meso sam dobro nasolila, stavila na rešetku pa u dublji pleh, prekrila alu folijom i stavila u rernu na 150 stepeni nekih 3-4 sata a onda "pojačala" na 170-180 još jedno sat-dva tj. dok meso baš-baš nije omekšalo, da se sa dve viljuške lako "lista".
Pred kraj sam meso izvadila na pleh, premazala ljuto-karamel sosom i na opciji grila u rerni zapekla kratko sa obe strane a onda prekrila alu folijom i ostavila 15-ak minuta da odmori pa servirala.



Priprema ljuto-karamel sosa: U šerpicu sam stavila šećer i sačekala sam se karamelizuje a zatim dodala sok od paradajza i na laganoj vatri mešala dok se sav karamel nije otopio. Dodala sam zatim koncentrovani paradajz, pasirani paradajz, beli luk, aceto balsamico, dimljenu papriku, Chilito, so, biber... i sve zajedno na laganoj vatri kuvala dok se sos nije prepolovio i postao poprilično gust.
Deo sosa sam onda iskoristila za premazivanje mesa a ostatak za serviranje.



Priprema kolutova od luka: Luk sam isekla na krupnije kolutove a onda razdvojila lejere da dobijem šuplje kolutove.
U jedan tanjirić sam stavila brašno, u drugi jaja i so a treći prezle, parmezan, granule belog luka i dimljenu papriku pa panirala kolutove tj. prvo umakala u brašno, pa jaja, pa mešavinu sa prezlama i ređala krugove na pleh obložen papirom za pečenje i poprskam sa malo maslinovog ulja.
Pekla sam krugove oko 15-20 minuta tj. dok nisu porumeneli (na pola puta okrećući). To uradite kad završite sa mesom, dok ono malo "odmori".
Priprema umakalice za kolutove luka: U činijici sam pomešala majonez, sok limuna, med, senf, so i biber.



Serviranje: Deo mesa (za koji sam procenila da će nam biti dovoljno za taj dan) "nacepkala" sam sa dve viljuške, obilato umešala ljuti-karamel sos i sad na burger pecivo sam namazala tanko sos na bazi majoneza, obilato stavila miks salata, mesa, još malo Chilito opako ljutog sosa i servirala sa kolutovima luka i obe vrste umakalica.
Savet: Ostatak mesa sam isto natrgala i umešala sa ostatkom ljutog-karamel sosa i sad možete zamrznuti u potrebnim porcijama ili staviti u frižider pa iskoristiti u narednim danima.


1 comments:

Vesna Nesic said...

Oli fantastično! Opako ljuti ide kumi za NG uz ostalo :-)

Post a Comment